maanantai 8. syyskuuta 2014

Hävikkiviikko 2014

Minä olen edelleen mukana hävikkiviikolla(kin) ruokahävikkiä torjumassa. Ja tuntuu että ihan yhtä tarpeellinen muistutus tämä kampanja on edelleen, ainakin minulle.  Mietin jo hetken, että ilkeänkö laittaa tätä logoa näkyviin ollenkaan, kun edelleenkin meillä menee leipää roskiin, ja joskus muutakin ruokaa, ja jopa raaka-aineita, ihan kuin en olisi mitään oppinut viime vuosina.

Meillä ongelmana on ainakin se, että perhe syö aika epätasaisesti. Joskus leipää menee iltapalalla yksi reikäleipä, sitten väliin tulee päiviä ja jopa viikkoja ettei kukaan syö leipää ollenkaan. Koita siinä sitten pysyä perässä. Mies jo ehdotti, että kauppalistassa pitäisi lukea 1 huono leipä tai 2 hyvää: viikonloppuna söimme ihan mielettömän hyvää jaalalaista ruislimppua, ja se hävisi parempiin suihin alta aikayksikön. Tai se, että kun tuon palstalta nipun porkkanoita, toisena iltana ne katoavat hetkessä, toisena iltana ne jäävät lautaselle nahistumaan. Ja vaikka tiedän hyvin että nahistuneet juurekset voi hyvin hukuttaa sosekeittoon tai sämpylöihin, niin ei sekään aina auta, sillä sitä keittoa ei kukaan syö minun lisäkseni tai en ehdi niitä sämpylöitä leipoa. Eli tämä epätasainen ruuankulutus taitaa minulla olla se isoin kompastuskivi.

Yritän taas skarpata asian suhteen, ja olla valppaampi heittämään leipää pakastimeen heti, jos se ei meinaa kulua. Ja keksiä jotain muita muille epätasaisesti kuluville raaka-aineille tai ruuille. Olen aika hyvä keksimään jämäruuille käyttöä, mutta joskus vaan ei muka ehdi. Ja hapanmaitotuotteita käytän edelleenkin samaan malliin, päivämääristä ei ole niin tarkkaa, eli ehkä en ole ihan toivoton tapaus.

Pidän tämän syyskuun kirjaa ruokamenoista ja sen lisäksi aion kirjata yös rahallisen arvon kaikelle roskiin menevälle ruualle. Raaka-aineille raaka-aineen hinta, itsekasvatetulle se mitä se maksaisi kaupassa ja ruuanjämille arvoksi 5 €/annos. Se hinta on kompromissi, eli keskimäärin enemmän kuin raaka-aineet, mutta jokaisesta lounasateriasta minkä vien kotoa töihin, säästän 10 €, sen verran keskimäärin lounaat nykyään maksavat jos ja kun syö ulkona. Meillä ei työpaikka millään tavalla kompensoi työlounaita (eikun joo, alakerran lounasravintolasta saa euron alennuksen) joten täysi hinta on maksettava joka kerta. Josko tämä tiukka tilasto euroista auttaisi skarppaamaan jatkossa. Keskimäärin syyskuussa taitaa olla pienimmät ruokamenot, silloin ei ole mitään juhlia ja satoa riittää omalta maalta vielä reilusti. Toivottavasti hävikkimenotkin jäävät pieneksi.

Kaikki vihjeet hävikin vähentämikseksi ovat tervetulleita!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

en tiedä missä päin asut mutta kylläon hyvät reseptit ja vinkit nyt vasta olen löutänyt

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiva että löysit tänne, tervetuloa!

Anonyymi kirjoitti...

sattumalt löutuu olin ostanut haudutuspata ja etsin reseptiä ja sitten.olen tänään laittanut hernekeitto.OLI HYVÄÄ

sauvajyvänen kirjoitti...

Hyvä että maistui :)

Nanna kirjoitti...

Ostamisen sietämätön problematiikka: Joskus 6 purkkia maitoa menee kahdessa päivässä, toisinaan satsista jää 4 purkkia vanhaa maitoa; lättyä, pannareita ja korvapuustiakin voi (tai ehtii) leipoa vaan rajallisen määrän.

Pieni muru meidän hävikissä mutta myös lasten annosten roskikseen kaataminen, joskus kun ei paljoa ees maisteta. Ja minä laitan vielä aina tosi pienet annokset, silti jää jos on jäädäkseen.
Vaikeeta on, mutta opetellaan!

Ulla kirjoitti...

Nyt on kauhea hööki päällä puutarhassa, kun ei haluaisi mitään vaivalla kasvatettua vihannesta hukata. Mutta pakastimet on jo täynnä (ja kaapit täynnä kuivattuja sieniä).

Kauppatavaroista meillä hävikiksi jää useimmiten juustonjämät ja epämääräisen innostuksen vallassa ostetut tahnat ja kastikkeet. Pitäisi vain pitäytyä perusraaka-aineissa, eikä innostua turhuuksista.

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, juuri noin. Kun oppisi ennustamaan jostain auringonpilkuista tai vastaavasta että miten ruoka uppoaa milloinkin.

Ulla, minä olen lopettanyt lähes täysin kaikenmaailman tahnojen ja kastikkeide ostamisen, juuri tuosta syystä. En edes koe että makumaailma olisi supistunut,päin vastoin, ehkä ne vaan kaventavat makumaailmaa.