lauantai 18. toukokuuta 2019

Kuhaa ulkotulilla


Nyt on kuulkaas kesä. Mökillä on 24 astetta lämmintä, pintavesi 17 astetta; aamulla Kymi oli 13 astetta, eli viime vuosien normaalijuhannuksen uintikelit. Kasvimaa on tehty, on kitketty, leivottu vuoden eka raparperipiirakka ja saunottu savusaunassa hartaasti, talviturkki heitetty oikein pulikoimalla pitkään ja monta kertaa. Mies huolsi veneen vesille ja kävivät jo uistelemassakin peilityynellä joella.

Ja kaiken tämän lisäksi rakensin isän kanssa ulkogrillin vanhan hiekkalaatikon paikalle. Lapset, joita varten isä aikoinaan hiekkalaatikon rakensi, eivät enää sitä kaipaa: vanhin tulee täysi-ikäiseksi ja nuorinkin on jo toisella kymmenellä. Mutta minä saan jatkaa hiekkaleikkejä rauhassa hienon grillin ympärillä. Tai hienon ja hienon, eipä ole sisustus- tai mökkilehtiainesta, mutta omassa käytössä toimii täydellisesti: sopivat välit muurikan jaloille, kalahalsterille ja ritilälle. 

Valmistin tänään ruuaksi kuhafileitä sitruunalla, eli laitoin ritilälle ohuita sitruunanviipaleita, suolalla ja pippurilla maustettuja kuhafileitä ja vähän öljyä. Grillasin hyvällä hiilloksella ensin sitruunapuolelta viitisen minuuttia, ja sitten vielä pari minuuttia toiselta puolelta (nahattomille fileille olisi vähän vähempikin riittänyt). Syötiin perunoiden, kaalisalaatin ja kermaviilikastikkeen kanssa. Kesälläkään ei usein tunnu näin kesältä.


Idean kalaan sain uudesta keittokirjastani, ostin nimittäin Gill Mellerin uuden Otdoor Cooking -kirjan. Kirja on täynnä upeita ideoita ulkokokkaamiseen, vaikka varsinaisia tulentekovinkkejä en ehkä tarvitsekaan. Monta hyvää reseptiä kokeiltavaksi tälle kesälle, ja uusi grilli tulee varmasti käyttöön.

4 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Onnea uudelle grillille ja jälleen kerran kiitos kirjavinkistä :-)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Miksihän olen niin arka kokkaamaan kuhaa? En oikein tohdi kuin paistaa sitä pannulla. Tämä sinun tapasi on kyllä hyvän oloinen. :)

Sohvi kirjoitti...

No nyt! Kun vielä sen grillin saisi. Appiukko jyräsi meidän vastaavan, ei-sisustuslehtikelpoisen grillin toissa talvena lunta puskiessaan. Ja halsterikin puuttuu. Kauppaan...

sauvajyvänen kirjoitti...

Ulla, kiitos. Joko kirja on tilattu ;)

Sari, meillä kuha on minun suurin suosikki, lapset syövät kun on pakko (jos saisivat valita, meillä olisi aina lohta). Kannatta kyllä käyttää sitä rohkeasti, se on monipuolinen kala.

Sohvi, joko on grilli rakennettuna? Meillä isä purki edellisen aina ruonleikkurin alta, nyt ei pitäisi olla sitä vaaraa.