sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Peuraliemi aasialaisella vivahteella


Minä olen tänä vuonna saanut hyviä juotavaksi tarkoitettuja lihaliemiä, ensin Dario Cecchinin illassa, jossa lihaliemi oli yksi suosikeistani, ja sen jälkeen River Cottagen kurssilla saimme keittiön valmistamaa tulista lientä. Juotavat lihaliemet ovat olleet minulle uusi ja miellyttävä tuttavuus. Vaikka keitänkin liemiä ja käytän niitä vaikka mihin, ihan sellaisenaan niitä ei ole tullut nautittua, ei ainakaan usein. Tänään keitin peuraliemen ja sen valmistuttua keitin siitä myös aasialaista lientä River Cottagen ohjeilla.

Peuraliemi


peuran luita
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 sipulia
2 vartta varsiselleriä
2 laakerinlehteä
pippureita (valko- musta- ja maustepippuria)
persiljaa pieni nippu
lipstikkaa pari lehteä

Paahda peuran luita uunissa 20 minuuttia 250 asteessa. Minulla oli nyt peuran selkäranka, jonka sahasin kahtia. Kuori porkkanat ja palsternakat, viipaloi reiluiksi paloiksi. Pilko sipulit kuorineen muutamaksi lohkoksi, pilko myös varsiselleri. Laita luut isoon kattilaan ja lisää vettä niin että ne peittyvät, minulla meni nelisen litraa tällä kertaa. Nosta liemi hiljalleen kiehuvaksi ja kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä tulee. Kun luut on hyvin paahdettu, vaahtoa ei juurikaan tule. Lisää kasvikset ja mausteet ja anna poreilla hiljalleen n. 5 tuntia, aika ei ole tarkka kunhan se on pitkä.

Siivilöi liemi, keitä sitä tarvittaessa kasaan ja pakasta sopivissa erissä. Minä pakastin litran verran lientä ja vajaasta litrasta lientä tein 

Juotava liemi aasialaisittain


muutama kevätsipuli
ruukku korianteria
1 sitruunaruohon varsi
pikkupala inkivääriä
1 valkosipulin kynsi
1 miedohko chili (Aji Cristal)
2 kaffir limen lehteä
1 tl kalakastiketta (nyt ei ollut)
1 rkl riisiviinietikka
2 tl tummaa sokeria
1 rkl soijakastiketta
8 dl hyvää (peura)lientä

1 limen mehu

Pilko kevätsipulit reiluiksi paloiksi. Leikkaa korienterin varret, jätä lehdet talteen, voit käyttää ne valmiiseen liemeen (tai tehdä vaikka salsaa). Leikkaa sitruunaruoho reiluiksi paloiksi ja riko varsia painelemalla veitsen kahvalla. Kuori ja pilko inkivääri ja valkosipuli, pilko chili muutamaan osaan. Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä kymmenisen minuuttia tai vähän yli. Siivilöi liemi, lisää lime ja tarkista maku. Liemestä riippuen voit joutua lisäämään vähän suolaa ja/tai soijakastiketta. Jos joku näistä aineista puuttuu, ei se haittaa, liemi on silti varmasti hyvää. Nauti kupeista heti kuumana, erityisen hyvää sen jälkeen kun on ollut ulkona syksyisessä viimassa useamman tunnin esim. kääntämässä savimaata.

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Kiitos juotavan liemen ohjeesta. Se ei kuulunut minun kurssipakettiini. Kuulostaa todella herkulliselta!

Lihaliemistä tykkään, mutta kalaliemet tökkivät. Myös se River Cottagen kurssilla tehty kalaliemi, josta tehtiin vielä tuplaliemi taskuravun kuorien kera. Mikähän siinäkin on?

sauvajyvänen kirjoitti...

Hyvää tämä olikin, juuri sellaista syksyn ja talven herkkua. Meillä muistaakseni tämä oli tehty kalaliemestä, mutta vielä mausteisempana ja tulisempana kuin minä tein tämän lihaliemen. Minä kyllä pidän kalaliemistäkin, teen aina kalakeitot ja -kastikkeet hyvään liemeen.

Elina / Linnunlaulu kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Meillä juodaan kausittain kala- ja kasvisliemiä aterian aluksi ikään kuin alkukeittona. Tapa sai alkunsa Japanin matkalta, jossa saimme hyviä kalaliemiä. Vaikka vielä melkein enemmän olen tykännyt näistä ihan omista liemistä :D , mutta idea tuli siis matkalta. Kuvittelisin, että tuota ohjetta voi soveltaa myös kala- tai kasvisliemeen.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä, oikein hyvin käy mistä tahansa liemistä. Minäkin aion jatkossa tehdä alkupalaksi liemiä, niin hyvää se on.