lauantai 15. lokakuuta 2016

Fasaaniliemi

Mitä jäljelle jäi

Maanantain riistaruokakurssilta jäi kolme fasaanin rankaa yli, niitä ei kukaan kaivannut, eikä opettajakaan voinut niitä jatkojalostaa. Niinpä rangat laitettiin folioon ja toin ne kotiin. Minä irrotin niistä loput lihat, sain niistä ja yhdestä ylijääneestä koivesta yhteensä puoli kiloa kypsää lihaa. Tästä valmistin perheelle yksinkertaisen ja upean makuisen pastan, ja sitä jäi vielä yksi annos etäpäivän lounaaksi. Älkää siis koskaan vähätelkö sitä lihaa joka on linnun luissa vielä kiinni. 

Lihojen irroittamisen jälkeen keitin rangoista yksinkertaisen liemen seuraavanlaisesti:

3 kypsän fasaanin rangat
3 porkkanaa
2 sipulia
2 lehtisellerin vartta
2 laakerinlehteä
n. 10 mustapippuria
n. 10 valkopippuria
2 vahvaa oksaa timjamia
1 oksaa rosmariinia
vettä

Laita fasaanin rangat kattilaan. Pilko porkkanat reiluiksi paloiksi, samoin sipulit ja lehtiselleri, laita ne ja mausteet kattilaan. Lisää vettä niin että kaikki peittyy. Keitä hiljalleen kolmisen tuntia. Sen jälkeen siivilöi liemi ja käytä/pakasta sellaisenaan, tai keitä vielä kokoon niin, että liemi vie vähemmän tilaa pakastimessa. Minä redusoin lientä reilusti niin, että valmista lientä jäi n. litra. Pakastin sen isoina jääpalakuutioina, yhdestä kuutiosta saa vajaa puolisen litraa lientä.

Tämä liemi on yksi parhaimman makuisista liemistä mitä olen aikoihin tehnyt, aivan ihana. Maukkaita ja nopeita (arki)ruokia tiedossa.

Liemestä tuli tumma redusoinnin jälkeen

4 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Anoppini aina sanoi, että "Liha luun vierestä maukkainta!" Puhui asiaa!

sauvajyvänen kirjoitti...

Sinulla(kin) on viisas anoppi!

Elina / Linnunlaulu kirjoitti...

Olisi hienoa voida tehdä liharuuat riistalihasta :) Hirvenlihaa sentään saadaan yleensä vähän hankittua paikallisilta hirvestäjiltä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Nämä fasaanit olivat peräisin kauppahallista. Minusta ihan kohtuuhintaisia, eli näitä ainakin voi ostaakin ainakin jos asuu lähellä sellaisia kauppoja/kauppahalleja joista niitä saa.