sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Chili-sinappi


Kuvasta puuttuu etikka ja jallu. Takana valkosipulit istutusta varten
Ennen kuin tapasin mieheni, luulin tietäväni paljon chileistä. Mutta sen jälkeen huomasin, että tietämys voi olla ihan omalla tasollaan, mikä tietysti on hyvä, koska itsekin on oppinut paljon uutta. No, sentään chilin viljelystä oli kokemusta melkein 10 vuotta jo siinä vaiheessa. Tämän vuoden chili-uutuus meillä on sinappi. Mies löysi chilifoorumilta Naga sinapin ohjeen, ja halusi samanlaista. Hän oli ostanut aiemmin kaupasta kotimaista Fatalii Gourmetin Naga Morichia säilöttynä ja savustettua ja kuivattua Aji Cristalia. Niinpä sitten kokeilin sinapintekoa, ensimmäistä kertaa elämässä.

2 dl sinappijauhetta
2 reilua teelusikkaa savustettua ja kuivattua Aji Cristal-jauhetta
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl hunajaa
1 muna

1½ rkl etikkaa

ja puoleen tuosta määrästä vielä lisäksi:
4 tippaa Naga Morich-säilykettä
1 rkl Jaloviinaa

Sekoita sinappijauhe, chilit ja sokeri kattilassa, lisää kerma hyvin sekoittaen (ettei jää klönttejä). Lisää hunaja ja muna ja keitä koko ajan sekoittaen miedolla lämmöllä. Kun seos on sopivan sakeaa, ota kattila hellalta ja lisää etikka. Kaada sinappi desinfioituihin purkkeihin. Halusimme kokeilla kahta tulisuutta, joten kaadoin puolet purkkiin tässä vaiheessa, ja loppuun lisäsin vielä Nagaa ja Jallua. 

Sinapit ovat niin hyviä, että minä, joka en syö makkaraa, pistän harkintaan makkaransyönnin aloittamisen.4 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Kauhea pettymys, Kis-Kis-karkkeja ei tullutkaan sinappiin! :))

sauvajyvänen kirjoitti...

Sanopa muuta. Tuo purkki on ollut sokeripurkkinani kohta 20 v. Joka vuosi toivon että niitä taas saisi, mutta pitkältä odotus tuntuu. No, saa niihin pahvirasioihin säilöttyä siemenet nätisti, mutta mielelläni vaihtaisin kolhiintumattoman sokeripurkin tuon vanhan tilalle.

Hiidenuhma kirjoitti...

Aijai, kun kuulostaa ihanalta! Osaatko vielä kertoa, miten kaksi tulisuutta erosivat toisistaan?

sauvajyvänen kirjoitti...

Kumpikaan ei ollut liian tulisia, sinappia ei kuitenkaan käytä ihan kamalasti, kai. Kummankin tulisuus oli hyvää, mutta etenkin tuo naga saa aikaan sellaisen mukavan kokonaisvaltaisen poltteen suuhun vailla minkäänlaista kitkeryyttä. Seuraavan satsin teen varmaan kokonaan Nagan kanssa. Pidän myös tuosta savun hienosta mausta, minkä Ajit toivat tullessaan, eli haluan sitäkin käyttää.