maanantai 13. marraskuuta 2017

Peuran ulkofile pihveinä


Tänä vuonna meillä vietettiin isänpäivää leipomalla kakku etukäteen jo torstaina, ja syömällä isänpäiväateria jälkikäteen maanantaina. Tämä kaikki järjestely tietenkin sen takia, että perheen isä oli metsällä isänpäiväviikonlopun kun muu perhe jäi kotiin valmistelemaan tulevaa juhlasesonkia. Kaksi metsästävää isää (oma isä ja lasten isä) saivat nauttia kakun keskenään mökillä viikonlopun aikana.

Isänpäiväateriaksi oli toiveissa pihviateria, se olikin helppo toteuttaa arkena. Ehdotin että käytetään peuranvasan ulkofile tähän ateriaan. Lisäksi toiveissa oli lohkoperunoita, jotka on myös helppo valmistaa työpäivän päälle koska aikaa ei mene paljoa. Sivuun uunijuureksia ja salaattia sekä jälkkäriksi hillakiisseliä, ja yksinkertainen mutta hyvä juhla-ateria oli siinä. Ei shoppailua ollenkaan, eikä aikaakaan paljoa: yksinkertaista puhdasta luksusta.

Aiemmin olen valmistanut peuran ulkofilettä kokonaisena, tälläkin kertaa grillasin osan fileestä kokonaisena, ja osan pihveinä. Kumpikin oli hyviä, mutta ehkä pihvit tällä kertaa vieläkin parempia. Pimeässä grillaamisessa on omat hankaluudet, ja tällä(kin) kertaa jäi kuva ottamatta ateriasta, mutta voitte uskoa että hyvää oli.

800 g peuran(vasan) ulkofile
öljyä
suolaa ja pippuria

Poista kalvot fileestä. Leikkaa file n. 2(-3) sentin paksuisiksi pihveiksi. Sivele päälle ihan vähän öljyä, suolaa ja pippuroi sopivasti, enemmän suolaa ja vähemmän pippuria. Grillaa kuumassa kamadossa pari minuuttia puoleltaan, vähän enemmän jos haluat kypsempää lihaa. Ja pidempään jos grilli ei ole riittävän kuuma. Jos grillaat filettä kokonaisena, kannattaa grillata useampi minuutti kaikilta puolilta. Kääri lihat folioon ja anna vetäytyä vartin ajan. Tarjoile sellaisenaan lohkoperunoiden, salaatin ja uunijuuresten kanssa.

Pimeässä grillaamista


4 kommenttia:

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Voin uskoa, todellakin, että oli hyvää. Oikeastaan hyvä että et vielä kuvaa laita :).

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Se onkin jännä, miten pimeässä grillaaminen on hankalaa. Kaikki lisävalo on jotenkin vääristävää ja touhuaminen epävarmempaa. Jos grillaaminen on meillä mennyt pieleen, on kyse ollut pimeässä grillaamisesta. :D Mutta onneksi teillä onnistui hyvin, olihan raaka-ainekin noin erityisen hieno ja hyvä!

Nanna kirjoitti...

Minäkin liityn uskovaisten joukkoon! Peuran file kun on varmaan herkkujen herkku.

Minä olen vähän joka lihan kohdalla sitä mieltä että pihveinä rempi kuin kokonaisena paistettu. Taidan olla paistopinnan ystävä!

Meillä muuten piti päästä isänpäiväkokkailusta kanssa "helpolla" 12 henkeä paikalla ja olin lähdössä illalla Helsinkiin. Niinnpä tein kaikille aina maistuvaa Chicken Tikka Maslaa. Halusin tehdä extra hyvää, joten päätin pintagrillata marinoidut kananpalat kamadossa ja nostin ne sitten soosiin vielä kypsymään. No tulihan niihin muutama tumma vauhtiraita, mikä milestäni on vaan hyvännäköistä ja makuistakin, mutta enpä arvannut miten nämä karstakohdat muuttivat koko curryyn ihanan katkeran sivumaun. Siis ei todellakaan ihanan!

Nanna

sauvajyvänen kirjoitti...

Merja, joo ihan sen takia otan huonoja kuvia tai jätän ottamatta, ettei muita harmittaisi niin paljon ;) Kiitos hyvästä lisästä minun (tekosyy)kategoriaan kuvien suhteen :D

Sari, luulisin ettei tuo olisi mennyt pilalle millään. No ehkä hiileksi grillattuna, mutta muuten ei.

Nanna, minä olen kanssa paistopinnan (huom. vain pinnan!) ystävä, mutta muu perhe arvostaa myös kokonaisen fileen mehukkuutta. Minä pidän lihasta niin raakana, että se on aina mehukasta ;) Hyvä tietää ettei kannata grillailla Tikkaa varten. Ei sillä että olisin joskus tehnyt sitä, mutta jos joskus teen.