sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Pullapäivä - lakritsipullaa ja suklaapullaa

 

Minä kyselin muutama viikko sitten mielipiteitä yleiskoneista, siinä vaiheessa kun olin jo mielessäni päättänyt ostaa Kenwoodin. Sain kuitenkin niin hyvin perusteltua tekstiä Ankarsrumin puolesta, että loppujen lopuksi päädyin siihen. En ulkonäön takia, vaikka helmenvihreä kone onkin sievä, vaan sen takia, että luvassa oli kestävä ja luotettava kone metalliosineen, jossa on kunnolla tehoa, joka on hiljainen ja siinä on hyvin toimivat lisäosat (lähinnä lihamylly ja raastin kiinnostivat). Kone vaivaa taikinaa samaan tyyliin kuin vaivaisi käsin, sen sijaan että vaan pyörittäisi taikinaa, kuten yleensä yleiskoneet tekevät. Ja ennenkaikkea, se on tehty Ruotsissa eikä Kiinassa.

Koska kyseessä oli iso ostos, halusin nähdä ja kuulla koneen myös omin silmin ja korvin ennen lopullista päätöstä. Niinpä kävelin Eiringin liikkeeseen, jossa oli helmikuun ajan synttäritarjouksena kaikesta -20%. Se sopi hyvin, kaiken lisäksi tavarat sai kotiin postin kautta ilmaiseksi. Loppujen lopuksi ostopäätös oli helppo tehdä: minulle näytettiin hyvin konkreettisesti miten kone toimii eli tekemällä kilon juurileipätaikina. Aika huippua, vai mitä. Ja samalla vakuutuin vielä enemmän oikeasta ratkaisusta, sillä en ole niin upeita sitkosäikeitä nähnyt ikinä. 

Kone tuli kotiovelle perjantaina illalla, reilu viikko meni, sillä lihamyllypaketti tuli tuli Ruotsista saakka. Mutta jos asiaa on pohtinut vuosikaupalla, ei yksi viikko sinne tänne enää kamalasti tuntunut. Kaikenlaista sitä on ehtinyt yhdessä viikonlopussa kokeilla. Tähän mennessä olen tehnyt aamiaissämpylöitä lauanataina (ja kyllä, kone on niin hiljainen, ettei kukaan, ei edes se huonosti nukkuva, herännyt meidän avonaisessa kodissa koneen ääniin!). Päivällä tein tiikerikakun esikoisen kanssa. Tiikerikakku oli ehkä paras minkä olen tehnyt, ja niin se taisi olla muidenkin mielestä, aivan loistava koostumus taikinassa. Käytin samaa ohjetta millä olen tehnyt kymmeniä vuosia, mutta silti tämä oli parempi kuin ennen. Yksi vaalea juurileipä on nousemassa ja pullia teimme esikoisen kanssa oikein ison taikinan. Tämä taikina ei tehnyt tiukkaakaan, eli seuraavalla kerralla tehdään litran taikina.
Punaiset housut ja Vääksyn Myllyn jauhot

7,5 dl maitoa
3 munaa
3 dl sokeria
½ tl vaniljajauhetta
1 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
75 g hiivaa (1½ pakettia)
n. 2,4 l jauhoja
225 g voita

Tee tavallinen pullataikina: Lämmitä maito, sillä välin laita kulhoon munat, sokeri, vanilja, kardemumma ja suola ja sekoita/vatkaa sekaisin/vaahdoksi. Kaada kädenlämpöinen maito, sekoita hiiva joukkoon. Lisää jauhoja, älä ihan kaikkea kerralla, vaan tunnustele mikä on hyvä määrä. Lisää vähän sulatettu voi ja vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, meidän viileässä kodissa siihen meni n. 45 minuuttia. Leivo sen jälkeen sellasia pullia kuin haluat.

Me teimme nyt kaksi pellillistä tavallisia kanelikierrepullia (taikinalevyn päälle voita, kanelia ja sokeria, paisto 225 astetta n. 12-14 min). Lisäksi teimme yhden ison lettipullan, esikoinen halusi harjoitella pullan letittämistä. Hieno tulikin, ensi kerralla tehdään vähän pienempi (nyt oli 1050 g taikinaa, ensi kerralla otetaan siihen n. 750 g taikinaa ja jatketaan harjoitusta).

Yhden pellillisen tein "jämä"pullia. Käytin yhden pistaasitahnapurkin jämät (vihreä vuoka), Pärlansin suklaakinuskitahnan loput (pinkki vuoka) ja suolalakritsikastikkeen jämät (keltainen vuoka). Kaulin levyn pullaa, levitin kutakin tahnaa 1/3:lle taikinalevyä, käärin levyn rullalle, leikkasin pulliksi ja nostin vuokaan. Kohotus, voitelu ja normaali paisto 225 astetta n. 12-14 minuuttia. Jäähtymisen jälkeen pursotin päälle sokeikuorrutusta. Seuraavalla kerralla laitan kastikkeita vähän ohuemmalti, nyt osasta kastiketta pursui pellille pullien kohottua. Mutta hyviä olivat nämäkin, tahmaista mutta hyvää.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnea uudelle assistentille!

Jael kirjoitti...

Onnea uuden laitteen johdosta,on kyllä hieno:) Ja ihanat pullat!

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitokset kummallekin :)

Anonyymi kirjoitti...

Hih, tuo määrä viikonlopun leipomisia on iso määrä jopa sunkin keittiöön. Ihana kone kyllä. Mun tekisi mieli myös tuollaista yleiskonetta mutta pelkään että mun taidoilla ja aktiivisuudella siitä tulisi vain kaapintäytettä. Kiva kuulla sun käyttökokemuksia lisääkin. Millainen puhdistettava se on?

Tein viimeksi korvapuustin täytteen erilailla kuin ennen. Jostain blogista (mitä en valitettavasti enää muista kun vain sattumalta sinne eksyin) sen löysin ja tykättiin kaikki ihan kympillä. Tein täytteistä tahnan valmiiksi ja ekaa kertaa laitoin täytteeseenkin kardemummaa. Nam! Tosi maukkaita.

Naapuri lomalainen

Aromia Elämään kirjoitti...

Taisi edellinen viestini mennä taivaan tuuliin... Juuri eilen Kuningaskuluttaja-ohjelma testasi yleiskoneita. Meidän kone sanoi parikymmenvuotisen sopimuksen irti ja uutta ollaan hannkimassa. Testin perusteella päädyttiin Kenwoodiin tai Elektroluxiin. Mutta kirjoittamasi perusteella tuli yksi laite lisää vertailuun meille. Ankarsrum on kaiketi entiseltä nimeltään Elektrolux, netin mukaan. Anyway. Itsekin haluan, että laite vaivaa, ei pelkästään pyöritä. Mieheni himoaa lihamyllyä. Ankarsrumin laite tuntuu olevan hintansa väärtti, hintahan on suolanen. Kiitos tästä esittelystä, Ankarsrum kiinnostaa.

sauvajyvänen kirjoitti...

Naapuri, voin kiikuttaa koneen teille jossain vaiheessa lainaan, jos haluat kokeilla, tai sitten tule meille kokeilemaan. En ole vielä muuta tehnyt kuin taikinoita, ne ainakin on ihan ok puhdistettavia. Voita+sokeria en ole vielä vatkannut, enkä ruisleipätaikinaa, eli niistä en vielä ole varma. Ja myllyn käyttö menee varmaan loma-aikoihin, vähän turhan kiirettä ollut viime aikoina(kin).

Aromia Elämään, oliko siinä testissä Ankarsrum? Ja kyllä, vanhalta nimeltään on juuri tuo. Verkkokaupassa minusta kone oli ihan suht edullinen, ainakin halvempi kuin Kenwood.

Aromia Elämään kirjoitti...

Nimeä Ankarsrum ei mainittu. Testissä oli Elektrolux Assitant EKM4000. Ja siihen oli saatavilla ilmeisesti erikseen lisävarusteena lihamylly, pastalaite, vihannesleikkuri. Tässä mielessä Ankarsrum olisi meidänkin valinta. Ei tarvitsisi erikseen hommata lihamyllyä. Tosin aivan toimiva raastin meillä jo on, erikseen.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulisin mielelläni jatkossakin lisää käyttökokemuksia tuosta hankkimastasi yleiskoneesta. Sitkollisten taikinoiden lisäksi miten toimii sokerikakkutaikinoiden, kermavaahdon, erilaisten täytteiden jne. vatkaamisessa. Ja onnistuuko myös pienempien määrien vatkaaminen ja vaivaaminen. Tuliko tuossa mukana myös pienempi (muovinen) kulho? Muistan jossain esittelyvideossa nähneeni sellaisen.

"Jäätelöosaa" tuohon ei taida olla saatavissa?

sauvajyvänen kirjoitti...

Aromia Elämään, sen lihamyllyn saa ostettua pelkiltään, ilman siis noita muita lisäosia.

Anonyymi, kertoilen kokemuksista sitä mukaa kuin niitä tulee. Toistaiseksi olen eniten tehnyt leipä- ja pullataikinoita. Pienin on ollut 3 dl ja suurin 7,5 dl taikinat. Paljoa en varmaan tuosta tule pienentämään, tuo kyllä onnistui todella hyvin, mutta isompia kyllä menee helposti. Sokerikakkutaikinan sain minusta parhaan mitä olen millään tehnyt, tai ainakin kakku oli paras minkä olen saanut aikaiseksi. Kermavaahtoa en vielä ole kokeillut, marenkia aion tehdä viikonloppuna. Ja kyllä, se pienempi muovinen kulho on tarkattu kakkutaikinoille, kermalle ja vaikka marengille. Jäätelöosaa en ole nähnyt, tosin en ole etsinytkään, kun meillä on jo jäätelökone.

Unknown kirjoitti...

Joo niin siis lihamyllyn hankkisimme varaosana. Ilmaisin itseäni hiukan hassusti :-) Tarkoitinkin, että kun sen lihamyllyn hankkisimme perus-Ankarsrumin lisäksi, ei tarvitsisi enempiä erllisiä laitteita hommailla.

Kertomastasi päätellen suuret taikinamäärät onnistuu erinomaisen hyvin. Ja mitä ollaan tutkailtu, suuremmatkin kevyesti. Päätöksessämme on Ankarsrum, hyvin todennäköisesti, mutta milloin, jaa-a. Tässä kun on remppaakin meneillään. Mutta äkkiä sen laitteen haluaisin. Jäänpä sillä aikaa odottelemaan lisäkokemuksiasi.

sauvajyvänen kirjoitti...

Ainakin marenki onnistui loistavasti, en muista niin hienoa marenkia tehneeni aiemmin :)