perjantai 1. elokuuta 2014

Härkäpapusosekeitto


Tein (lue: tästä tuli) juotavaa sosekeittoa härkäpavuista. Keitto on yksinkertainen, mutta kuten kaikki tuoreita härkäpapuja käyttäneet tietävät, niin nopea se ei ollut, vaan ennemminkin työläs, mitä ei tietenkään tuosta kuvasta uskoisi. Härkäpapujen valmistaminen käynee jonkinlaisesta meditaatiosta, siihen menee aikaa mutta mieli lepää. En ehkä kuitenkaan valmistaisi tätä keittoa isolle vierasjoukolle, ainakin jos pitäisi ehtiä siivotakin. Tai voisihan sitä järjestää vieraiden kanssa paputalkoot: istuttaisi kaikki ringissä, ja perattaisi härkäpapuja (idea vapaasti käytettävissä). Joskus pitää varmaan tehdä kuvasarja, jossa lähdetään maassa kasvavista pavuista (metrisiä nyt, paitsi se matala lajike), mennään niistä kerättyyn isoon pussilliseen palkoja, ja päädytään lopulta pieneen kulholliseen käyttövalmiita papuja.

Tästä tuli reilun sopiva määrä kahdelle:

400 g härkäpapuja kuorittuna (punnittu ennen keittämistä)
4 dl hyvää vihanneslientä
1 dl kermaa
½ limen mehu (voi jättää pois)
½ tl fariinisokeria (voi jättää pois)
suolaa maun mukaan

korianteria

Perkaa härkäpavut. Ryöppää ne sen jälkeen kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan ja valuta heti ja laske kylmää vettä päälle jotta kypsyminen lakkaa. Poista sen jälkeen papujen vahamainen kuori, eli tee tarvittaessa kynnellä pieni viilto ja paina papua sormien välissä, jolloin vihreä sisus tulee ulos kuorestaan. Kuori on kompostikamaa. Kaada vihreät kuorettomat pavut kiehuvaan liemeen ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää kerma, ja haluttaessa limen mehu ja hiven sokeria, ja anna kiehahtaa. Mausta tarvittaessa suolalla. Lisää vähän korianteria mauksi ja nauti hyvästä keitosta. 

Tämä oli ihan juotavaa, eli jos haluat tiukempaa keittoa, käytä lientä vähemmän, tai suurusta keitto vehnäjauholla. Keitto oli todella hyvää ilman limea+sokeriakin, esikoinen etenkin tykkäsi siten selvästi enemmän.

6 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Tulikin just tarpeeseen, kun härkäpapuja alkaa viimein saada :-)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minä olen tehnyt paljon pihvejä sillä sinun loistavalla reseptillä. Tänä vuonna pavuista tuntuu tulevan hieno sato!

Ulla kirjoitti...

Täytyykin kohta pitää pihvitalkoot - ja sen jälkeen muistaa leikata pavunvarret alas, kun härkäpapu kasvattaa uudet varret ja hyvässä lykyssä ehtii tehdä toisen sadon.

sauvajyvänen kirjoitti...

Leikkaatko ne ihan alas, vai jätätkö vartta jonkin verran? Ajattelin kokeilla samaa tänä vuonna, tämä on loistava vinkki. Ja oliko niin, että olet pakastanut pihvejä? Minä mietin että jos kokeilisi pakastaa ryöpättyjä ja käsiteltyjä, papuja tulee nyt niin paljon, etten millään ehdi käyttää kaikkea.

kulkuripuutarhuri kirjoitti...

Ainakin keitossa on hurmaava väri! Ensi vuonna tekee kyllä mieli kasvattaa härkäpapuja kaikkien näiden ihanien ohjeiden myötä :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Suosittelen kasvattamista, se on helppo ja satoisa kasvi. Ja maanparannuksen saa kaupanpäälle ;)