perjantai 30. syyskuuta 2022

Luumu-inkiväärihillo

 
Tämä vuosi on ollut hyvä luumuvuosi. Olen kerännyt mökiltä yhteensä yli ämpärillisen noita ihania keltaisia luumuja, keitin niistä jo aiemmin isot satsit hilloa ja chutneyta. Viime viikonloppuna toin vielä niin paljon luumuja, että niitä oli pakko säilöä syömisen lisäksi, vaikka jääkaappi pursuaakin hilloja ja kaikkea. Samaan aikaan olin löytänyt kotimaista inkivääriä kaupasta: oli helppo keksiä millaista hilloa tekisin. Ja koska jääkaappiin ei enää oikein mitään sopinut, keitin hillon vähän vähemmällä sokerilla pakastimeen, ei minulla ollut hillosokeriakaan. Toki voit säilöä hillon purkkeihinkin jääkaappiin tai kellariin ja/tai käyttää hillosokeria, mutta minä tein nyt näin:

1½ kg luumuja kivet poistettuna
750 g sokeria
n. 2 rkl raastettua (kotimaista) inkivääriä

Halkaise luumut ja poista kivet. Punnitse luumut ja laita ne kattilaan. Jos et halua kovin makeaa hilloa, lisää sokeria puolet luumujen painosta. Keitä hilloa 10-15 minuttia ja lisää raastettu inkivääri. Inkiväärin määrä riippuu inkivääristä ja siitä kuinka inkivääristä haluat, eli sen määrä ohjeessa on suuntaa antava. Kannattaa maistella hilloa ja lisätä inkivääriä tarvittaessa. Purkita hillo kuumana, tai anna jäähtyä ja pakasta se rasioissa. Ihana hillo leivälle, pullaan/leivontaan tai ruuanlaittoon. 
 

Tein sinisistä luumuista ihanaa luumupaistosta Satu Koiviston ohjeella. Tein ohjeen 1½-kertaisena, ja sitä riitti maanantaijälkiruuaksi ja parille päivälle aamiasjugurtin lisäksi. Upea paistos, teen toistekin.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Olenkohan koskaan maistanut kotimaisia keltaluumuja? Näyttävät tosi mehukkailta ja makeilta. Sadun paistosta täytyy päästä testaamaan, näyttää ja kuulostaa just omaan suuhun sopivalta.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä kyllä suosittelen keltaluumuja, ne ovat mielestäni niin paljon parempia, etenkin säilönnässä, kuin siniset kaverinsa. Ja jotenkin kauniimpia hillojakin saa, se keltainen väri on tosi intensiivinen. Meillä on mökillä kaksi puuta, Vilmitar ja Laatokan helmi, ja ovat kyllä ihan parhaita puita kumpikin. Huonona luumuvuotena haaveilen useammasta puusta, tällaisena vuotena olen tyytyväinen määrään :)