lauantai 19. elokuuta 2017

Parempi herkkutattiliemi


Tein viime vuonna ensimmäisen kerran tattilientä, ja se nousi kerralla lempiliemien joukkoon. Alkuperäinen ohje on Ripaus tryffeliä -blogista.

Tänä vuonna tatteja riittää, sanoisin että taas on ihan uskomaton tattivuosi muutaman nihkeän vuoden jälkeen. Aamulla kävin keräämässä korillisen herkkutatteja ihan mökin läheltä ennen aamiaista. Aamiaisen jälkeen lähdin sitten vakipaikalle pyörämatkan päähän. Tajusin heti, että pitää olla todella ronkeli, ettei tarvitse heti lähteä pois astiat täynnä. Keräsin siis siistejä pikkutatteja, ja jätin huiman määrän sieniä metsään. Toisena vuotena olisin kerännyt sellaisetkin tatit, tänä vuonna ei tarvinnut. 

Löysin myös muutaman litran kantarelleja sekä vähän torvisieniä ja lampaankääpiä. Lampaankäävät syötiin tänään timjamin ja valkosipulin kanssa paistettuna. Kantarellit paistoin pannulla myöhempää käyttöä varten,.

Tämän päivän tatit menivät/menevät kaikki kuivaukseen. Huomenna käyn hakemassa vielä yhden satsin muulla tavalla käytettäväksi, siitä lisää myöhemmin. Tänä vuonna olin vaihteeksi vähän tarkempi sienien perkaamisen kanssa, joten minulla jäi ensiluokkaista perkuutattia myös lientä varten. Keitin liemen vähän eri tavalla kuin viimeksi, enemmän samalla tapaa kuin Merja omassa ohjeessaan. Tämä on kyllä upea liemi, sellainen hymyilyttävän hyvä.


herkkutatin perkeitä
vettä
pari oksaa timjamia
oksa rosmariinia
vähän persiljaa
pari ihan pientä valkosipulin kynttä

Laita herkkutatin perkeet kattilaan. Lisää vettä niin, että sienet peittyvät. Lisää yrtit ja valkosipuli mukaan ja keitä ihan hiljaisella lämmöllä puolisen tuntia. Vähempikin riittää, mutta minulla meni tuo aika vadelmapuskassa. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan ja keitä lientä kasaan niin, että jäljelle jää n. kolmasosa lientä, tai jopa vähemmän. Anna jäähtyä ja pakasta esim. jääpalakuutioina. 

Käytä kokoonkeitettyä lientä padoissa, kastikkeissa, keitoissa ja risotoissa. Tämän hienompaa lientä on vaikea löytää. 

3 kommenttia:

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Ihana saalis! Tuoska kelpaa lientä keitellä! Mä teen yleensä liemet vanhasta tottumuksesta ilman mausteita, ja tiedän että ne pitää maustaa sitten käytettäessä. Kiesus, jos pakastimessa olisi kahdenlaisia liemiä, en pysyisi mukana :D.
Mä löysin tänään ekaa kertaa enemmän kuin kaksi tattia, melkein liemiainekset :). Kyllä se tattikausikin tulee, myöhässä niin kuin kaikki tänä vuonna.

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Ja hups, tossa mun ohjeessahan ON yrtit ja valkosipulit jo mukana. Ilmankos en pysy sukissani mukana :D.

sauvajyvänen kirjoitti...

:D Minä vaihtelen liemien mausteita, tosin suosin minäkin mahdollisimman yksinkertaisia. Merkkaan kuitenkin vain pääaineen mukaan, kokkaan niin yksinkertaisesti, ettei haittaa jos joskus on enemmän mausteita ja joskus vähän vähemmän. Tietysti näin tehden mikään ei ole koskaan täysin toistettavaa.