keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Kasviskeskiviikko - tortillapaistos


Kaikkien näiden vuosien kokeilujen jälkeen on todettava, että meidän perheessä uppoaa parhaiten kasvisruoka, joka ei sisällä mitään "lihankorviketta", vaan on ihan vaan vanhanaikaista kasvisruokaa. Kunnia elintarviketeollisuudelle, mutta melkein kaikki kokeilut meillä ovat jääneet kokeiluiksi. Kaikenlaiset papuruuat ovat olleet aina kaikkien muiden paitsi kuopuksen suosikkeja. Mutta kehitystä on hänelläkin tapahtunut, sillä hän totesi vihdoin tästäkin ruuasta, että mielummin syö kuin on nälässä (ja söi kelpo annoksen).

Tämä ruoka on ollut joskus vuosia sitten Anton&Antonin ruokakassissa, yksi niistä monista A&A resepteistä, jotka ovat jääneet meillä elämään. Vuokaa on tehty tähän mennessä kymmeniä kertoja. enkä enää edes muista kuinka autenttinen tämä resepti tällaisenaan on, luulisin että melko tarkka edelleen. Kirjaan sen nyt  vihdoinkin ylös (tai siis julkaisen, tämä on ollut luonnoksena blogissa vaikka kuinka pitkään). Paprikan määrä vaihtelee, joskus lisään raastettua porkkanaa, papuja käytän mitä sattuu olemaan eli joka kerta tulee vähän erilainen samanlainen.

1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 paprikaa
öljyä
chiliä, paprikaa, savupaprikaa
1 tl jeeraa
400 g tomaattimurskaa
1 rasia punaisia linssejä (290 g) (tai 1½ dl kuivattuja linssejä keitettynä ja valutettuna)
1 rasia mustapapuja tai muita papuja (290 g)
200 g pakastemaissia
1 tl suolaa
1 dl ranskankermaa
6 tortillalättyä (sellaista keskikokoista)
130 g mustaleima emmentalia tai muuta mieluista juustoa

Kuullota silputtua sipulia, valkosipulia ja paprikaa öljyssä, jonka olet maustanut chilillä, paprikoilla ja jeeralla. Lisää tomaattimurska, anna hautua hetken. Lisää myös linssit ja pavut sekä maissi joukkoon, tarkasta suola. Sekoita lopuksi ranskankerma joukkoon. Kokoa paistos pyöreään vuokaan: laita pohjalle tortillalätty, kastiketta, tortilla, kastiketta jne. Jätä tortilla päällimmäiseksi ja peitä se juustoraasteella. Paista 220 asteessa 10 minuuttia. Hyvää sellaisenaan, vielä parempaa limen, hapankerman ja korianterin kanssa.

Maistuu myös seuraavana päivänä, tai pilkottuna ja pannulla paistettuna jämäruokapäivänä.

5 kommenttia:

Onneli Winter kirjoitti...

Savupaprika on kyllä hyvää, kiitos ohjeesta, täytyypä kokeilla :)

marketta kirjoitti...

Olen tuontapaista tehnyt tortillatäytteeksi, mutta tämä on kiva tapa syödä niitä näin paistoksena. Täytyy kokeilla!
Meillä syödään myös kasvikset kasviksina, ei kemiallisesti prosessoituina lihankorvikkeina.

Tuplaespresso kirjoitti...

Samaa mieltä kasvisruoasta. Se on parempaa rehellisesti kasvisruokana kuin tehdasprosessin jäljiltä jonkinlaisena epämääräisenä lihankorvikkeena :)

Ulla kirjoitti...

Kiva ohje, laitetaan testaukseen :-)
Meillä ei edes noita lihankorvikkeita (kutsun niitä epäruuaksi) ole maistettu. Mitä vähemmän kasviksia prosessoi, sen parempia ne ovat - olettaen, että raaka-aine on kunnossa. Ja härkäpavun pahoinpitely nyhtämällä olisi todellakin kriminalisoitava.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos kaikille kommenteista. Taitaa meitä samanmielisiä olla enemmänkin (vaikka kyllä meillä on muutama toimiva/toivottu korvikereseptikin käytössä). Onkohan se niin, että blogien yhteistöiden/kaupallisuuden takia näkyy vain sitä hehkutusta?