keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Suklaa-flan


Viime aikojen hauskin leipomus (täytyy myös todeta että tämän kesän/syksyn ainoa uusi kokeilu, joka onnistui hyvin ja maistui kaikille) löytyy Campasimpukan blogista. Hän oli tehnyt choco flania, kakkua josta minä en ollut ikinä kuullutkaan. Kakku on varsinainen taikakakku, eli siinä laitetaan vuokaan pohjalle taikina, jonka päälle sitten kaadetaan maitotiiviste-munaseos. Paistamisen aikana kakku kohoaa, saa ilmaa väleihin ja kohoaa pinnalle kevyempänä, kun taas kiisseli pysyy tiiviinä ja painavana ja painuu pohjalle. Kiintoisaa keittiökemiaa minusta, ja käy myös ohjelmanumerosta.

Tein kakun esikoisen kanssa, sillä halusin näyttää hänelle miten kakku syntyy. Campasimpukka oli pienentänyt alkuperäistä ohjetta ja muutenkin vähän muutellut sitä, mutta minä tein alkuperäisen amerikkalaisen ohjeen mukaan. Jostain syystä minun vanukaskerros oli paljon paksumpi kuin alkuperäisessä kuvassa, mutta eipä se pahemmin haitannut. Tämä kakku on helppo tehdä, ja erityisesti lapsista kiinnostava, joten hauskaa yhdessä puuhastelua tiedossa. Kuvia kannattaa käydä ihailemassa noista linkeistä. 

Minä käytän amerikkalaisiin ohjeisiin sieltä aikoinaan ostettuja kuppimittoja, mutta muutin määrät myös SI-järjestelmän mukaisiksi.

2 cups (4,8 dl) jauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 cup (2,4 dl) sokeria
½ cup (1,2 dl) kaakaojauhetta
1 tl vaniljajauhetta
1 cup (2,4) maitoa
3 munaa
½ cup (1,2 dl) rypsiöljyä

1 tlk (386 ml) "evaporated milk" eli makeuttamatonta säilykemaitoa
1 tlk kondensoitua maitoa (muistaakseni oli n. 300 g)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
siemenet yhdestä vaniljatangosta

1/3 cup (0,8 dl) karamellikastiketta (Pärlans suolakaramellikastike)

Voitele iso mahdollisimman laakea kuivakakkuvuoka, vetoisuus n. 3 l. Aloita kakkutaikinasta. Siivilöi kuivat aineet kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa/kannussa maito, munat ja öljy keskenään. Kaada neste kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. 

Valmista kiisseli vanukasta varten. Laita maitotiivisteet, tuorejuusto, munat ja vaniljatangon siemenet tehosekoittimeen ja aja se ihan tasaiseksi.

Valuta karamellikastike kakkuvuuan pohjalle tasaisesti. Voit käyttää mitä tahansa karamellikastiketta. Minä taisin käyttää vähän enemmän kuin ohjeessa, se ei haittaa sillä Pärlansin suolakaramellikastike (ostettu Hellasta&Herkusta) on niin todella hyvää. Kaada kakkutaikina karamellikastikkeen päälle tasaisesti. Kaada lopuksi vanukaskiisseli päälle, älä sekoita. Se tosiaan jää ihan päälle, ja peittää koko kakun.

Peitä kakkuvuoka foliolla. Laita kakkuvuoka isoon uunivuokaan ja lisää isoon vuokaan tulikuumaa vettä muutama sentti pohjalle. Laita vuoka 175 asteeseen uuniin. Paista n. 1 h 30 minuuttia, eli minunkin piti paistaa vähän kauemmin kuin alkuperäisessä ohjeessa, kokeile kakun kypsyyttä tulitikulla. Anna kakun jäähtyä tunti pari ja kumoa se lautaselle sen jälkeen. 

Vaikka tein ohjeen mukaan, minulla oli todella paksu kerros vanukasta päällä. Flan oli aikuisista hyvää, lapsista sitä oli vähän liikaa, mutta itse kakku oli heidän mielestä parasta suklaakakkua mitä ovat syöneet. Kun kakku oli ollut jonkun aikaa lautasella, vanukas alkoi vähän halkeilla, ja tippui yhdestä reunasta. Esikoinen tilasi tämän syntymäpäiväkakuksi, tosin ohuemmalla flanilla, toivottavasti silloin pysyy kasassakin paremmin. Kynttilöitä en taida siihen uskaltaa kuitenkaan laittaa? Tuli hyvä kakku, todella hyvä kakku. Kiitos Campasimpukalle siitä, että tuli tehtyä jotain ihan kokonaan uutta.

5 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Haiskaa, että kakku onnistui teilläkin ja samanlaiselta se minusta kuvassasi näyttää, kuin amerikkalaisissa ohjeissa, minulla nimenomaan tuntui vanukasosaa olevan liian vähän.

Nanna kirjoitti...

Ja mä en kestä: koska saan käsiinituota evaporated milkkiä! Ei oo Seinäjoella, ei.

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Nanna, minä vaikka lähetän sitä sinulle! :D

sauvajyvänen kirjoitti...

Campasimpukka, luulisin että jos sitä olisi vähän vähemmän, niin se ei repeytyisi niin helposti sitten myöhemmin. Katsotaan miten käy.

Nanna, tänään näin meillä ihan Prismassa tuota milkkiä. Voisitko pyytää sinne teille myös. Ja jos Campa ei saa lähetettyä, niin voin minäkin laittaa täältä tulemaan :)

Nanna kirjoitti...

Voi hyvät naiset! Olettepa te ihania. Mutta en voi nyt pyytää teitä lähettämään (tiedän , että tekisitte sen!) mutta tästä hoksasin, että sisko tulee viikon päästä Turusta, sieltä varmaan löytyy. Meillä ei cittarissa ainakaan ollut ja prismaakin epäilen. Prismassa en niin käy kun se on toisella puolella kaupunkia ja en löydä sieltä mitään kun niin harvoin käyn, vaikka siellä näyttäisi hyvät valikoimat nykyään olevankin.