sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Yrttinen tomaattisalaatti


Nyt tulee niin yksinkertainen salaatti, ettei se varsinaisesti ohjetta tarvitse, mutta kirjoitan sen kuitenkin tähän ylös, kun kerran sain inspiraation River Cottage Veg Everyday -kirjasta. Minä en käyttänyt ohjetta suoraan, mutta samoja aineksia kuitenkin. Tämä on kesän salaatti, huonoja tomaatteja ei kannata käyttää. Minä olin ostanut ihania kypsänä poimittuja tomaatteja puutarhalta, ja kokosin itselleni annoksen:

3-4 pienehköä tomaattia
oliiviöljyä
1-2 tl hyvää, makeahkoa, balsamicoviinietikkaa
ruohosipulia, muita yrttejä
suolaa, pippuria myllystä

Pilko tomaatit reiluiksi siivuiksi. Ripottele päälle vähän öljyä ja balsamicoa. Mausta yrteillä, minulla oli nyt ruohosipulia, rosmariinia ja sitruunatimjamia. Rouhi päälle vähän pippuria ja suolaa. Nauti heti.

Olin aamupäivällä palstahommissa, ja tulin siinä vaiheessa sisään kun nälkäkiukku oli useammallakin jo päällä. Keitin sitten nopeasti pastaa, laitoin savusimpukoita öljyineen sekaan ja hyvää juustoa päälle ja tomaattisalaattia lisäksi. Nälkä lähti, ja mieli tyyntyi kaikilla (lapset söivät tomaatit sellaisenaan).

Ja sitten, saanko vähän purnata? Purnaan kuitenkin. Nimittäin tämän vuoden kylmä ja sateinen kevät ja alkukesä vetää mielen matalaksi. Ok, en ole paljoa palstalla ehtinyt ollakaan, kun muita kiireitä on edelleen liikaa, mutta eipä hyvin näytä menevän kuin rikkaruohoilla muutenkaan. Pääsin vasta tänään kitkemään, ja se on kyllä vähän myöhäistä, jopa tänä kesänä. Mutta tältä siis näyttää sekä pihalla että palstalla:

-luumuja ja omenia ei tule kuin muutama (tuuli vei pölyttäjät ja kukat)
-mustaviinimarja on tuholaisten valtaama kuten viime vuonnakin, marjoja ei ole tulossa juurikaan
-tomaatit eikä chilit kuki vieläkään, eli sato jää tältävin vuodelta olemattomaksi
-punajuuret ja porkkanat itäneet huonosti jos ollenkaan, fenkoli ei itänyt
-puolet kurpitsoista kuolleet, toinen puoli kituu
-maissit kituvat keltaisena ja riekaleina
-kyyhkyt söivät herneet
-jänis söi sellerintaimet
jne.jne.

Eipä tarvitse tältäkään vuodelta odotella kummoista satoa. 

5 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Täällä täytyy vielä odotella niitä kunnollisia kotimaisia tomaatteja kun tähän vuodenaikaan ei enää viitsisi ostaa makeita espanjalaisiakaan. Suomalaiset tomaatit vaan on makeita ja syötäviä valitettavan lyhyen aikaa vuodesta...

marketta kirjoitti...

Kuulostaa ihan meikäläisen kasvimaalta! ;)

Merja kirjoitti...

Toivotaan, että jotain satoa tulee! Optimistina eilen istutin kesäkurpitsan taimet. Tänään multasin perunat ja totesin että vähän liian tiuhassa ovat vaot.

viv kirjoitti...


I feel you! :D Käsittämättömiä takaiskuja palstahommissa myös tällä suunnalla! Mutta "vielä on kesää jäljellä" kuten Vaaran Tero sanoisi, jospa se tästä.. :) Tsemppiä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Tuplaespresso,minä onneksi löysin hyviä tomaatteja lähikasvihuoneelta. Omat eivät edes kuki, eli eipä ole toivoa sadosta tänä vuonna.

marketta, tätähän tämä on ainakin tämä vuosi ;)

Merja, ainahan jotain tulee, pitää muistaa nauttia siitä. Tilli esim. on hyvällä mallilla, viime vuonna en saanut tilliä ollenkaan. Peruna kukkii ja lehtikaalia on syöty jo vaikak kuinka.

viv, loppukesästähän se riippuu miten muu sato kasvaa, toivotaan parasta sinne ja tänne.