Tein nyt vasta ensimmäistä kertaa käristystä hirvestä, aina yleensä on tullut tehtyä poronkäristystä. Ei meillä tehty käristystä silloinkaan kun olin lapsi, en ainkaan muista, asia mitä mies jaksoi ihmetellä. Otin ison lapapaistin sulamaan ja ajattelin käyttää siitä reilut puolet hirvikäristykseen, ja lopun annoin sulaa ja tein siitä itämaisen lihapadan.
Mies on tarkka siitä, että liha leikataan oikein, ja hän tulikin hyvän puukon kanssa vuolemaan jäisen paistin, opetti samalla esikoiselle kuinka se tehdään. Eli jäisestä paistista vuollaan ohuen ohuita siivuja, sellaisia parin millin ohuita. Minä tein nyt yksinkertaisen käristyksen näin:
n. 1.5 kg jäistä hirvipaistia
n. 150 g hyvää porsaan savukylkeä (miedosti savustettua, ei niitä vakuumipekoneita)
voita
1 tl katajanmarjoja
1 tl kokonaisia musta- ja valkopippureita yhteensä
2 laakerinlehteä
vettä niin että kaikki peittyy
merisuolaa
Vuole jäisestä paistista lähes paperinohuita siivuja. Paista ne kuumalla valurautapannulla erissä savukyljen kanssa voissa. Siirrä lihat pataan, lisää mausteet perään. Laita vettä pannulle, raaputa kaikki maut talteen, kaada vesi pataan. Lisää vettä niin, että kaikki liha juuri ja juuri peittyy. Hauduta käristystä miedolla lämmöllä parisen tuntia. Tarjoa puolukkasurvoksen ja perunamuusin kanssa, nyt oli lisänä myös mainiota punajuurisalsaa. Hyvää, niin perushyvää ruokaa. Ylijääneen liemen otin pohjaksi seuraavaan pataan.
7 kommenttia:
Hirvikäristys on ihanaa!
Minä rakastan hirvikäristystä!
Tälle vois vaikka tirauttaa :)
Niin on, tosi hyvää. Löytyi taas yksi uusi lempiruoka listaan. Ja Nanna, nimenomaan, pienet tirautukset kuuluu asiaan :)
Jonkun mielestä poro on parasta, mutta kyllähän tuo hirvi on vaan niin hirveen hyvää!
Annaleena, minä tykkään molemmista :)
Minunkin mielestä hirvipaisti ja pottumuussi on ihan sairaan hyvää
Moi Vilja, kiva kun kommentoit! Samaa mieltä ollaan :)
Lähetä kommentti