torstai 5. toukokuuta 2022

Peuranniska keitoksi ja peuranliha kastikkeeksi


Yhden sunnuntain riistakokkaaja tässä taas hei. Reilu viikko sitten oli edessä työntäyteinen viikko, pakastimessä vielä paljon lihaa ja kuivakaapeissa kaikenlaisia pussinjämiä. Tämä tarkoitti sitä, että sunnuntaina tuli valmistettua ruokaa vähän pidemmän kaavan mukaan. Olin edellisenä iltana ottanut peuranvasan niskaa ja kastikelihaa sulamaan. Niskaa oli 1 kg luineen ja kastikelihaa n. 650 g. Näistä lihoista valmistin keiton, josta riitti kuusi annosta ruokaa (päivällinen ja etäilijöiden lounas), kastikkeen josta riitti sama määrä, sekä vielä jäi lihaa vapun tortilloihin (yläkuva).
 
Aloitin valmistamalla niskan padassa (enkä muistanut ottaa kuvaa):
 

Peuranniska padassa

 
voita/öljyä
1 kg peuranvasan niskaa
3 porkkanaa
3 sipulia
3 laakerinlehteä
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl pippureita (musta-, valko- ja viher-) morttelin kautta
1 tl kuivattua chiliä
1½ l vettä (tai niin että kaikki peittyy)
1 oksa tuoretta rosmariinia
muutama oksa tuoretta timjamia
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
 
Ruskista liha padassa, ruskista myös kuoritut ja pilkotut kasvikset. Mausta liha reilusti ja lisää vettä pataan niin että liha ja kasvikset peittyvät. Mausta vielä etikalla ja sokerilla. Anna lihan hautua kannen alla n. 3 tuntia (tai kunnes liha irtoaa helposti luista, vasa ei enempää tarvinnut).

Nosta liha ja kasvikset pois padasta. Irrota liha luista, lisää lihan sekaan n. l lientä. Voit keittää siitä keiton heti, tai pakastaa sen myöhempää käyttöä varten. Minä jätin lihan liemineen kattilassa jääkaappiin odottamaan seuraavan viikon nopeaa arkikokkausta. Pienen osan lihasta pakastin suoraan sellaisenaan vapun tortilloja varten.


Peurakeitto


peuranniskaa kypsänä
1 l lientä, ja vettä lisäksi
3 porkkanaa
1 sipuli
1 palsternakka
pala juuriselleriä
pätkä purjoa
2 dl fregola-pastaa (tai perunoita tai mitä vaan)
 
Näin siis suunnittelin tekeväni keiton. Mutta koska tulin töistä tavallista myöhemmin (oli asioita vanhan kanssa), nappasin kaupasta valmiiksi pilkotut keittojuurekset. Eli kotiin tullessa laitoin kattilan lihoineen hellalle, heitin tuorekset ja pastan joukkoon ja keitin soppaa kymmenisen minuuttia. Uskomattoman hyvä keitto alle vartissa, kuopuskin kehui kovasti. 


Peurakastike

n. 650 g kastikelihaa
voita/öljyä
tuoretta rosmariinia ja timjamia
suolaa, pippuria
kypsiä kasviksia
1 rkl vehnäjauhoa
½ l peuralientä

Sen jälkeen kun pata oli valmistunut, tein kastikkeen kastikelihasta: suikaloi liha ja ruskista se yrteillä maustetussa rasvassa. Suolaa ja pippuroi reilusti. Lisää joukkoon padan kasvikset ja sekoita vehnäjauho tasaisesti. Anna jauhon saada vähän väriä ja lisää padan lientä nesteeksi. Syötiin riisin (pussinjämien) kanssa, kuvan unohdin tästäkin.

 
Samalla viikolla tein kasviskeskiviikon ruuaksi chili sin carnea säilykepavuista. Siitä jäi pieni annos jäljelle, jonka pakastin. Olin pakastanut myös peuranniskaa pienen annoksen. Nämä yhdistämällä sain helpon ja maukkaan täytteen vapun tortilloille, ei tarvinnut kuin lämmittää ja silti makua riitti. 
Ei kommentteja: