maanantai 27. helmikuuta 2017

Hirvipullat eli yksinkertaiset lihapullat hirvestä


Paistoin viime viikolla metsämiehille mökille mukaan otettavaksi jauhelihapihvit. Käytössä oli vain hirvenlihaa, sipulia ja pelkistetty maustevalikoima. Yleensähän laitan hirvipulliin possuakin mukaan, mutta nyt sitä ei ollut käytettävissä. Tein laiskasti pannun kokoiset pihvit, muistan äidin tehneen samalla tapaa. Jostain syystä niistä pihveistä tuli minusta todella hyvän makuiset, liekö lapsuus tullut mieleen.

Viikonlopunna esikoisen ruokatoiveena oli lihapullia ja perunamuusia. Mallaspossun jauheliha on loppunut pakastimesta, enkä ole ostanut lihaa ollenkaan, tyhjennän edelleen täysiä pakkasvarastoja. Niinpä tein nyt samalla tapaa lihapullat kuin tein pihvitkin. Minulle poikkeuksellisesti paistoin pullat pannulla, yleensä paistan ne uunissa. Paistoin osasta taikinaa meille lihapullat, ja loput paistoin isona pannun kokoisena jauhelihapihvinä, jonka pakastin tulevia aterioita varten.

2 sipulia
voita
1 dl korppujauhoa
1 tl musta- ja valkopippuria kumpaakin
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl paprikajauhetta
2 rkl savuchilikastiketta tai tulista ketsuppia tai mitä onkaan kaapissa
2 tl yrttisuolaa
2 dl kermaa (tai maitoa)
2 munaa
1 kg hirven jauhelihaa

voita paistamiseen

Kuori ja silppua sipulit hienoksi, kuullota ne pannulla voissa. Laita kulhoon korppujauho, mausteet ja suola, sekoita. Lisää kerma (tai maito), sekoita, lisää munat. Lisää jauheliha kulhoon ja sekoita kaikki hyvin tasaiseksi. Anna makujen tasaantua vähintään puolisen tuntia ja paista koepala (tai maista sellaisenaan, jos tiedät että lihaa voi syödä raakana) ja lisää mausteita tarvittaessa. Muotoile taikina pulliksi tai pihveiksi ja paista riittävässä voissa. 

Yhdestä pihvistä kaksi ruokaa perheelle

Ei kommentteja: