maanantai 22. maaliskuuta 2021

Kuukauden tee: kello viiden tee


Tänään meillä oli vähän erilainen päivällinen: valmistimme esikoisen kanssa perinteisen kello viiden teen. Ateriaan tuli valmistauduttua leipomalla etukäteen, suunnittelemalla ostoksia vähän perusteellisemmin ja kaivamalla astioita kaapin perukoilta (ja pesemällä ne etu- ja tietysti jälkikäteen). Vähän vaihtelua tähän tasaiseen vuoden kestäneeseen päiväni murmelina menoon, piristävää sellaista.




  • Tee (5 o'clock tea muille ja Tarry Lapsang Souchong miehelle)
  • Raparperimehu

  • Kurkkuleivät (vaalea leipä, maustamaton tuorejuusto ohuelti, kurkkuviipaleet)
  • Lohitahnaleivät (vaalea leipä, lämminsavulohi ja tuorejuusto tahnana)
  • Kylmäsavulohileivät (ruisleipä, kylmäsavulohi, sitruuna, tilli)
  • Poroleivät (real-leipä, savuporo, piparjuurituorejuusto, paprika)

  • Vaniljaskonssit (jauhoseos Teahouse of Wehmais)
  • Kermavaahto
  • Mansikkahillo (mansikkaa, marmeladisokeria)



Olin leiponut edellisenä päivänä toscakakun ja pienen annoksen lusikkaleipiä. Keitin vähän vadelmamarmeladia lusikkaleipiä varten ja samalla keitin myös mansikkahillon valmiiksi. Pesin myös pitkään kaapissa seisseen kerrosvadin etukäteen, samalla mietin vähän kattausta ja harmittelin, että minulta puuttuu oikea teeastiasto (oikeasti vähän vitsillä, vaikka totta tietysti toinen puoli: tiedän jo millaisen haluaisin).

Minä kokosin poro- ja lohileivät, esikoinen koristeli ne sekä valmisti vaaleat leivät. Kun leivät olivat lähes valmiit, valmistin skonssit valmiista jauhoseoksesta sekä vatkasin kerman. Ylimmän kerroksen herkut piti vain laittaa lautaselle ja ruoka oli valmis maanantaijälkkäreineen. Ihana maanantai. 

ps. Jos joku miettii, niin myös leipien reunat tuli syötyä ylijääneen savulohitahnan ja poron kanssa. Mitään ei jäänyt hukkaan. 

5 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Pitäspä taas tehdä, tuli kova mieliteko. Tehtiin toukokuussa siskon synttäreille, kello viiden teestä vois tehdäkin keväisen perinteen!

Tuplaespresso kirjoitti...

Onpa herkullinen kattaus :)
Tuosta tuli mieleen, että en ole leiponut toscakakkua sitten kuin ... en edes muista, milloin. Täytyy pikaisesti korjata tämä puute.

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, se olikin ihana se teidän teekattaus silloin. Aika vehnäjauhoista ja sokeristahan tämä on, mutta oli kyllä hyvääkin.

Tuplaespresso, kiitos! Minunkin tulee varmasti leivottua toscakakkua taas joskus, niin hyvää se oli. Ja tuolla reseptillä, ei tarvitse enää muita etsiä.

Ulla kirjoitti...

Mikä kattaus, vau! Aivan ihana. Täytyy kyllä myös leipoa toscakakkua, kun nyt on hyväksi todettu ohjekin.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, kiitos :) Minäkin aion tehdä aika pian uudestaan, nyt kun vauhtiin pääsi :D