tiistai 1. maaliskuuta 2016

Ahvenen mäti ja maksa paistettuna


Sain viikonlopun verkoilta ison ahvenen ja keskikokoisen hauen, loput kaloista menivät muille. Isä huolehti että sain ahvenen sekä fileoi kalat minulle, suuret kiitokset taas. Sain myös mätipussit ja maksat näistä kaloista. Hauen mädin pakastin, siitä lisää myöhemmin. Maksat ja ahvenen mädin paistoin isän ohjeiden mukaan. Mätipussi eli rommi oli tällä kertaa isosta ahvenesta, ja sen paistamiseen meni paljon aikaa. Parhaiten tämä ohje toimii minusta pienien ahvenien mätipusseista, silloin selviää nopeammin. Pimeä ehti juuri tulla valmistuksen aikana, joten kuva jäi taas surkeaksi. 

vehnäjauhoa, suolaa, pippuria myllystä
1 muna
korppujauhoa
kalan maksaa ja mätipusseja (ahven ja hauki)
voita
sitruunaa

Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoa ja mausta se suolalla ja pippurilla. Riko toiselle lautaselle kananmuna ja sekoita munan rakenne tasaiseksi haarukalla. Laita kolmannelle lautaselle korppujauhoja tai ruisjauhoja. Pyöritä kalan maksat ja rommi/t ensin vehnäjauhoissa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista voissa pannulla miedolla lämmöllä niin, että maksa ja rommi kypsyvät sisältäkin. Tällä kertaa rommin paistamiseen meni n. 20 minuuttia, pienemmät mätipussit kypsyvät nopeammin. Maksoissa ei kauaa mennyt, ovat sen verran littania. Nauti sitruunan kanssa joko ihan sellaisenaan tai kala-aterian (tällä kertaa paistetut ahvenfileet ja perunamuusi) lisukkeena. 

Näin tehden kalan maksa on todellista herkkua, ja myös mäti maistuu hienolta. Lapsuuden herkkuja, jonka päälle omat lapset eivät meinaa ymmärtää. Mietin että laitanko tähän hävikistä herkuksi tägin, sillä olen kuullut että jotkut heittävät kalojen maksat ja mädit pois, mutta luotan että tämän blogin lukijat eivät moista tekisi. Eikö niin ;)

3 kommenttia:

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Vau! Nyt on taas sellaisia herkkuja että en ole edes maistanut saati itse tehnyt!

Ulla kirjoitti...

Mätipussin paistamista täytyy ehdottomasti kokeilla, jahka semmoinen joskus vastaan tulee. Kuulostaa niin herkulliselta.
Made on ainoa kala, josta ollaan maksa otettu talteen ja paistettu se voissa leivän päälle. Miten sitä onkin ollut niin hölmö, ettei ole samaa tehnyt muiden kalojen kohdalla! Tosin harvoin perkaamatonta kalaa kaupasta saa. Ens kesänä täytyy etsiä hyvä onkipaikka; harmi, kun ei tässä lähellä semmoista ole.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kyllä niin kannattaa kokeilla. Ja etsiä se onkipaikka.Ja helppoa on tehdä.