perjantai 5. toukokuuta 2017

Sumakilla maustettu kana haudutuspadassa


Kun ruoka pitää olla valmis heti töistä tullessa, on haudutuspata hyvä apuväline. Minä laitoin aamulla ennen töitä kokonaisen kanan haudutuspataan, ja töiden loputtua keitin riisin, lisänä nopeita vihannestikkuja ja ruoka oli siinä. Haudutuspadassa broilerista tulee mehukas ja pehmeä, mutta nahan rapeus puuttuu, mikä on ihan ok välillä, mutta ei aina. Lyhyempi aika riittäisi hyvin (ehkä 6-7 h), mutta jos pata tekee työtä sen aikaa kuin itsekin, siinä se 9 h tulee helposti täyteen.

Aiemmin olen tehnyt haudutuspadassa ihan perinteistä kanaa, mutta nyt hain jotain muuta makua. Minulla on ollut pitkään maustekaapissa sumakkia, jota en vaan ole käyttänyt, vaikka sitä on jo useamman vuoden ajan näkynyt ainakin blogeissa paljon käytettävän. Hainkin inspiraatiota netistä, ja siellä silmiin osui Ripaus tryffeliä -blogin ohje kevätkananpojalle. Koska minäkin olin ensimmäistä kertaa kokeilemassa uutta maustetta, lisäsin samaan tapaan myös rosmariinia ja timjamia tuttuina makuina. Sumakkia laitoin maltillisesti, sitä olisi voinut laittaa reilumminkin, sillä tämä kana oli todella miedon makuista.

1 sipuli
1 varsi varsiselleriä
2 porkkanaa
1 dl vettä

1 kokonainen broileri (esim. L'Uomunokka)
2 rkl öljyä
½ limen mehu
2 tl sumakkia
1 tl timjamia
1 tl suolaa
muutama rosmariinin oksa

Tee vihannespeti haudutuspadan pohjalle, minä pilkoin nyt yhden sipulin, varsisellerin varren ja pari pientä porkkanaa sekä lisäsin desin vettä. Kuivaa broileri talouspaperilla. Sekoita kupissa öljy, limen mehu, sumakki, timjami (jos käytät kuivattua) ja suola. Sivele mausteseos broilerin pintaan ja nosta lintu vihannespedin päälle. Revi vielä tuoretta rosmariinia päälle. Hauduta asetuksella low n. 8-9 tuntia (tai mielummin lyhyemmän aikaa). Nauti riisin ja kasvisten tai salaatin kanssa.

5 kommenttia:

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Kivaa että löysit osvittaa! Tuo sumakki on mulle haastava, milloin on liian vähän, milloin liikaa, täytyy vaan harjoitella :) Ja Appelsiineja ja hunajaa Jael muistutti että sumakki pitäisi säilyttää jääkaapissa. Arvaa vaan onko purkkini ollut jääkaapissa vai kuivakaapissa :/.

Viikonloppukokki kirjoitti...

Ha-haa, kiva sinäkin olet päässyt sumakin makuun! Mun mielestä sumakki mitataan enemminkin ruokalusikallisissa kuin teelusikallisissa. Käytetyn sumakin määrän salaisuus taitaa piillä siinä hakeeko sillä väriä vai makua. Marinadissa sumakki tuo ennen kaikkea väriä, ja jos sumakista haluaa makua, se kannattaa ripotella juuri ennen tarjoilua. Tosin Jael saattaa olla erimieltä...

sauvajyvänen kirjoitti...

Merja, kiitos tiedosta. Liekö minulla kaikki maku mennyt, sillä kuivakaapissahan se on säilytetty.

Viikonloppukokki, voi olla että määrä oli tosiaan liian vähäinen, hyvä tietää että sitä saa holvata kunnolla. Minulla oli vain pikkupussillinen sitä, olisikohan ruokalusikallinen tai pari koko määrä. Aina oppii uutta, kiitos teille paljon neuvoista :)

Jael kirjoitti...

Sumakki on ihana mauste,käytän paljonkin ,ja aina on kaapissa:) Hih,Viikonloppukokki,olen kyllä lisännyt marinaadiin ennen mutta taidan ensi kerralla kokeilla niinkuin sinä eli vasta viime hetkellä laittaa;D

sauvajyvänen kirjoitti...

Jael, pitääkin hakea lisää ideoita sinulta :)