maanantai 16. maaliskuuta 2015

Villisikapata josta villisikakastike ja villisikapizza


En ole vielä ehtinyt kirjoittaa Arkiruokaa-sarjaani postausta padoista ja niiden monikäyttöisyydestä arjen pyörityksessä. Mutta tässä on yksi käytännön esimerkki, kuinka yhdestä padasta on moneksi. Tein padan niin, että yhtenä sunnuntai-iltana ennen nukkumaanmenoa laitoin padan kypsymään haudutuspataan. Maanantaina töiden jälkeen tein kastikkeen lihasta ja liemestä sekä keitin riisin, aikaa kaikkineen meni ehkä puoli tuntia (padasta ja kastikkeesta ei ole kuvaa: unohdin ottaa kuvat koska oli ruokavieraita eli  ruoka ja seurustelu olivat päällimmäisenä mielessä). Kastiketta tein reilusti, sitä on vielä yksi neljän hengen annos pakastimessa. Lisäksi ihanan makuista lientä on ½ l pakastettuna. Ja osan lihasta pakastin ihan sellaisenaan, mielessä esim. pizza, kastike, salaatti tai keitto. Tällä kertaa siitä syntyi pizza. Laitan tähän kuitenkin padan, kastikkeen ja pizzan ohjeet.

Villisikapata


2 kg villisikaa
2 tl savupaprikaa
2 tl kuivattua timjamia
1 tl mustapippuria
2 tl yrttisuolaa
1 tl kuivattua Aji Fantasya
vähän savustettua Aji Cristalia

½ dl soijakastiketta
2 rkl ketjap manis -kastiketta
1 rkl osterikastiketta
½ dl makeaa omenaviiniä
1 rkl hyvää makeaa balsamicoetikkaa
1 rkl hunajaa

3 isoa porkkanaa
2 isoa sipulia
pala juuriselleriä

Mausta villisika haluamallasi tavalla, minulla oli nyt savuisia makuja paprikasta ja chileistä sekä timjamia ja pippuria ja ruskista lihaan hyvä pinta paistinpannulla. Laita liha haudutuspataan. Kaada päälle lämmitetty liemi ja siihen lisätyt maustekastikkeet. Pilko mukaan vähän juureksia ja sipulia. Hauduta haudutuspadassa asetuksella low yön yli, tai enemmän. Minulla pata porisi nyt n. 18 tuntia. Irrota liha luista ja siivilöi liemi.

Villisikakastike


1 porkkana ohuesti viipaloutuna
lientä siivilöitynä + vettä
maissitärkkelystä
lihat irrotettuna

Viipaloi porkkanat (ja halutessa muita vihanneksia) ohuesti. Pyöräytä niitä hetki kuumalla pannulla, lisää liemi ja sekoita maissitärkkelys hyvin joukkoon. Lisää liha ja anna kiehua hiljalleen niin, että kastike sakenee. Tällä kertaa tarkoituksena oli tehdä jauhoton ja maidoton kastike, ja kyllä tulikin hyvä kastike. Syötiin riisin, parsakaalisalaatin ja pinaattisalaatin kanssa. Hyvää oli kaikkien mielestä. Tein nyt ison kastikkeen, ja pakastin siitä puolet seuraavaa kertaa varten.

Villisikapizza


taikina
tomaattimurska/kastike
kypsää villisikaa
sipuli viipaleina
juusto

Tee normaali pizzataikina, kuten vaikka tuolla. Laita päälle tomaattimurskaa, revi kypsää villisikaa ja lisää vielä viipaloitua sipulia. Raasta juustoa ja/tai parmesaania päälle, ja paista 250 astetta noin 15 min. Ehkä oli vähän kuiva pizza, mutta maukas senkin edestä.

4 kommenttia:

Rommirusina kirjoitti...

Kylläpäs on villisikaa kerrakseen. Herkullisen näköistä pizzaa. :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Jep, yhdestä ruuasta on moneksi. Ja ennen kaikkea helpottaa arkea :)

Merja kirjoitti...

Herkullinen arjenpelastaja! Meillä pataruokien jatkot menee usein pastaan, mutta sultahan löytyy paljon luovempia ideoita!

sauvajyvänen kirjoitti...

Pastaan meilläkin menee usein patojen jämiä, mutta kyllähän sitä kaikkeen muuhunkin onneksi saa upotettua.