sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Maailman paras jänispata

Pavut kaupasta

Jäniksiä on on taas viime vuosina alkanut näkyä enemmän kuin aiemmin, ja meillä syödäänkin jänistä aika usein. Kun huomasin somessa kysymyksen jänisresepteistä, ja toisen ystävällisen neuvon etsiä blogistani, havahduin, etten ole niitä montaa tänne kirjannut ylös, etenkään niitä tavallisimpia. Pitää korjata puute (vaikka kuvaa ei ollut muuta kuin tuo instaa varten räpsästy lautaskuva), ja aloittaa tällä hiihtolomalla tehdyllä padalla, joka oli kyllä kaikkien mielestä ehkä paras jänispata mitä olemme syöneet, padan yksinkertaisuudesta huolimatta. 

Mökillä asusteli kesällä jänisperhe. Pikkuhiljaa poikaset vähenivät (mm. haukka), mutta riittävästi pupuja riitti tekemään isojakin tuhoja kasvimaalle ja nuorille puille. Nämä söivät mm. kaikki pavut, osan salaateista, punajuurista ja herneistä, lopulta peurat viimeistelivät tuhot niin, ettei viime vuonna satoa juurikaan mökin kasvimaalta saatu. Sanoin jo kesällä, että jos mökin jänis saadaan, tarjoan sen papujen kanssa.

Isä sai jäniksen sopivasti ennen hiihtolomaamme, ja kysyi että voinko valmistaa sen. No todellakin voin! Tein padan isän luona, jossa mm. maustekaappi on melkoisen pelkistetty. Kaupasta kävin ostamassa pavut lisäkkeeksi sekä kermapurkin, muuten menin sillä mitä kaapeista löytyi.

Osin siis lihan hyvän maun saattaa selittää se, että tämä jänis on syönyt ihan parasta ravintoa, ei ole niukkuutta nähnyt huononakaan kesänä. Jänis oli kooltaan todella iso, ja käytinkin tähän ruokaan, josta tuli lähes 10 annosta, vain koivet ja niskan. Satulasta ja kyljistä kuullaan myöhemmin. 

ison jäniksen koivet ja niska
50 g voita
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkopippuria
1 tl inkivääriä
2-3 tl yrttisuolaa
3 sipulia
3 porkkanaa
n. 1 dl vettä
2-3 rkl vehnäjauhoa
2 dl kermaa

Ruskista koivet ja niska voissa kuumassa padassa, mausta samalla. Jänis on aika kuivaa lihaa, eli voita/öljyä voi olla ihan reilusti. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat, ruskista niitäkin hetki. Lisää vähän vettä, ja anna hautua hellalla kannen alla n. 3-3½ h, käännä lihoja kerran pari. Nosta lihat padasta ja irrota luista. Suurusta liemi vehnäjauhoilla, lisää kerma, sekoita hyvin. Lisää lihat takaisin pataan ja anna lämmetä. Syötiin perunamuusin, mustaherukkahilllon ja papujen kanssa. Upea pata, parasta jänistä ehkä koskaan. 

Ei kommentteja: