lauantai 15. huhtikuuta 2017

Vehnäjuurisämpylät


Minä osallistuin What's cooking Helsinki -tapahtuman Juuri-työpajaan. Työpajaan saavuttaessa oli iloinen yllätys odottamassa, sillä jokaisen paikalla oli tuo kaunis lasipurkki juurta mukaan otettavaksi. Työpajan piti Satu Koivisto, joka oli päässyt juurileivonnan iloon kiinni aikaisemmin tänä vuonna. Campasimpukka ehti jo julkaista hyvät ohjeet sämpylöistä, samoin Ja kaikkea muuta -blogissa oli sämpylöitä leivottu.

Minä olen leiponut säännöllisen epäsäännöllisesti ruisjuurella opiskeluajoista lähtien (en siis tarkoita sanoa että melkein 30 v), välillä on juuria hukkunut tai hävinnyt, mutta aina olen uuden saanut jostain. Jenkeissä ruisleivän leipominen oli ainoa tapa saada kunnon ruisleipää, siellä leipominen olikin säännöllistä. Muutama vuosi sitten sain tädiltäni hyvän ruisjuuren, sellaisen josta leivottu leipä onnistuu erityisen hyvin sähköuunissa. Nyt minulla on toinenkin ruisjuuri, River Cottagesta saatu, ja sitäkin vaalin erityisellä huolellisuudella. Käytän ruisjuurta myös vaalean leivän leipomiseen, sen opin River Cottagen kurssilla.

Vaalea vehnäjuuri sopii kuitenkin parhaiten vaaleaan leipään. Olen tehnyt juurta aina välillä itse, ja saan pidettyä sen aikansa hengissä, mutta sitten se kupsahtaa, joko huonoon hoitoon tai muuten vaan. Pakastusta olen yrittänyt, mutten ole saanut juurta heräämään kuin kerran. Niinpä olin aivan superiloinen kun saimme hyvän juuren kurssilta mukaan. Aion taas kokeilla pakastamista, ja yritän olla huolellinen juuren hoivaamisessa, jotta se säilyisi pitkään. Nimittäin tämä juuri on todella hyvä!

Tässä tulee minulle uusi tapa tehdä sämpylöitä. Sämpylöitä ei kohoteta ennen uuniin laittamista, siksi ne repeilevät uunissa ja ovat vielä aika tiiviitä. Mutta hieno rapea kuori niissä on, ja sopivasti sitkas sisältä, ja maku on huiman hyvä. Tämä ei ole ihan sama resepti joka tuli työpajasta, mutta minulla ei ollut spelttileseitä, sen sijaan kaurarouhetta löytyi. Suolan määrää vähensin.

2 dl vehnäjuurta
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl kaurarouhetta
2 dl ruissihtijauhoa
9-10 dl hiivaleipäjauhoa

Sekoita vispilällä juuri, vesi, suola, kaurarouhe ja ruisjauhot. Lisää vielä osa hiivaleipäjauhoista. Kun taikina on liian paksua vispilälle, alusta taikina käsin. Lisää jauhoja niin, että saat löysähkön mutta riittävän napakan taikinan. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia, niin että sitkoa on jo muodostunut, taikina on kuitenkin edelleen aika tarttuvaa. Muotoile taikinasta pallohko (ihana sana, ohjeesta kopioitu), peitä taikina ja anna kohota reilusti. Ohjeessa kohotettiin yön yli jääkaapissa, minä kohotin viileässä pöydällä yön yli. 

Aamulla laita kaksi peltiä uuniin ja anna uunin lämmetä 250 asteeseen. Kumoa taikina alustalle, muotoile siitä vähällä vaivaamiselle pitkä pötkylä ja leikkaa n. 16 sämpylää. Laita puolet sämpylöistä kuumalle pellille, siirrä pelti uuniin ja lisää alemmalle pellille 1½ dl vettä. Minä käytin kyllä leivinpaperia. Sulje luukku heti ja alenna lämpö 225 asteeseen. Paista n. 20 minuuttia. Jäähdytä sämpylät ritilällä ja nauti lämpimistä sämpylöistä.

Ja mikä parasta, Satu neuvoi pakastamaan ylimääräiset sämpylät halkaistuna. Näin ollen sämpylät voi sulattaa leivänpaahtimessa vaikka yksi kerrallaan, ja ne maistuvat tuoreelta. Ihan huippu vinkki, ihan pitää ihmetellä miten sitä en ollut aiemmin keksinyt. Tosin kuten Minnallakin kävi, ei meillä ensimmäisestä satsista riittänyt pakastettavaksi.

11 kommenttia:

Elina/Chocochili.net kirjoitti...

Onpa hauskaa lueskella muiden kokemuksia! En ehtinyt itse vielä eilen sämpylänleipomispuuhiin, mutta laitoin äsken sämpylätaikinan tekeytymään samaisesta juuresta. Jännityksellä odotan, mitä tästä syntyy! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva kun kommentoit :) Minä hion vielä ohjetta eteenpäin, laitan sitten jossain vaiheessa perusteellisen ohjeen ja kerron vielä hiivojen biologiasta (=juuren sielusta) lisää ;) Tarkoitus on tehdä seuraavaksi leipää tällä juurella.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Minä aion ensi viikonloppuna kokeilla uudelleen. Ja tosiaan suolaa vähennän minäkin. Tänään paahdoimme sämpylät puolikkaina ja olivat erittäin hyviä edelleen.

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Nam, nam, nam... tuli kyllä maukkaita sämpylöitä :-)
Toivottavasti säilyy minullakin juuri vielä moneen leivontakertaan.

Minna - Ku ite tekee kirjoitti...

Hauska lukea muiden kokemuksista, itse innostuin ihan todella siitä miten hyvin juuri toimii!

sauvajyvänen kirjoitti...

Sari, minä teen huomenna uuden satsin, mutta kokeilen varmaan leipää. Ja sitten seuraavaksi taas sämpylöitä.

Minna, tuo on tosiaan hyvän makuinen juuri, ja varmasti säilyy sinulla. Ja nyt on monta bloggaajaa jolta saa juurta jos oma sattuu kupsahtamaan.

Minna, juuri on tosiaan hyvä ja aktiivinen, paljon iloa siitä!

Mallaspulla kirjoitti...

Me leivottiin ekat sämpylät pitkäperjantain aamuksi ja tänään syötiin viimeiset. Koko tämän ajan ne olivat pöydällä sellaisenaan, millään peittämättä. Koko sen ajan pysyivät niin rapeina ja sisältä mehevinä. Ihan mahtavaa! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä riitti seuraavaan päivään, ja pidin kanssa ihan sellaisenaan lautasella, eikä tosiaan kärsinyt yhtään. Hyviä sämpylöitä :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Mallaspulla, mekin on syöty niitä (kahdestaan kun ollaan) tähän asti perjantaista, nyt leikattiin iltapalalle poikittain ohuiksi viipaleiksi. Olihan niissä pureksittavaa, mutta maku oli edelleen hyvä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Noista muuten saisi varmasti ihania korppujakin, kun maku on niin hyvä. Mutta ehkä joltain kerralta jää pakastettavaksikin jotain :)

Anonyymi kirjoitti...

Mutta mistä minä saan tuota ihanaa juurta? Voiko sitä ostaa jostain?