tiistai 12. tammikuuta 2021

Etäpäiväkirja 17 - metatyön vähentäminen ja ruokalista


Metatyöstä ja sen kuormittavuudesta on kirjoitettu paljon, ja siitä kuinka se usein kaatuu perheessä naisille. Minä en nyt kirjoita asiasta enempää (saattaisi mennä vähän tunteisiin tässä tilanteessa), mutta kerron nyt yhden minun metatyötä helpottavan asian. Voihan olla, että olen ainoa, joka ei jaksa aina miettiä mitä ruokaa tehdä perheelle, tai saa ehdotuksia vain jälkikäteen, mutta siltä varalta jos joku muukin sattuisi kipuilemaan saman asian kanssa kirjoitan tämän ylös. Elikkäs*:

Minä olen nyt eristysaikana ajoittain ollut todella väsynyt ruokien suunnitteluun, jatkuvaan lounaiden ja päivällisten miettimiseen, että mitähän sitä taas keittäisi. Esikoinen näki Tiktokissa pätkän, jossa perhe teki listan toiveruuista, joiden mukaan kokataan aina kuukausi kerrallaan. Olen minäkin listoja aina välillä ehdotellut, mutta en koskaan näin systemaattista. Ja koska idea tuli joltain muulta kuin äidiltä, olivat kaikki innoissaan mukana. Niinpä tein yksinkertaisen taulukon ruutupaperille, tuon piti olla luonnos, mutta se päätyikin jääkapin oveen. Vasemmalla kanan alla on meidän nimet ikäjärjestyksessä. 

Tuo lista riittää varmastikin tammi-helmikuulle, kun kumpikin on "vajaita" arkikuukausia, ja tarkoituksena on syödä monia ruokia useamminkin kuin kerran, ja tietysti väliin kokota jotain muutakin. Järjestyksellä ei ole väliä, teen sen mukaan mitä sattuu olemaan ja mikä sattuu huvittamaan. 

Minä pyysin toiveet jokaiselta seuraavista ruuista

  • liha
  • kana
  • kala
  • kasvis
  • keitto

Lista on jääkaapin ovessa, ja siitä voi ruksia ruokia sitä mukaa pois kun niitä valmistaa. Ja kun lista on käyty läpi, tehdään uusi, alla on sopivasti tilaa siihen. Ja jatketaan niin kauan kuin intoa riittää. Mutta eipähän tarvitse keksiä, että mitä meillä syödään lähiaikoina.


*Juu, Sisäilmaa katsottu ja osuvaksi havaittu, virkamiehen kunnian kautta.

2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Mun pitäis varmaan tehdä tämä. Mulla on monta eri suunnitelmaa ollu miten helpottaisin kokkailujen organisoimista. En vain saa tehtyä. Tämä kyllä kuulostaisi tarpeeksi yksinkertaiselta.

Ja kodin metatyöt. En ole aiheeseen tutustunut varsinaisesti, mutta nyt kävin lukemassa pari artikkelia. Huh huh. Ihme jos päässä pragaa välillä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Joo, kun tässä huolehtii kaikista lounaista ja päivällisistä, alkoi tulla ehkä kerta tai kaksi liikaa sitä kommenttia että "taas tätä" tai "en tykkää" (kummatkin vähän toisin sanoin, käänsin teinikielen laimeaksi), enkä nyt jaksanut oikein muutakaan keksiä. Mutta tämä oli oikeasti hyvä idea: kun kaikki saavat toivoa, kaikki jaksavat muiden "tyhmät" toiveet. Minusta ihan järkeviä toiveita kaikilla, tai no kuopuksen kyllä tuntee noista. Ja jep tuohon viimeiseen lauseeseen, siis omalla kohdallani.