sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Sienikeitto yhdelle kaksi eikun kolme kertaa


 
Tämän vuoden viimeisellä mökkireissulla (yli kuukausi sitten) sain vielä pienen määrän suppilovahveroita. Sopivasti yhdelle ruualle, tai vaihtoehtoisesti kahdelle runsaalle etälounaalle. 

Teen nykyisin etätöitä kaksi kolme päivää viikossa, mies suunnilleen saman verran. Välillä satumme etäilemään yhtä aikaa, välillä eri päivinä. Usein syömme jotain edellispäivien jämiä, joskus teen nopean pastan lounaaksi (savusimpukat ja/tai järvikala yleisin), välillä lounas kuitataan leivällä. Sellaisina päivinä kun olen yksin, tai jämiä on vain yhdelle, saatan tehdä itselleni nopean keiton. Ja vaikka ennenkin olen yrittänyt olla tarkka hävikin estäjä, on se nyt ihan ihan uudella tasolla kun kaikki menot ovat kasvaneet huimasti (sähkö, korot, ruoka, polttoaine...). Kun täällä istuu kylmässä ja pimeässä niin sähköfirman lähettämät sähkönsäästövinkit lievästi sanottuna ottavat päähän.

Tein kahtena päivänä itselleni noista sienistä sienikeiton (silloin yli kuukausi sitten). Kumpaankin käytin sellaisia raaka-aineita mitä oli jäänyt jostain muusta yli, toiseen keittoon juhlista jäänyttä tuorejuustoa ja salaatista unohtunutta kevätsipulia sekä vähän kastikejämää, toiseen edellisen päivän aterialta jääneet varsiparsakaalit. Kirjoitan tähän nyt keittojen ohjeet sellaisena kuin tein, mutta oikeasti ideana on se, että keittoon voi upottaa mitä tahansa mitä sattuu olemaan:

Suppilovahverokeitto I (kuvassa)

öljyä/voita
reilu kourallinen suppilovahveroita
1 sipuli
2 rkl ylijäänyttä kastiketta (kermaa, lihanesteitä, vehnäjauhoa, mausteita jne.)
1 rkl chili-paprikatuorejuustoa
vettä
(suolaa tarvittaessa)
kevätsipulia

Laita pannulle voita/öljyä ja lisää pilkotut sienet ja sipulit. Jatka paistamista niin kauan, että sienistä on ylimääräiset nesteet haihtuneet ja sipulit ovat pehmenneet. Siirrä sienet ja sipuli kattilaan, lisää kastikkeen jämä, tuorejuusto ja vettä niin että saat sopivan määrän keittoa. Tarkista suola, lisää tarvittaessa. Anna keiton kiehua muutaman minuutin ajan ja lisää lautasella iso määrä kevätsipulia. Hyvä keitto, niin hyvä keitto.


Suppilovahverokeitto II

reilu kourallinen suppilovahveroita
1 sipuli
1 dl hanhilientä (tai mitä tahansa lientä)
varsiparsakaalia pilkottuna

Laita pannulle voita/öljyä ja lisää pilkotut sienet ja sipulit. Jatka paistamista niin kauan, että sienistä on ylimääräiset nesteet haihtuneet ja sipulit ovat pehmenneet. Siirrä sienet ja sipuli kattilaan, lisää liemi ja keitä vähän aikaa. Lisää lopuksi pilkotut parsakaalit ja keitä hetki. Hyvä keitto, niin hyvä keitto. 
 
 
Bonuksena vielä nopea tattikeitto, jonka tein kourallisesta jämäksi jääneestä pastasta: laita kattilaan 2 dl vettä, kourallinen kuivattuja tatteja: liuotus n. puoli tuntia. Sen jälkeen hella päälle, vähän mausteita lisäksi (suolaa, timjamia, viherpippuria morttelin kautta tai mitä vaan), keittäminen pari minuuttia ja kypsät pastat joukkoon. Nopea ja yksinkertainen lounas joka voitti ainakin pussinuudelit lounaana jos ei muuta.

Niukan sienikauden 2022 viimeiset sienet

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Sienikeitto on kyllä herkkua. Näistä markettien sienistä täällå ei kyllä irtoa yhtää hyvää makua kuin suppiksista. Hyvää joulun aikaa sinulle 🎅🎄

sauvajyvänen kirjoitti...

Kiitos samoin Jael sinulle!