keskiviikko 25. elokuuta 2021

Nyhtötatti hodareihin

 
 
Minun on pitänyt jo parin vuoden ajan tehdä nyhtösieniä, mutta vasta nyt löytyi sopivasti tatteja sopivassa tilanteessa. Näinhän se on, että hyvää sesonkiruokaa pitää joskus odottaa pitkäänkin. Netistä löytyy jonkin verran nyhtösienien ohjeita, mutta mikä onni oli, että satuin tänään huomaamaan sieniruokien FB-ryhmässä ohjeen, jossa sienet oli ensin paistettu ja vasta sen jälkeen uunitettu. Niin minäkin tein, vaikka muuten minulla ei ollut niin hienoa ja monipuolista mauste- ja tahnavalikoimaa mökillä kuin mitä siinä ryhmän ohjeessa oli.
 

 
Olen somessa huomannut, että monin paikoin on nyt todella upea tattivuosi. Mökille tullessa olikin järkytys, kun tajusin että kuivuri oli jäänyt kaupunkiin. Murehtiminen oli kuitenkin aivan turhaa, sillä toki täällä sieniä on, mutta ei minulla ole mitään ongelmaa säilömisen kanssa. Tunnin kierros vakipaikoilla, ja saalis oli tuollainen 👆
 
Jalat haarukalla revityinä


Sain kuitenkin riittävästi tattien jalkoja minulle ja isälle hodarien täytteeksi. Lampaankäävistä tein pihvejä, lisäkekasvikset hain kasvimaalta ja maistuva päivällinen oli siinä. Täytyy muuten todeta, että kyllä oli vapauttavaa ja rentouttavaa kokata juuri sitä ja siten kuin halusin tietäen jo etukäteen, että kaikki maistuu eikä kukaan valita. Isän silmien tuike maistuvasta mutta erilaisesta ruuasta kuin mitä hän itse normaalisti tekee oli kyllä 💚

tattien jalkoja (minulla oli nyt 5 isoa jalkaa, enemmänkin olisi voinut olla)
tilkka öljyä paistamiseen 
1-2 valkosipulin kynttä
n. ½ dl tulista BBQ-kastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl fariinisokeria

Revi tattien jalat haarukalla suikaleiksi. Paista ne kuumalla pannulla tilkassa öljyä kunnolla kuiviksi. Lisää valkosipuli ihan hienoksi pilkottuna paistamisen loppuvaiheessa sienien joukkoon, paista vielä vähän aikaa. Sekoita mausteet sienien joukkoon. (Sanomattakin selvää, että käytä sellaisia mausteita kuin haluat / sinulla on, näitä löytyi nyt mökiltä.) Levitä sienet uunivuokaan ja paista 200 asteessa 20-25 minuuttia, sekoita niitä kerran paistamisen aikana.

Sienet syötiin nyt hodareiden välissä, lisänä minulla oli pannulla paistettua mangoldia ja sipulia (mausteina inkivääriä, limeä, chiliä ja aavistus fariinisokeria), sipulia, korianteria ja limeä. Täysi kymppi ruoka, olen niin onnellinen että vihdoinkin sain tehdä tätä!
 
Iso läjä jalkoja mahtui valmiina pienelle lautaselle



11 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Kuulostaa tosi herkulliselta!

sauvajyvänen kirjoitti...

Tämä oli niin hyvää. Nyt vaan toivon että löytäisin huomenna lisää tatteja!

Sohvi kirjoitti...

Minä tein kanttarelleista, kun oli sopiva satsi iltapalaleiville jäänyt. Bbq:ta ei ollut, hyvää tuli teriyaki-kastikkeellakin. Tatin jalkojakin on, odottavat tuolla revittyinä että saisivat lisää kavereita ja emäntä jaksaisi kokata ne.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin ajattelin kokeilla kantarellejakin, ja miksei suppiksiakin. Vaikka epäilen että vaikea on ainakaan näitä jalkoja ylittää niin rakenteen kuin maunkin puolesta ;)

Merja | Ripaus tryffeliä kirjoitti...

Näin sieniryhmässä varmaan saman idean ja ajattelin että noita pitää tehdä. Ja tässähän on selkeät ohjeet miten edetä, ihanaa! Onneksi jääkaapissa odottaa muutama tatti. Keitin ison kattilallisen kokoon omaan liemeensä ja pakastin, ja tein ison satsin tattispelttirisottoa. Tämä on sienihullun parasta aikaa!

Tuplaespresso kirjoitti...

No nyt on sellainen tattiresepti, jota on ihan pakko testata. Kiitos :)

marketta kirjoitti...

Näin varmaan saman ohjeen facessa ja ajattelin myös kokeilla kotoa löytyville sooseilla.
Näyttää niin herkulliselta!

Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia kirjoitti...

Tattisaalis oli hyvä - reseptille on käyttöä. Kiitos reseptistä!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos kaikille kommenteista, tämä on kyllä juuri niin hyvää kuin sen ajattelee olevan.Tatinjalkoihin tuli nyt ihan uudenlainen suhtautuminen, niin hyvää tämä on. Onneksi löytyi vielä korillinen tatteja ja niiden jalkoja :D

Nanna kirjoitti...


Mullakin on isä, jolle on ihana kokata!

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, <3