maanantai 5. toukokuuta 2014

Silakkamureke


Kalamureke on ehkä rumin ruoka, minkä tiedän. Ja etenkin jos sen tekee peratuista silakoista nahkoineen päivineen. Niinpä ajattelin laittaa ruman kuvan tähän postaukseen, mutta en sentään kuvaa kalamurekkeesta :)

Meillä on nyt syöty yli viikko silakoita. On savustettu, on tehty silakkapihvejä, wasabi-silakoita, mätipihvejä, savukalatahnaa ja sen sellaista. Mies on käynyt kalassa lasten kanssa (pääsivät uutisiin), esikoisen kanssa kahdestaan, ja nyt viikonloppuna vaarin kanssa kalareissulla heitä oli kuvattu kun kolme sukupolvea oli yhdessä kalastamassa perheelle ruokaa. Näpit jäässä ovat olleet, mutta iloisia ihmisiä kalareissulta on aina tullut.

Minulle tämä oli ensimmäinen kerta, kun tuoretta silakkaa on ollut tällä tavalla paljon tarjolla: yleensä olen ostanut valmiit fileet kaupasta. Nyt oli siis turvauduttava lempikokkini (samassa kastissa Mysi Lahtisen ja Hugh Fearnley-Whittingstalin kanssa) Jaakko Kolmosen oppiin. Hänellä on loistava pätkä silakan perkaamisesta ja fileiden tekemisestä. Silmä lepää tuollaisessa selkeässä kuvauksessa, jossa asia on pääasia, eikä tarvitse ajan kuluksi laskea vaikka kokin nenäkarvoja kuvaajan zuumatessa ties millä logiikalla ties minne.

Mutta takaisin murekkeeseen. Käytin kaloja, joilta oli pää poikki (tiedättehän Burtonin Liisa Ihmemaassa, samalla äänellä huudettu...) ja suolet ja muu kama sisältä poistettu. Valitsin tähän niitä pienimpiä silakoita (koska suuremmat oli jo fileoitu muita ruokia varten) ja heitin ne sellaisenaan tehosekoittimeen. Ohjeen idea oli tietysti napattu sekin Kolmosen sivuilta. Suosittelen muuten lämpimästi tuolla sivulla näkyvää kirjaa "Ruodotonta kalaa", ihan huippukirja. Minä kuitenkin vähän sovelsin ohjetta sen mukaan mitä kaapissa sattui olemaan, ja heti tuli ihan älyttömän hyvä mureke.

n. ½ l silakoita (tai enemmän?)
1 dl kermaa
100 g katkarapu-kermajuustoa (creme bonjour)
2 paahtoleivän/hiivaleivän viipaletta
2 munaa
pieni kourallinen tilliä
1-2 tl yrttisuolaa
(chiliä, pippuria, mitä vaan maustetta jos haluaa)

Laita silakat tehosekoittimeen ja aja hienoksi. Lisää muut aineet ja aja tasaiseksi massaksi. Mausta lisää jos haluat, minä laitoin nyt vain tilliä ja suolaa, mutta mies ripotteli valmiin murekkeen päälle savustettua chiliä. Laita mureke vuokaan ja paista 200 asteessa n. 35 minuuttia. Mureke on harmaasta ulkonäöstä huolimatta älyttömän hyvää, mies sanoi että pakastimen voisi täyttää tällä murekkeella :)

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tätähän täytyy kokeilla, kun silakka on kaupassa usein se tuorein kala.
Meidän silakkasuosikki on ollut tämä:
http://www.puutarhajahella.blogspot.fi/2013/03/inkokt-silakka.html

sauvajyvänen kirjoitti...

Näyttääpä tosi hyvältä. Pitää kokeilla joku kerta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Sama juttu savusilakkapateen kanssa
http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2012/12/savusilakkapatee-ja-rosollihyytelo.html
karmean näköistä, mutta taivaallisen makuista.

sauvajyvänen kirjoitti...

Hih, juuri niin :D