lauantai 24. maaliskuuta 2012

Tomaatit multaan

Kylvin vasta tänään aamulla tomaatit. Lunta ja räntää tulee, mutta mitä siitä. Lumikasatkin ovat vielä melkoisia. Olen vähän myöhäisemmässä kuin viime vuonna, mutta viime vuonna oli sellainen viidakko keittiössä toukokuussa, eikä valoa riittänyt kaikille viidakon läpi, joten ajattelin olla vähän myöhäisemmässä tänä vuonna (n. 2 viikkoa vain). Laitoin nyt 15 erilaista tomaattia itämään. Lajikkeita jäi vielä vaikka kuinka monta laittamatta, mutta tila ulkona (tai sisällä) ei vain riitä.

Chilit olin kylvänyt jo vajaa kuukausi sitten, ja nyt oli aika koulia ne. Olin laittanut 11 erilaista lajiketta, joista 8 oli itänyt. Laitoin vielä uudet siemenet noista kolmesta, vaikka vähän epäilen ettei niistä mitään tule. Chili-lajikkeitakin minulla jäi vaikka kuinka monta laittamatta, jätin myös muutamat jokavuotiset pois, kuten Serranon ja "ison chilin". Kumpiakin on vielä pakastimessa, joten pärjään niillä ilman uusiakin.

Minä laitan aina 3-4 siementä/lajike ruukkuun. Sitten jaan ne uusiin ruukkuihin ja annan ylimääräiset keväällä pois ystäville ja sukulaisille. Keväällä on aina kova arpominen että mitenkäs ne lajikkeet menivätkään, joko minulla on kaikkea ja mikä on ylimääräistä. Siitä viisastuneena kirjoitin tänä vuonna jo valmiiksi nimet kenelle ylimääräiset menevät. Helppo tehdä koulimisvaiheessa, ja säästää aikaa paljon keväällä.

Joka syksy ajattelen, että laitan vähän vähemmän lajikkeita ensi keväänä kasvamaan. Ja joka kevät laitan vähän enemmän lajikkeita kuin edellisenä keväänä. Tänä vuonna kohtaloksi koitui se, että tilasin siemeniä useammasta paikasta, jokaisesta sen "normaalin" määrän. Josko ensi vuonna ei tilaisi siemeniä ollenkaan?

5 kommenttia:

Campasimpukka kirjoitti...

Menihän kumatonsiemenet multaan myös?:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Totta kai! Mutta sellainen 15 muuta jäi menemättä ;)

Campasimpukka kirjoitti...

Oi kuinka toivon, että saat ne kumatot kasvamaan ja tuottamaan, olisi hauska ajatus, että viiden siemenen erä vuosien takaa oli jo kolmella viljelyksellä kasvamassa:)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minäkin toivon että itävät hyvin. Samoin kuin kaikki muutkin. Taisi tulla monta kirsikkatomaattia tänä vuonna, ne ovat lapsista niin mukavia naposteltavia.

Luka kirjoitti...

Sinulla on monenlaisia tomaatteja :)