lauantai 9. syyskuuta 2017

Tattirisotto pakastetuista herkkutateista


Blogista löytyy monia risotto-ohjeita (se kasaririsottokin löytyy), mutta halusin kirjata tämän ylös vielä tattiaikaan (vai menikö se jo?) muistutukseksi, että tatteja voi pakastaa sellaisenaan, ilman että ne ensin haudutetaan lötköiksi. Käytännössä ohje on melkein sama kuin tuon herkkutattirisoton tuoreista tateista.

Minusta paras tapa säilöä tatit on kuivata ne. Hyvin kuivattuna tatit säilyvät monta vuotta, joten runsas herkkutattisato kantaa tatittomien vuosien yli. Pidän erityisesti siitä mausta mikä tulee kuivattuihin tatteihin, se on minusta aavistuksen erilainen kuin tuoreena.

Heti toiseksi paras tapa säilöä tatit on pakastaa ne viipaloituina tuoreeltaan. Minä viipaloin tatit ohuiksi suikaleiksi ja pakastan ohuena levynä, muutama kerros korkeintaan, isossa pakastuspussissa. Siitä on helppo taittaa sen verran kuin kerrallaan tarvitsee, eikä tilaakaan mene kauhean paljoa. 

voita
1 pieni (puna)sipuli
1 dl hyvää risottoriisiä
1 rkl hyvää kuivaa balsamicoa
n. 3 dl tattilientä
parmesania raastettuna
suolaa tarvittaessa

pakastettuja herkkutatteja
voita
suolaa

Valmista risotto: kuullota sipuli voissa, lisää riisi ja hetken päästä balsamico. Ala lisätä kiehuvan kuumaa tattilientä vähän kerrallaan niin kauan kuin riisi imee nestettä itseensä, riisissä saa olla pieni purutuntuma. Lisää vähän raastettua parmesania, anna juuston sulaa risoton sekaan. Tarkista suola.

Samaan aikaan paista jäiset herkkutatit rapeiksi pannulla. Lisää paistetut sienet risoton päälle ja nauti heti.

Tattirisotto on minulla ehkä yleisin etäpäivän lounas. Siitäkin minulle naurettiin, saattaa kuulemma olla aavistuksen erilaiset etäpäivien lounaat kuin kollegoillani.

2 kommenttia:

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Haa, pitääpäs kokeilla! Millainen koostumus tuollai pakastetulla tatilla on? Mä olen niin kauan pakastanut tatit kokoon keitettynä omaan mehuunsa, että pitäisi oikein tarttua itseä niskasta että muistaisi kokeilla uutta.
Kuulostaa näppärältä tuo jäisten tattien lohkaisutaktiikka. Mutta vielä on tattikautta jäljellä, eilen löysin kaksi :).

sauvajyvänen kirjoitti...

Minusta se vastaa ihan tuoretta tattia, ainakin jos sen laittaa pannulle jäisenä. Minusta tuo tapa ei edes vie paljoa tilaa, vaikka jossain niin lukeekin.

Minäkin löysin vielä muutaman viikonloppuna. Ja yhden sellaisen jättiläisen, yli kilon painoisen joka oli kiinteä ja täysin puhdas. Olen luullut että ne ovat satua, mutta eivät näkökään :D

Äiti paistoi tatit aina pieninä kuutuiona pannulla, nesteet pois ja sitten pakasti. Niillä tateilla, sipulilla, perunoilla ja hirvenlihalla elin opiskeluvuodet melko pitkälti <3