maanantai 17. lokakuuta 2011

Kyyhkykastike


Tämä on niin perinteinen ja yksinkertainen kastike kyyhkysestä kuin vain voi olla. Kyyhky ei kuivu, kun sen ensin keittää, ja sitten valmistaa keitetystä lihasta kastikkeen. Sydän ja kivipiira ovat niin pieniä, ettei niitä tarvitse keittää, vaan ne voi laittaa suoraan kastikkeeseen.

Keitetty kyyhky:

vettä niin että kaikki peittyy
3 kyyhkyä
2 porkkanaa
1 sipuli
muutamia musta- ja valkopippureita
muutama katajanmarja
merisuolaa

Keitä lintuja vajaa tunti, kuori vaahto alussa. Irrota lihat, siivilöi liemi. Kaikki liemi ei kulu kastikkeeseen, ylimääräinen liemi kannattaa pakastaa keiton, kastikkeen tai risoton pohjaksi.Ota porkkanat ja sipulit talteen.

Kastike:
voita
kivipiirat ja sydämet (jos ovat tallessa)
pilkotut kypsät lihat
keitetyt porkkanat ja sipulit
lientä muutama dl
kermaa 2 dl
halutessa jotain suurusta

Jos käytät sydämet ja kivipiirat, ruskista ne kuumalla pannulla voissa. Meillä oli taas kolmea kyyhkyä kohden kuusi sydäntä ja kivipiiraa (esikoinen on pitänyt huolen, että kaikki isin metsäkaverit tietävät kuinka suurta herkkua kyyhkyn sydän hänen mielestään on). Lisää keitetyt lihat, vihannekset ja liemi ja anna kiehahataa. Lisää kerma ja halutessa suurus ja anna hautua vähän aikaa. Erityisen hyvää mustaviinimarjahillon kanssa.

5 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Saatko sinä linnut keittiöösi siinä vaiheessa, kun höyhenet on jo muisto vain? Vai käsitteletkö linnun ihan kokonaan? Lapsuudesta muistan sen, kun isä metsälintuja pyydettyään istui mökin rappusilla ja valmisteli lintuja pataan. Ei siinä silloin ollut mitään inhottavaa tai pelottavaa, eikä olisi varmaan vieläkään, jos saisin hyvät neuvot, joilla lintu käsitellään.

Nanna kirjoitti...

On sulla kyllä mahtavat raaka-aineet!!
Ja ihanaa kun lapset oppivat syömään kaikkea!

sauvajyvänen kirjoitti...

Campa, kyllä saan linnut putsattuna, pääsen siis helpolla. Osaan kyllä kaikki vaiheet itsekin, isä on aikoinaan opettanut niin suolistamiset, kynimiset kuin nylkemisetkin. Muutenkin minulla on anatomia melko hyvin hanskassa.

Lapsena minä ja sisko kynittiin paljonkin lintuja, ja sitten kerättiin höyheniä tyynyksi leikkeihin, jos oikein muistan.

Nanna, olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi :) Esikoinen herättää milloin hilpeyttä, milloin hämmennystä, kun vastaa aina lempiruokaa kysyttäessä jauhelikastikkeen lisäksi kyyhkyn sydämen.

Riikka kirjoitti...

Voi kateus, mitä raaka-aineita! Itse ihastelin Wotkinsin tehtaanmyymälässä kaikenlaisia pakastettuja lintuja. Tekisi mieli kokeilla kyyhkyä, riekkoa tai jotain muuta tipua. Mutta aika eri asia jos semmoisen saa suoraan metsästä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Riikka, pakasteesta minäkin näitä lintuja kaivan ;) Rohkeasti vaan kokeilemaan, varmasti kannattaa.