sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Juhannus 2019

Juhannussaunan lämmitystä

Suunnilleen neljän kylmän juhannuksen jälkeen nyt riitti lämpöä. Kymi oli 20 astetta, ilma aattona lähellä 30 astetta, mökin sisällä taisi ainakin hetkittäin olla ylikin. Metsäpalovaroitus oli voimassa niin, että kumpanakaan päivänä ei päästy kokolle. Ei näitä kokottomia juhannuksia minulla montaa ole ollut, siitä huolimatta, että isä ystävällisesti muistutti että tämä juhannus oli minun viideskymmenes. Ei meillä ollut juhannuskoivujakaan, että oli vähän erilainen juhannus siinäkin mielessä.

Perinteinen porukka oli kyllä koolla aattona ja päivänä, ja ruuatkin olivat perinteisiä. Yhtään ainoaa ruokakuvaa en ottanut, vaikka nälkä ei tullut missään vaiheessa ja kaikki ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi (paitsi cole slawta). Muuten juhannus meni perinteisesti saunoessa ja uidessa, meidän perheestä kaikki uivat, mitä ei tapahdu läheskään joka juhannus.

Aattona oli minun ruuanlaittovuoro, ja söimme possu-hodareita, lisänä (lapsille) italiansalaattia, kaalisalaattia ja cole slawta. Muistiin ensi vuodelle, että cole slawta kannattaa tehdä kokonaisesta kaalista. Possun olin valmistanut etukäteen kamadossa: 3 x 1 kg hyvää kassleria, päälle Poppamiehen burger-rub pari tuntia ennen grillaamisen aloittamista, maustuminen huoneenlämmössä. Sen jälkeen vajaan tunnin grillaus hyvässä lämmössä, sitten lämmön tiputtaminen vähän yli 100 asteeseen. Kun lihan sisälämpö oli 67 astetta, käärin lihat folioon, ja jatkoin grillaamista vielä päälle pari tuntia, kunnes sisälämpö oli yli 90 astetta. Liha sai vetäytyä pari tuntia (muukin aika käy), jonka jälkeen revin lämpimän ylikypsän lihan suikaleiksi uunivuokaan. Keitin kattilassa 2 dl vahvaa lihalientä, 3 dl Dr Pepperiä, 2 rkl tummaa sokeria ja ½ dl omenaviinietikkaa vähän kasaan, ja sekoitin nesteen lihan joukkoon. Liha odotti seuraavaan päivään kylmässä, ennen ruokailua lämmitin sen uunissa folion alla n. 200 asteessa.

Kanniston leipomon hot dog -sämpylät täytettiin possulla, chipotle-majoneesilla, hyvällä juustolla ja simppelillä cole slawlla. Yksinkertaisen hyvää.

4 kommenttia:

Sisko kirjoitti...

Oli kerrassaan hyvää! Kiitos paljon ��

Onneli Winter kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, tulee ehdottomasti käyttöön :) vesi herahti jo lukiessa.

Sohvi kirjoitti...

Oijoi kun kuulostaa hyvälle! 😋 Pitikö tuo heti viikonloppuna ottaa testiin...

sauvajyvänen kirjoitti...

Sisko, kiitos samoin! Oli mukava juhannus (kitkin sentään sunnuntaina).

Onneli ja Sohvi, minunkin tulee tehtyä toiste tätä. Ja varmastikin juuri näin, että teen monta kiloa, vaikka tekisi vain omalle perheelle. Samalla ajalla saa monta ruokaa, pakastaa vaan loput.