torstai 9. marraskuuta 2017

Talven taikaa Nigel Slaterilta


Kuten tarkkasilmäiset/hyvämuistiset blogin lukijat sekä kaikki sukulaiset ja ystävät tietävät, minä pidän oikeasta vanhanaikaisesta talvesta. Sellaisesta, että on riittävästi lunta ja kunnolla kylmää. Ja mielelläni vielä ulkoilen vähissä vaatteissa, tyyliin T-paidalla, kuoritakilla ja ohuilla puuvillahousuilla pärjää sinne -10 asti, sen jälkeen aletaan vähän lisätä kerroksia, ainakin jos ulkona on tarkoitus olla tuntitolkulla. Talvitakki otetaan käyttöön kun pakkasta on vähintään -20; siksi suosin ajatonta mallia kun 10 v vanha takki on aivan uudenveroinen edelleen.

Talvi-fani on kuitenkin aika yksin, tavallisimmin sitä törmää talvenvihaajiin. Ja ehkä sitä pieni omantunnonpistos tulee, kun nauttien hehkuttaa kovia pakkasia, vaikka samalla tietää, että moni ammattilainen vaikka maalla on silloin todella kovilla. Mutta silti, kylmäfiili tuntee todella elävänsä vasta riittävän kylmässä.

Minä ostin Nigel Slaterin uusimman kirjan Christmas Chronicles. Oikeasti tämä kirja kattaa koko talven ajan loka-marraskuulta pitkälle uuden vuoden puolelle. Kirja on täynnä upeita talvisia reseptejä (ainakin hanhea pitää kokeilla, samoin hilloja ja vaikka mitä muita ruokia kunhan pääsen loppuun saakka) ja tunnelmallisia kuvia, se on niin paljon enemmän kuin vain joulua.

Mutta ennen kaikkea kirja on upeaa kuvausta talvesta. Ette arvaakaan, kuinka hienoa on lukea tekstiä, jossa kuvataan juuri se miten itse ajattelee ja tuntee, mitä muistaa lapsuuden talvista, tuoksuista ja kipristelyistä. Niin minäkin kertoisin talvesta ja kylmästä, jos vaan osaisin. Piristävin ja inspiroivin kirja aikoihin, ehkä sitten Gill Mellerin Gatherin. Suosittelen lämpimästi, vai pitäisikö sanoa kylmästi.

ps. Kirjasta selviää myös se, miksi Nigel Slater viihtyy Suomessa.

6 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Minä pidän kyllä myös talvesta! Talvinen luonto on ihanan kaunista ja lumikenkäilemässä on mukavaa käydä.
Nämä viime vuotiset talvet vain ei ole olleet sellaisia kunnon talvia täällä itä-Pirkanmaalla ja näistä mustista kuratalvista en pidä. Toivotaan, että saataisiin ihana talvi tänä vuonna!

Mukavaa, että löytyy keittokirjoja jotka keskittyvät talveen, eikä pelkästään jouluun. Ihan niinkuin talvessa ei olis mitään muuta hehkutettavaa kuin joulu!

Viikonloppukokki kirjoitti...

Minäkin pidän talvesta. Sellaisesta oikeasta talvesta, kun on lunta ja pakkasta. Kiitos kirjasuosituksesta!

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä en enää pidä niin paljon talvesta, mutta Nigel Slaterista minä pidän tosi paljon! :D

sauvajyvänen kirjoitti...

marketta, harvassa ovat kunnon talvet nykyään, aivan kuten kunnon kesätkin. Samaa +10 niin joulut kuin juhannuksetkin. Ja niin samaa mieltä, että pelkkä joulukirja ei kanna pitkälle, mutta tämä kyllä kantaa!

Viikonloppukokki, eipä kestä :)

Sari, Slater on yksi lempiruokakirjailijoista, niin taitavaa ja moniulotteista ja silti yksinkertaista.

Nanna kirjoitti...

Talvi on mun lempivuodenaika. Toivottavasti tänä vuonna tulee sellainen!

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, samaa toivon minäkin! Koville on ottanut tämä vuosi, ensin oli talveton talvi, sitten keväätön kevät jota seurasi kesätön kesä, ja eipä tämä syksykään hääppöinen ollut ennätyssateineen.