torstai 3. maaliskuuta 2016

Haukimakkara

Makkarat paistettu uunissa, pannulla tulisi tummempi pinta

Vihdoinkin minulla on sekä yleiskone jossa lihamylly (ollut jo pidemmän aikaa) sekä haukifileitä viikonlopulta. Nyt oli siis mahdollista kokeilla haukimakkaraa, se tulikin nopeasti, sillä annos ei ollut suuren suuri, enkä tehnyt kuin tämän yhden makkarasatsin. Eipä ole pakko pitää aina isoja talkoita, onnistuu se makkaranteko pienestikin.  Olen haaveillut tekeväni haukimakkaraa siitä saakka kun ostin Juuri Nyt -keittokirjan vajaa kaksi vuotta sitten. Ja kyllä kannatti haaveilla, haukimakkara on niitä hyvän mielen tuojia eli onnistumisia keittiössä, onnistumisia isosti!

Fileet jauhettu kahteen kertaan


Tein nyt oman version Juuri Nyt -kirjan haukimakkarasta, muutin ohjeen koon sen mukaiseksi minkä verran minulla oli haukifileitä. Jauhoin haukifileet suomustettuine nahkoineen kahteen kertaan pienireikäisimmällä lihamyllyn levyllä. Monissa ohjeissa fileet tehdään tehosekoittimessa massaksi, minusta jauhaminen on helpointa. Käytin fileet nahkoineen isän neuvosta, sillä siitä tulee vielä makua lisää. Ja ottaen huomioon kuinka hyviä makkaroista tuli, täytyy kyllä todeta että kalaviisaus asuu vanhoissa (anteeksi) miehissä.

Massa menossa jääkaappiin tekeytymään

750 g haukifileitä
½ ruukkua tilliä tai enemmän
½ ruukkua ruohosipulia
5 dl kermaa
1½ tl suolaa
vähän valkopippuria
vähän enemmän chilijauhetta (Aji Cristalia ja cayennepippuria)

lampaansuolia

Jauha haukifileet pariin kertaan lihamyllyssä. Hienonna yrtit, lisää ne, mausteet ja kerma jauhettun hauen joukkoon. Sekoita massa tasaiseksi. Anna tekeytyä muutama tunti kylmässä. Pursota massa lampaansuoleen. Käytin nyt pienintä suutinta, sillä lampaansuolet ovat pienempiä kuin porsaansuolet. Paista 200 asteessa uunissa n. 20 minuuttia. Makkarat jäävät vielä vaaleaksi, mutta olivat kypsiä sisältä. Jos haluat tummempaa pintaa, kannattaa paistaa pannulla.

Makkarat valmiina uuniin

Näistä tuli aivan upeita makkaroita. Ei varmastikaan jää viimeiseksi kerraksi. Makkarat olivat miedon mutta erittäin maukkaan makuisia. Aavistus chiliä toi mieleen, että haukimakkarasta kannattaa tehdä myös tulisempaa versiota, pakko kokeilla esim. aasialaistyyppistä makumaailmaa. Tämä oli kyllä ihan mieletön resepti, kiitos Ravintola Juuren.

Mietin jo, että hauki taitaa olla kalamaailmassa vähän sama kuin jänis on metsämaailmassa; moni väittää ettei siitä saa hyvää ruokaa, mutta se taitaa oikeasti olla vaan taidoista (=reseptiikasta) kiinni. Tästä ei kalaruoka parane.

6 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvä kokki taikoo herkkua vaikka tiskirätistä, saati sitten hauesta ja jäniksestä :)

Ulla kirjoitti...

Erittäin hyvin sanottu, Tuplaespresso :-)

Täytyypä kokeilla haukimakkaraa, kun varmaankin pääsiäisenä saadaan iso satsi haukia. Yleensä ollaan niistä tehty haukipullia limen, chilin ja korianterin maustamina, joten makkara tuo mukavaa vaihtelua.

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuplaespresso: :D

Ulla, kannattaa kokeilla, tuo on ihan mieletön resepti. Meillä tykkäsi kaikki. Samalla vaivalla olisi tehnyt enemmänkin, mutta filettä oli nyt tuo määrä.

Anonyymi kirjoitti...

Jauhehauki on kyllä tosi hyvä raaka-aine. Meillä tehdään usein siitä pihvejä tai kalapullia kermattomina versioita yrteillä maustettuna, joskus toki mestarikokkien varsin kermaisia varianttejakin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Näin on. Minä ajattelin tehdä siitä seuraavaksi kalapuikkoja, ja sitten niitä aasialaisia pullia tai jotain. Ja kalakeittoaineksetkin on pakastimessa.

Unknown kirjoitti...

Aattelin noi kalamakkarat savustettuna