maanantai 24. marraskuuta 2025

Keitetty teeri ja keitetty sorsa


Vietimme tämän vuoden isänpäivän talvimökillä, jossa ei ole uunia. Otin mökille mukaan pakastimesta teeren ja sorsan, jotka olivat saatu samalta reissulta ja pakastettuna yhdessä, oli siellä yksi sydänkin, mutta en ole varma kumman. Keitin linnut yhdessä samassa kattilassa, sorsaa keitin tunnin verran, teereä puolisen tuntia kauemmin. Kuvia ei taaskaan tullut otettua kuin tuo yksi nopea kuva lautaselta.

1 sorsa nyljettynä
1 teeri nyljettynä
vettä
pari porkkanaa
pari sipulia
palsternakka
pala selleriä
kokonaisia pippureita
muutama laakerin lehti
tuoretta timjamia
suolaa

Laita linnut kattilaan, kaada vettä niin että linnut peittyvät. Nosta vesi kiehuvaksi ja kuori vaahto pois niin kauan kuin sitä muodostuu, yleensä n. 10-15 min. Sen jälkeen lisää pilkotut kasvikset ja mausteet sekä maltillisesti suolaa. Keitä sorsaa n. tunti ja teertä n. puolitoista tuntia. Aika riippuu linnun koosta. Nosta linnut jäähtymään, irrota lihat ja leikkaa ne tarvittaessa pienemmäksi.

Siivilöi liemi ja keitä sitä kasaan. 

Voit valmistaa lihasta kastikkeen, käyttää sitä keittoon, pastaan, risottoon, mihin vaan. Minä tein nyt teerestä yksinkertaisen kastikkeen, kuullotin sipulia ja porkkanaa pannulla, lisäsin vähän jauhoa, teeren lihat, suolaa, kokoon keitettyä lientä ja kermaa ja keitin kastikkeen kasaan. Syötiin perunoiden kanssa isäinpäivänä. Kastikkeesta söi neljä, ja lisäksi sitä jäi pasta-aterialle kolmelle. 

Sorsa syötiin tällä kertaa sosekeiton kanssa nopeana lounaana. Juhlaruokaa sekin, vaikka yksinkertaista sellaista. 

Ei kommentteja: