lauantai 1. maaliskuuta 2014

Ankkaa ja ananasta


Ostin River Cottage Meat -kirjan pari vuotta sitten. Lukaisin sen silloin läpi, ja merkkasin kaikki ne ohjeet joita haluan tehdä. Koska näitä lappuja on kaikissa River Cottage -kirjoissa runsaasti, käyn edelleen näitä alkuperäisiä laputuksia läpi. Välillä epäilen että elämä on liian lyhyt että saisi käytyä kaikki hyvältä vaikuttavat reseptit läpi. Tilaamassani ankkalaatikossa oli reilu kilo ankanrintaa, kaksi kertaa kaksi filettä vakuumipusseissa. Toiset kaksi ankanrintaa tein hyvin perinteisesti ankan makua kunnioittaen, mutta tämä tuli kokeiltua itämaisella vivahteella. Ohjeen mukaan tämä annos olisi kahdelle, mutta me syötiin tästä reilusti kolmestaan ja vielä jäi yli.
Fondue-pata on juuri sopiva

2 ankanrintaa (n. 500 g)
½ ananas
3 rkl soijakastiketta
1 tl fariinisokeria
3 valkosipulin kynttä murskattuna (minulla 1)
pala inkivääriä pilkottuna
½ Aji Fantasy-chiliä (tai enemmän tai tulisempaa)
mustapippuria muutama rouhaisu
öljyä
1 sipuli (ohjeessa kevätsipulia)
vähän fariinisokeria

Tee ankan nahkaan muutamia viiltoja, älä viillä lihaan saakka. Leikkaa ananaksesta kuoret pois. Leikkaa kaksi n. 2 cm paksua rinkulaa. Pilko ne paloiksi, leikkaa kova keskus pois. Palat kannattaa jättää isommiksi kuin minä leikkasin, on vähemmän kääntelyä. Laita ne syrjään odottamaan. Leikkaa vielä reilu viipale ja leikkaa sekin paloiksi. Purista paloista mehu irti. Hugh käski käyttää nyrkkiä, minä en halunnut laittaa "talven" kuivattamia käsiä ananasmehuun, joten laitoin viipaleet siivilään ja nuijin pari kertaa puisella survimella, siivilä oli syvän lautasen päällä. Näin sain helposti tarvitsemani 4 rkl ananasmehua. Loput ananaksesta sekä nämä puristetut palat syötin lapsille välipalaksi. Sekoita ananasmehu, soija, fariinisokeri, valkosipulit, inkivääri, chili ja pippuri keskenään. Kaada ne lihojen päälle anna marinoitua (10 min -2 h Hugh sanoi).

Kuivaa fileet ja ruskista ne nopeasti kuumalla pannulla. Viipaloi sipuli ohueksi, tai käytä sitä kevätsipulia. Laita sipulirenkaat pienen uunipadan pohjalle ja niiden päälle rintafileet nahkapuoli ylöspäin. Kaada marinointiliemi päälle. Paista 225 asteessa uunissa 12-14 minuuttia. Näin tehden fileet jäävät vähän punertaviksi ja nahkan pitäisi olla rapeaa, mutta ei se minulla ollut niin hyvää kuin sillä toisella tapaa tehtynä. Anna lihojen levätä lämpimällä lautasella. Paista sillä välin ananakset pannulla, lisää vähän sokeria niiden päälle. Ananakset saavat saada vähän väriä ja karamellisoitua. Lisää nesteet uunivuuasta joukkoon ja anna kastikkeen kiehua siirappimaiseksi. Lisää lopuksi lihat vielä pannuun ja käännä pari kertaa jotta saavat hyvää kastiketta pintaan.

Syötiin riisin kanssa. Hyvää oli, paitsi ei kuopuksen mieleistä. Ananas, kastike ja liha olivat hyviä maultaan, mutta taisin silti pitää pannulla paistetusta ankasta enemmän.

ps. Kamera lähti jenkkeihin reiluksi viikoksi. Toivottavasti siihen tulee hienoja kuvia; täällä on pärjättävä pokkarilla.

Ei kommentteja: