keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Maxin kala ja ekat sushit


Kävin taas Maxin kalassa Espoon Kauklahdessa. Se on kalakauppa, jonne kannattaa mennä vähän kauempaakin. Jos ei ole autoa käytössä, voi mennä junalla, Kauklahden asemalta kävelee n. 7 minuuttia kaupalle ja samalla reissulla voi piipahtaa vaikka Halmeen leipomossa. Minulla on edelleen lämpimät ajatukset leipomosta, sillä aikoinaan halusin kuopuksen nimiäisiin vaaleansinisiä Bebe-leivoksia. Soitin vaikka kuinka monta leipomoa läpi, mutta vasta Halmeen kohdalla tärppäsi: heille oli juuri tullut erä sinistä värijauhetta, ja lupasivat kokeilla että onnistuuko. Onnistuihan se ihan täydellisesti ja sain ne haluamani bebet juhliin.

Minä olin lauantaina What's cooking Helsinki -blogitapahtumassa, josta esim. Campasimpukka kirjoitti oivaltavasti. Minulta kysyttiin siellä, kalasta kun oli puhetta, että millainen se Maxin kala on, että kannattaako sinne mennä. Vastasin, että ilman muuta kannattaa mennä, todellakin, myös pidemmästä matkasta. Sieltä saa niin tuoretta kalaa, ettei sellaista saa muualta, ellei sitten kalasta itse. En ole nähnyt kirkassilmäistä kuhaa muualla kuin omissa (siis isän) verkoissa, en siis ikinä aiemmin kaupan tiskillä, paitsi nyt Maxin kalassa. Kala siellä on niin tuoretta, että vaikka sitä ei ehtisi heti valmistaa, on se silti tuoreempaa kuin muualta, hyvältäkin kalatiskiltä, ostettuna. Lisäksi Maxilta saa aina hyviä vihjeitä mitä ja miten valmistaa. Minäkin tiedän mitä teen pitkänperjantain kala-ateriaksi, vaikka en sitä tiennyt ennen kauppaan menoa.

Täksi päiväksi ostin kalaa sushia varten. Olen suunnitellut pitkään sushin tekemistä, meillä aikuiset pitävät siitä, ja tietysti toiveissa on saada lapsetkin joskus innostumaan sushista. Tänään tein elämäni ensimmäiset sushit. Valmistin ne Tokyokanin ohjeella, teimme niitä esikoisen kanssa yhdessä. Sushit eivät vielä olleet hienon näköisiä, mutta maistuivat todella hyvälle. Paitsi lasten mielestä, mutta kuten mies totesi, että pääasia on osata niitä valmistaa. Nyt pitää harjoitella esikoisen kanssa ahkerasti, ehkä vielä joskus saamme ulkonäönkin kohdalleen, maultaan nämä olivat ihan parhaita mitä olen Suomessa syönyt, se oli ihan kalan ansiota se.

5 kommenttia:

Soppasirkus kirjoitti...

Savitöissä rouvat kehuivat tätä kalakauppaa kilpaa, vaikkeivat ihan nurkan takana asukaan. Pitää minunkin käydä, saisin varmasti hyvää kalaa ja pääsisin sous vide hommissa sillä saralla eteenpäin. Samalla voisi käydä Halmeella tai Brunnsdalissa kahvilla.

sauvajyvänen kirjoitti...

Se on kyllä uskomaton kalakauppa, ei ihme että kehuvat. Minä olin siellä tänään keskellä päivää, ja silti oli jonoa. Ihmiset tosiaan tulevat kauempaakin. Minä käyn aina samalla Halmeella, ja on käyty välillä Brunnsdalissa syömässäkin. Hieno keskittymä "korvessa".

Kaura kirjoitti...

Tuo Tokyokan- ohje on minullakin ollut käytössä. Riisiin on mielestäni paras ohje sieltä. =) Sushin teko on tosi kivaa varsinkin isolla poppoolla, mutta aikaa vie löytää se paras koostumus kaikkeen. Tuoreet raaka-aineet on kyllä kaiken A ja O. Me ollaan haettu lohta lähinnä Stockalta tai hallista. Hyvä tietää tuollaisesta kalamyymälästä. Eipä uskalla mistä tahansa ostellakaan.. :/

http://kauranlumoa.blogspot.fi/2017/01/sushi-love.html

Viikonloppukokki kirjoitti...

Oikein piti suurentaa kuvaa, ja katsoa. Hyvältähän nuo näyttävät! Sushi on minullakin to do -listalla, joten kiitos Tokyokan-vinkistä.

sauvajyvänen kirjoitti...

Kaura, minulla on ollut pari luottokalakauppaa, mutta ei kyllä ole mikään Maxin kalan veroista.

Viikonloppukokki, kiitos kehuista. Ei vaan muoto pysynyt leikatessa ihan sellaisena kuin olisin halunnut, mutta hyviä tosiaan olivat. Ja minä aion jatkossakin keittää riisin tuon ohjeen mukaan, niin hyvin se onnistui. Ehkä jossain vaiheessa laitan ohjeen tännekin, mutta vähän pitää vielä harjoitella.