tiistai 20. maaliskuuta 2012

Savukala-pinaatti-munakas

Meillä jäi vähän savukalaa päivälliseltä, riittävästi yhdelle jämä-munakkaaseen. Savukala on meidän perheen pikaruokaa, se on helppo napata mukaan kaupasta tai hallista, maistuu lapsille ja lisäksi ei tarvitse kuin keittää perunat ja/tai tehdä salaatti. Meillä on ruoka-aikana aina silloin tällöin ekaluokkalaisen kavereita syömässä, ja useamman kerran on sattunut olemaan kalaa samalla kertaa.  Ja joka kerta nämä lapset syövät ihan hulluna kalaa, kehuvat kuinka on hyvää ja voi kuinka tykkäävät. Ja voi kun eivät kotona saa juurikaan koskaan kalaa kun "äiti ei osta/tykkää". Esikoinen osaa jo kertoa että "meillä on kalaa aina kerran viikossa, kun koulussa syödään se toinen kerta", ja joka kerta tulee kommentiksi että voi että, olisipa meilläkin.

Munakkaan ohje löytyy River Cottage Everyday-kirjasta vähän soveltaen, samoin annoskoko on pienennetty yhdelle. Tämä on vähän työläämpi tapa tehdä munakas, mutta on vaivan arvoista. Puolitin annoksen, tosin sen lisäksi minulla oli lohta ja pinaattia puolet alkuperäisen puolikkaasta (kun ei ollut enempää), hyvin toimi näinkin, kuvasta näkee hyvin että pinaattia oli ohjetta vähemmän. Juustona oli Vilhoa, hyvin olisi voinut olla jotain neutraalimpaakin juustoa. Tein munakkaan näin:

100 g tuoretta pinaattia
voita
1 pieni sipuli
1 dl täysimaitoa
1 munankeltuainen
50 g savulohta (minulla lämmin-, ohjeessa kylmä-)
voita
2 munaa
suolaa, pippuria
Vilho-juustoa

Ryöppää pinaatti vesitilkassa. Anna jäähtyä ja purista vesi tarkkaan pois, pilko sopivaksi. Pilko sipuli pieneksi, kuullota pannulla voissa kymmenisen minuuttia. Samaan aikaan lämmitä maito kiehuvaksi, ja sekoita se hyvin sekoittaen munankeltuaisen joukkoon. Sekoita munamaito pinaatin, sipulin ja lohen joukkoon.  Laita pannulle vähän voita, vatkaa 2 munaa, suolaa ja pippuria sekaisin. Laita munaseos pannulle, vetele haarukalla hyytynyttä reunaa keskelle. Kun munat ovat melkein hyytyneet, kaada pinaatti-sipuli-lohi-munamaito-seos päälle ja raasta vähän juustoa päälle. Hyydytä grillivastuksen alla muutama minuutti niin, että munakas on sopivan hyytynyt ja saanut vähän väriä. Hyvää ja vähän erilaista munakasta mitä normaalisti tulee tehtyä. Blinipannu oli juuri sopiva tälle annokselle.

4 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Tavallista parempaa pikaruokaa. Hienoa, että teillä syödään kalaa innolla.

Odottelen jo täällä nenä postilaatikossa, mutta ei ole vielä pakettia kuulunut. Tämä resepti ei ainakaan laskenut odotustasoa kirjan suhteen.

sauvajyvänen kirjoitti...

Minulla taisi mennä vähän yli viikko, tosin tilasin niillä halvimmilla postikuluilla. Kerro sitten mitä tykkäsit.

Jonna kirjoitti...

Ehdottomasti. Everydaystä jäin odottamaan kohta ilmestyvää uutta painosta, en kyllä jälkeenpäin ymmärrä, miksi ihmeessä.

sauvajyvänen kirjoitti...

No nyt vasta huomasin että siitä on tosiaan tulossa pokkariversio syksyllä. Tänne on tulossa lisää ohjeita lähiaikoina, että saat esimakua siitä mitä on tulossa ;)

Siinä Everydayssa on paljon enemmän reseptejä, se Original on pitkälti suorasanaista tekstiä hänen ruoka(ja elämän)-filosofiasta. Hyviä reseptejä siinäkin paljon.