keskiviikko 22. elokuuta 2018

Kurpitsainen kantarellikeitto


Löysin kuin löysinkin muutaman kantarellin mökiltä vakipaikoilta. Kiersin myös lähimetsät, mutta siellä ei ollut sieniä ollenkaan, pitää vielä odotella jos vaikka sateiden jälkeen sieniä nousisi. Loistava ajoitus näillä sienillä, Campasimpukka oli juuri tehnyt kantarellikeittoa. Se oli erilainen keitto mitä olen itse tehnyt, siihen tuli kesäkurpitsaa ja keitto ajettiin sileäksi. Mikä loistava idea!


Minulla ei ollut sopivan kokoista kesäkurpitsaa juuri nyt, mutta kurpitsasato on valmistumassa, ja komea sato onkin tulossa. Hain palstalta yhden Hokkaido-kurpitsan (=Potimarron), samalla otin myös härkäpapuja ja siemenestä kasvatetun sipulin, joka on tässä syksyn alussa ihan oikea kevätsipuli. Tästä määrästä tuli hyvä annos yhdelle.

voita/öljyä
n. 200 g kurpitsaa kuorittuna (Hokkaido)
pieni sipuli
n. 115 g kantarelleja
2-3 dl hyvää lientä
pikkuloraus kermaa (voi jättää poiskin)
suolaa ja pippuria myllystä

tuoretta härkäpapua (jos on)

Kuullota pilkottua kurpitsaa ja sipulia pannulla voissa ja/tai öljyssä, muutama minuutti on hyvä. Lisää vähän pilkotut sienet, ja jatka toinen muutama minuutti. Kaada kasvikset ja sienet kattilaan ja lisää lientä niin että kaikki peittyy. Minä käytin nyt nopeaa kyyhkylientä vedellä jatkettuna, mutta mikä tahansa hyvä liemi käy. Keitä reilu 5 minuuttia ja aja sen jälkeen keitto sileäksi sauvaseoittimella. Lisää halutessa pikkuloraus kermaa, mausta suolalla ja pippurilla.

Samalla kun keitto valmistuu, keitä härkäpapuja muutama minuutti vedessä, jäähdytä ne kylmässä vedessä ja poista vahamainen kuori pavuista. Pilko kevätsipuli varsineen. Lisää pavut ja sipuli keiton päälle ja nauti upeasta keitosta. Tästä jäi hyvä mieli ja hyvä olo pitkäksi aikaa.

Tästä on myös helppo tehdä vegaaninen versio, käytä öljyä voin tilalla ja liemenä kasvislientä. Kerman voi jättää pois, tai käyttää kasviskermaa. 

lauantai 18. elokuuta 2018

Vuoden 2018 omenapiirakka - maisemakahvilan omenapiirakka


Tämän vuoden omenasato ei päätä huimaa, etenkään laadullisesti. Muistelen kaiholla viime vuoden isoja täydellisiä Antonovkia, tänä vuonna omenat ovat pieniä rupusia pihlajanmarjakoin syömiä tai muumiotautisia. Jokaisesta omenasta meni yli puolet kompostiin, ja sentään valkkasin parhaat omenat puusta alun alkaen.

Minä keräsin mökille lähtiessä kaikki vajaat ja vanhenemaan päin olevat purkit jääkaapista. Mökillä löytyy perusaineet aina, joten oli helppo leipoa tämä piirakka. Ohje on hyvin samanlainen kuin maisemakahvilan raparperipiirakka tai mustikkapiirakka, paitsi puolet pienempi, ja maitotuotteita on käytetty sen mukaan mitä sattui olemaan käytettävissä. Ehkä paras näistä kolmesta piirakasta, aivan loistava!

6 dl omenakuutioita (Antonovka)
n. ½ tl kardemummaa
n. ½ tl kanelia

n. 100 g rahkaa
2 dl creme fraichea
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria

Muruseos: 
4 dl vehnäjauhoja 
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta 
1 tl soodaa 
1 tl vaniljasokeria 
125 g voisulaa

Pohjataikina: 
noin 2/3  muruseoksesta 
1 dl kermaviiliä
1 pieni kananmuna

Pinnalle: 
noin 1/3 muruseoksesta

Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Mausta kardemummalla ja kanelilla.

Sekoita rahka, hapankerma, sokeri, kananmuna ja vaniljasokeri sekaisin.

Valmista muruseos ja pohjataikina: sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisula, sekoita murumaiseksi. Ota syrjään 1/3 muruseoksesta (n. 1,75 dl) ja lisää loppuihin keskenään sekoitetut kermaviili ja kananmuna. Sekoita taikina  tasaiseksi.

Levitä pohjataikina uunivuokaan, jonka päällä on leivinpaperi. Ripottele omenakuutiot tasaisesti päälle ja levitä niiden päälle rahkaseos. Ripottele päällimmäiseksi muruseos. Paista 175 asteisessa uunissa n. 50 minuuttia. Anna jäähtyä mieluiten seuraavaan päivään. Aivan upea omenapiirakka.

maanantai 13. elokuuta 2018

Kyyhkykastike paistetusta kyyhkystä


Viime vuodet eivät ole olleet kovin kummoisia kyyhkyvuosia, eikä tämäkään vuosi taida olla poikkeus. Mutta kyllähän sitä saalista tulee, ja taitaa tulla muillekin, sillä joka vuosi 10.8. kyyhkyreseptit alkavat kivuta ylöspäin katsotumpien reseptien joukkoon. Meillä syödään useimmiten ihan tavallisesti paistettua kyyhkynrintaa, esim. yrttivoissa paistettuna, tai salaattina kuten tuo isäinpäivän kyyhkysalaatti tai sesonkisalaatti. Kastiketta olen tehnyt myös keitetystä kyyhkystä. Tällä kertaa tein kastikkeen paistetuista fileistä ja ilman kermaa, hieno kastike tämäkin. Ja lasten mielestä voittaa kyyhkypadat (ihmepadassa, haudutuspadassa, keittomaisena)  mennen tullen.

4 kyyhkyn rintafileet
voita
rosmariinin oksa tai pari
muutama katajanmarja

öljyä
1 sipuli
1 iso porkkana
3-4 dl lientä (kts. alla)
1 rkl vehnäjauhoa
suolaa, pippuria myllystä

Irrota fileet rangoista. Paista fileet kuumalla pannulla yrteillä maustetussa voissa muutama minuutti puoleltaan, siirrä sivuun odottamaan.

Lisää samalle pannulle vähän öljyä. Kuullota pilkottu sipuli pannulla, lisää myös karkeasti raastettu porkkana joukkoon. Lisää hetken päästä lientä ja vehnäjauhoa, sekoita niin ettei tule paakkuja. Viipaloi paistetut fileet ja lisää kastikkeen joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla. Syötiin keitettyjen perunoiden ja keltajuurien sekä avomaan kurkun kanssa, sellainen vanhanaikainen hyvä arkiruoka.

Nopea kyyhkyliemi


voita/öljyä
4-5 kyyhkyn rangat
1 iso porkkana
pikkupala palsternakkaa
1 sipuli
rosmariinin ja timjamin oksat
vettä niin että kaikki peittyy

Paista kyyhkyn rankoja kuumalla pannulla niin, että ruskistuvat kauttaaltaan. Siirrä ne kattilaan, lisää myös pilkotut kasvikset ja yrtit joukkoon. Kaada vettä päälle niin, että kaikki peittyy. Keitä tunnin verran, siivilöi liemi, ja käytä kastikkeeseen. Jos lientä jää yli, pakasta se myöhempää käyttöä varten.


ps. Kuten arvata saattaa, mies on ottanut ylemmän kuvan.

sunnuntai 12. elokuuta 2018

Sesongin kyyhkysalaatti


Minulla on blogissa useampi kyyhkyresepti, joka alkaa sillä, että "pakastimesta löytyi viime vuotisia kyyhkyjä, jotka käytän nyt ennen kuin uusi kausi alkaa...". Nyt laitoin heti tuoreeltaan kyyhkyä, metsästyskausi alkoi perjantaina. Tämä annos on koottu yhdelle, mutta toimii tietysti isommallekin joukolle suurentamalla määriä. Kaiken voisi sekoittaa sekaisinkin, mutta omalle lautaselle salaatti oli helppo koota näin.

Kyyhkyn rangan otin talteen, ja keitin siitä yksinkertaisen liemen (palaan siihen myöhemmin). Keltajuuria olin keittänyt enemmänkin, niitä syödään lisukkeena ensi viikolla. Myös kyyhkyjä oli useampi, lopuista tein kastikkeen. 

Ja vaikka tein salaatin näin, niin tokihan sen voi tehdä juuri niistä aineista mitä on saatavilla. Tästä ruuasta jäi hyvä olo ja mieli pitkäksi aikaa.

1 kyyhkyn rintafileet
voita
rosmariinin oksa
muutama katajan marja
mustapippuria

1 iso keitetty keltajuuri (totta kai punajuuri käy, tai keitetty porkkana tai mitä onkaan)
1 tl omenaviinietikkaa
2 tl öljyä
lusikankärjellinen hunajaa

1 avomaankaurkku
1 tl väkiviinaetikkaa
n. 1 rkl mustaherukoita

sormisuolaa

Irrota kyyhkyn rintafileet rangasta. Laita (valurauta)pannulle voita, rosmariini ja katajanmarjoja. Kun pannu on kunnolla kuumaa ja voi hyvin ruskistunutta, paista fileitä muutama minuutti, käännä, ja paista toinen muutama minuutti, rouhaise vähän pippuria myllystä. Minä tykkään kunnolla mediumista, joten paistan lihat aika nopeasti, jos taas pitää kypsemmästä, paista vähän pidempään. Siirrä fileet vetäytymään ja valmista sillä aikaa kasvikset.

Kuutioi napakaksi keitetty keltajuuri. Sekoita joukkoon kastike, jossa on omenaviinietikkaa, öljyä ja ihan vähän hunajaa. Siirrä keltajuuri lautaselle.

Kuori ja pilko avomaankurkku. Sekoita joukkoon tilkka etikkaa ja mustaviinimarjat. Laita kurkkusalaattikin lautaselle.

Viipaloi kyyhkyn fileet ja laita ne kasvisten päälle. Mausta sormisuolalla ja nauti. Elokuu on kyllä mahtikuukausi, tämän parempaa ruokaa on kyllä vaikea kuvitella!


torstai 9. elokuuta 2018

Suomalainen nizzansalaatti


Tiedättehän sen Nizzansalaatin, lasten inhokin, johon tulee perunoita, papuja, tonnikalaa ja anvovista sekä muita juttuja kuten sipulia ja oliivia. Minä en ole käyttänyt tonnikalaa vuosivuosikausiin, mutta pidän kyllä kovasti Nizzansalaatista, oli mm. opiskeluaikoina yksi lempisalaateistani.

Tällä hetkellä kasvimaan sato on yltäkylläinen ja samanaikainen, ruokaa tuntuu tulevan nopeammin mitä ehtii syödä ja säilöä. Tämän salaatin kaikki kasvikset ovat siis omalta palstalta ja pihalta; munat ja kala, ja kastikkeen sitruuna ja sinappi kaupasta.

Järkisärki on mitä parhain tonnikalan korvaaja. Miksi ostaa kaukaa kalastettua ja tuotettua tonnikalaa, kun meillä on näin upeita kaloja omissa vesissä. Tähän salaattiin käytin savustettua valkosipulista särkeä, ja käytin öljyä kastikkeeseen, joten mitään ei mennyt hukkaan. Perunana käytin Pink fir Applea, mikä on mielestäni paras salaattiperuna, mutta toki mikä muukin hyvä kiinteä peruna käy. Tuo annos riitti hyvin neljälle (ei edelleenkään lasten suosikki).

n. 4-6 perunaa (koosta riippuen)
pieni kourallinen papuja
4 munaa
1 pieni sipuli
1-2 tomaattia (koosta riippuen)
1-2 avomaankurkkua
Järkisärki (savustettu ja luomu valkospipuli, 275/145 g)

n. 3 rkl öljyä
1 tl sinappia
½ sitruunan mehu
1 tl sokeria

Keitä perunat napakoiksi, anna vähän jäähtyä. Pilko pavut muutaman sentin mittaisiksi ja keitä kypsiksi (minulla meni nyt n. 10 min). Keitä munat, vajaa 10 min oli sopiva. Pilko perunat ja levitä ne lautaselle, lisää pavut niiden päälle. Pilko kasvikset ja munat ja levitä ne haluamallasi tavalla perunoiden ja papujen päälle, minä laitoin ne reunoille, josta lapset nostivat niitä lautasilleen. Pilko kala haarukalla hienoksi ja nostele sekin lautaselle. Sekoita pikkuastiassa kastikkeen aineet ja levitä kastike salaatille. Syötiin uunituoreiden sämpylöiden kanssa.


ps. Lapsilla alkoi tänään koulu, ja kuopus oli toivonut tuoreita sämpylöitä siiheksi kun palaa koulusta/kaverilta. Ylityövapaan iloja, lapsi muisteli että olen ennenkin leiponut sämpylöitä ensimmäisenä koulupäivänä.