lauantai 20. elokuuta 2016

Peuranpaisti grillin kautta


Mitä syödään elokuisena viikonloppuna perheessä, jossa mies metsästää ja vaimo käy sienessä, marjassa ja huolehtii keittiöpuutarhasta? Meillä syötiin tänä lauantaina peuranpaistia, kantarellikastiketta, uunitettuja perunoita, punajuuria ja palsternakkaa sekä härkäpapupaistosta. Huomenna syödään samaa peuranpaistia, ja lisäksi keitettyjä papuja ja punajuuria, niitä perunoita, sieniä ja puolukkasurvosta. Syödään myös rapuja ja lettuja kuningatarhillon kanssa.

Tämä on kesän parasta aikaa mökillä, saa nauttia auringosta, virkistävästä uimisesta hikisen pyöräilyn ja metsässä samoilun jälkeen, savusaunasta ja yksinkertaisesta mutta loistavasta ruuasta. Tänä vuonna mustikka-aika on jo ohi, puolukka-aika ei ihan vielä alkanut. Sieniä löytyy tänä vuonna, kantarelleja, mustia torvisieniä ja lampaankääpiä on enemmän kuin monena vuotena. Poimin tänään ensimmäiset sikurirouskut maistiaisiksi, en ole niitä ennen kerännyt.

n. 2 kg peuranpaisti

suolaa, pippuria myllystä
katajanmarjoja morttelin kautta
kuivattua chiliä (maun mukaan)
öljyä, soijakastiketta tjs.

Ota paisti sulamaan ajoissa, sulata se hitaasti jääkaapissa jos vaan mahdollista. Tee mausteista sopiva seos ja hiero paistin pintaan. Anna maustua pari tuntia huoneenlämmössä. Grillaa paisti sen jälkeen kauttaaltaan kuumassa grillissä ja siirrä uunivuokaan. Paista miedossa lämmössä n. 125 astetta kunnes sisälämpötila on haluttu. Minä haluaisin jättää paistin reilusti punaiseksi (n. 55-57 astetta) mutta lasten toiveesta paistoin lihan 62 asteeseen, aikaa siihen meni parisen tuntia. Kääri liha folioon ja anna lämmön tasaantua puolisen tuntia tai vähän yli.

Sillä aikaa kun paisti oli uunissa, kävin metsässä poimimassa sienet ja keräsin kaikki kasvikset kasvimaalta. Ja kun paisti oli foliossa tasaantumassa, valmistin perunat ja juurekset uunissa (250 astetta 35 minuuttia), tein sienikastikkeen (kantarelleja, sipulia, kermaa, peuranpaistilientä) ja härkäpapupaistoksen (härkäpapuja, savukylkeä ja vähän paistilientä).

Loistava ruoka, todella loistava, (minun mielestä) harvassa on ravintolat jossa saa näin hyvää ruokaa.

Ei kommentteja: