Olen viime aikoina tehnyt vuokaruisleipää useammin kuin limppua. Teen vähän erikokoisen taikinan, ja paistan vähän eri tavalla, mutta muuten teen taikinan kuten ennenkin. Laitan tähän ruisleivän ohjeeni vähän päivitettyvä, sujuvasti kyllä kopioin vanhaakin ohjetta. Tästä ohjeesta tulee kolme leipää.
Raski:
10 dl vettä (40 C)
7.5 dl ruisjauhoja (Vääksyn Myllyn riihiruista = maailman parasta ruisjauhoa)
1 dl juurta
Taikina:
raskiin lisätään
3.75 dl vettä (40 C)
n. 18-19 dl ruisjauhoja
1 rkl hienoa merisuolaa
Raski vanhassa hyvässä kulhossa |
Sekoita raskiin seuraavana aamuna suola, vesi ja jauhot. Lisää jauhot pikkuhiljaa ja vaivaa samalla jotta saat sopivan pehmeää mutta kiinteää taikinaa. Anna taikinan kohota 4-6 h. Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile sopiviksi vuokaan. Anna kohota leipinä kuutisen tuntia. Laita leivät 250 asteiseen uuniin ja laske lämpötila n. 160 asteeseen, paista n. 1.5 tuntia. Paistoaika ja -lämpö riippuu uunista, joten kannattaa kokeilla mikä sopii omalle uunille. Irroita lämpimät leivät vuuista, ja anna jäähtyä pyyhkeeseen käärittynä. Nauti tuoreena ja pakasta loput jos jää pakastettavaa.
Tämä on kyllä kaikista leivistä sitä parasta leipää.
4 kommenttia:
Aah, ihana rukiinen tuoksu leijailee mielessäni :)
Hyvännäköistä leipää! :) Minua kiinnostaisi kokeilla tuota ruisleivän tekoa. Mistä sen ensimmäisen juuren saisi?
Onpa komeeta!
Hiidenuhma, se onkin yksi parhaista tuoksuista.
JenniKaroliina, olen nähnyt kuivattua juurta myytävänä ainakin jossain maatilatoreilla. Sen voi myös tehdä itse, ohjeita löytyy netistä. Tai sitten sen voi saada joltain joka leipoo itse, sitä on helppo pakastaa useampi annos ja antaa eteenpäin. Tai kuivattaa ja lähettää kirjekuoressa. Minultakin sitä voi saada jos vaan jossain saa treffattua.
Nanna, on on, komeeta on :)
Lähetä kommentti