sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Turvallinen hirvikastike


Tällä hetkellä elämme poikkeuksellisia aikoja, tulevaisuus näyttää kuinka poikkeuksellista tästä tuleekaan. Monet viettävät enemmän aikaa kotona kuin ehkä koskaan ennen, ja arki ja vapaa muuttuvat useilla radikaalistikin. Tällaisena aikana hamsterin perusluonne pääsee oikeuksiin kun kaapit ja pakastimet ovat täynnä ruokaa normaalistikin. Ja kun ei harrasta mitään eikä matkusta, niin ei tule tunnetta että joutuu luopumaan mistään; jos vaan pysyy terveenä. 

Kun maailmassa tapahtuu, tuntuu hyvältä tehdä keittiössä jotain turvallista ja tuttua. Minä valmistin ruuaksi tänään hirvikastikkeen, johon taisi tulla paljon huolenpitoa, ainakin maku oli poikkeuksellisen hyvä koko perheen mielestä. Ruoka syötiin perunamuusin ja porkkanatikkujen kanssa, kaikki santsasivat ehkä enemmänkin kuin kerran.

Otin kastikkeesta vajaa puolet erikseen ennen kerman lisäystä, mutta tuo määrä kermaa on sellainen jonka käyttäisin koko määrälle. Pakastin erikseen otetun kastikkeen ja jalostan sen sitten aikanaan esim. suolakurkulla ja smetanalla tai paprikalla ja tomaatilla.  Tästä reilusta puolikkaasta annoksesta jäi vielä minulle ja miehelle huominen (vähän nafti) etäpäivän lounas. Nyt tulee mietittyä entistä tarkemmin se, että miten saa riittävän vähällä vaivalla useita ruokia, kun tietää että kaikki ruokahuolto on lähiaikoina kotona.

1,5 kg hirven patalihaa
voita/öljyä
mustapippuria myllystä
3 rkl vehnäjauhoa
n. ½ l vettä (tai enemmän)
2 isoa sipulia
1 rkl soijakastiketta
1 tl worcestershire-kastiketta
2 tl kuivattua timjamia
½ tl jauhettua valkopippuria
muutama rosmariininlehti
3-4 laakerinlehteä
1 tl suolaa
2 dl kermaa

Siisti hirven pataliha ja leikkaa se suikaleiksi. Paista liha pienissä erissä kuumalla valurautapannulla voin ja öljyn sekoituksessa, mausta lihaerät mustapippurilla ja ripottele jokaiseen erään vähän vehnäjauhoa, siirrä lihat pataan. Huuhtele pannu vedellä jokaisen lihaerän jälkeen, eli lisää vähän vettä ja raaputa kaikki jauhot ja maut talteen, kaada pataan lihojen joukkoon. Kuori ja viipaloi kaksi isoa sipulia, ruskista niitäkin hetki pannulla, mausta kastikkeilla ja siirrä pataan. Laita vielä lopuksi pannulle vettä ja raaputa viimeisetkin maut talteen. Lisää loput mausteet ja yrtit, sekoita ja anna hautua puolisen tuntia tai yli jos liha vaatii sitä. Lisää lopuksi kerma ja anna hautua vielä hetki.


Noudatetaan viranomaisohjeita, huolehditaan läheisistä ja muistetaan pitää fyysistä etäisyyttä!

Support your local

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tämä näyttää kyllä niin hyvältä, en muista milloin olisin viimeksi hirvenlihaa syönyt. Kävin eilen illalla töihin tullessa tankkaamassa auton ja vähän kaupassa, olisin ostanut pari pussia perunoita, mutta melkein tyhjiä laareja oli, yhden pussin sain ostettua, toisen jätin. Tiedä mihin nuo kallisarvoiset perunat nyt sitten sijoittaisi tulevien päivien päivällisissä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkään en perunoita saanut ruokatilaukseeni. On tämä, ei olisi hetki sitten ajatellut että peruna on niin suosittu.