sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Juhannuksen jääpaisti ja täytetyt hodarisämpylät


Juhannuspäivänä esivalmistellut ruuat jatkuivat. Olin ostanut hodarisämpylät jo keskiviikkona (suurkiitokset Yliopistonkadun Kanniston leipomolle loistavasta palvelusta sen jälkeen kun myöhästyin ennakkotilauksesta vähän!) ja laittanut ne suoraan pakastimeen. Ne saivat sulaa rauhassa perjantain, ja olivat oikein sopivia lauantaina. Leipien lisäksi tarjolla oli jo lähes perinteisesti tomaatti-mozzarellasalaattia ja erittäin perinteisesti italiansalaattia sekä perunasalaattia.

Syömässä oli 11 ihmistä, ja laskennallisesti kaikille oli 2 hodarisämpylää. Lihaa jäi yli vielä ehkä yhteen kahteen ruokaan ja kaikkea muuta riitti sopivasti, vähän jäi yli seuraavaan päivään. 

Juhannuspäivän hirvileivät:


Jääpaisti hirvestä (routapaisti):


3 kg hirvipaisti

Laita paisti suoraan pakastimesta 100 asteeseen uuniin ritilän päälle illalla. Laita ritilän alle syvä uunipelti jossa on reilusti vettä. Anna paistin paistua uunissa aamuun saakka, laita silloin paistimittari keskelle paistia. Kun liha on halutun kypsää, minä paistoin nyt 72 asteeseen, keitä paistille liemi. Paisti oli enemmän pitkänmallinen kuin paksu, tähän meni n. 11 tuntia.

Liemi

1½ l vettä
½ dl merisuolaa
2 tl fariinisokeria
1 tl katajanmarjoja 
1 tl valkopippuria
1 tl viherpippuria
muutama oksa tuoretta rosmariinia

Kiehauta liemiainekset, käytä katajanmarjat ja pippurit morttelin kautta. Laita paisti paistopussiin tai ahtaaseen kattilaan ja kaada liemi päälle. Anna maustua vähintään viitisen tuntia viileässä. Säilytä  paisti kylmässä siiheksi kunnes tarjoat sen. Leikkaa liha ennen tarjoilua ihan ohuiksi siivuiksi ja käytä leipien täytteenä.

Tattimajoneesi 


Ohjeen löysin Haarukkavatkain-blogista, vähän muokkasin ja suurensin ohjetta (sieltä keksin myös Klippan-juuston)

25 g kuivattuja tatteja
2 kananmuna
1 rkl vadelmaviinietikkaa (olisin käyttänyt omena- jos olisi ollut)
2 tl sinappia
3 dl rypsiöljyä
½ tl suolaa, pippuria myllystä

Hienonna tatit kahvimyllyssä tai sauvasekoittimella. Laita muna, etikka ja sinappi tehosekoittimeen. Käynnistä kone ja valuta öljy ohuena nauhana koneen käydessä koko ajan. Siirrä majoneesi kulhoon ja mausta se tattijauheella, suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä seuraavaan päivään (tai ainakin muutama tunti).

Kanniston leipomon hodari-sämpylät lämmitettynä 200 asteessa muutama minuutti

Juustot (Klippan ja hyvä Provolone, Lentävästä Lehmästä)

Laita tarjolle leivät, ohueksi leikattu liha, sipuli ja majoneesit. Jokainen voi koota omat leivät kuten haluaa. Lisänä oli perinteiset salaatit ja ateria oli siinä. Kaikki kiittelivät kovasti ja tuntuivat tyytyväisiltä.

2 kommenttia:

Sisko kirjoitti...

Kyllä oli hodarit mahtavia! Lasten kanssa keskusteltiin siitä, että mikä oli juhannuksessa parasta. Mulla tuli mieleen ensimmäisenä ne hodarit,mutta ajattelin, ettei niin voi vastata ;). Paistia syötiin eilen uusien pottujen kanssa, maistui hyvin koko perheelle!

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihana kuulla, ja kyllähän niin voi vastata ;) Meillä odottaa yksi pussi sämpylöitä pakastimessa, syödään ehkä perjantaina ne loman alun kunniaksi. Ja hyvä että paisti maistui sellaisenaankin. Ihania oli perunatkin, ei sellaisia täältä saa (ennen kuin oma sato kasvaa).