Siitä on jonkin verran aikaa, kun viimeksi valmistin kasvatetun hanhen,
Hauhalan hanhi se oli silloinkin. Viimeksi olin niin tosi tyytyväinen lopputulokseen, että tein aika lailla samalla tapaa kuin viimeksikin. Tarkat ohjeet voikin katsoa
tuosta vanhasta postauksesta.
Tiettyjä asioita tein kuitenkin eri tavalla. Nyt mm. maustoin viismausteella kuten Jamiekin teki alkuperäisessä ohjeessaan. Sen lisäksi en laittanut maksaa uunivuokaan, vaan paistoin sen tuoreeltaan pannulla voissa, pitkän kypsytyksen aikana maksan maku kärsii. Maksa oli ihan hyvää, mutta täytyy todeta ettei se ole lähellekään samanveroinen kuin villin
hanhen maksa, jonka paistaa aivan tuoreeltaan (tuo on muuten yksi lempipostauksistani, aivan kuten tuo ensimmäinen hanhipostauksenikin).
Tein myös kastikkeen nyt eri tavalla, pidin tästä enemmän. Lientä oli jäljellä vain reilu 2 dl, käytin sen kaiken kastikkeeseen. Rasvaa kertyi melkein litra, mikä on siis 20% linnun painosta. Paistoin tällä kertaa lintua vähän liian kauan, siitä tuli aavistuksen kuivaa. Mietin että jos en olisi pistellyt niin paljon nahkaan reikiä, niin ehkä osa rasvasta olisi jäänyt mehevöittämään lihaa. Ensi kerralla en aio pistellä reikiä muualle kuin kainaloiden alle rasvataskuihin.
1 Hauhalan hanhi 5 kg
yrttisuolaa
five spice -mausteseosta
1 appelsiini
3 porkkanaa
pienehkö lanttu
pala juuriselleriä
2 isoa sipulia
valkosipuli
pala inkivääriä
1 ruukku timjamia
hanhen sydän, kivipiira ja kaula
2-3 dl vettä
Sulata hanhi jääkaapissa (tai kylmälaukussa jos jääkaapissa ei ole tilaa). Kaiva hanhen sisältä kaula sekä pussi, jossa on sisäelimet, ota ne sivuun odottamaan. Taputtele hanhi kuivaksi talouspaperilla/pyyhkeellä, hiero pintaan haluamasi mausteita ja suolaa. Pistele terävällä veitsellä reikiä sinne tänne nahkaan, tai ainakin kainaloissa oleviin rasvataskuihin. Öljyäkin voi laittaa, minä vaan unohdin. Pistele appelsiiniin veitsenkärjellä viiltoja ja tunge se hanhen takalistosta sisään.
Kuori ja pilko juurekset reiluiksi paloiksi. Asetttele ne isoon uunivuokaan pohjalle. Murskaa vähän inkivääriä, lisää joukkoon. Laita yrtit juuresten päälle, lisää myös sydän, kivipiira ja kaula reunoille. Kaulaan kannattaa hakata isolla veitsellä viiltoja, jotta makua irtoaa paremmin. Minä lisäsin myös vähän vettä pohjalle (Jamie ei muistaakseni lisännyt). Asettele hanhi juuresten päälle, peitä koivet foliolla. Kuvat eri vaiheista kannattaa katsoa
tuolta.
Laita hanhi niin kuumaan uuniin kuin saat, meillä 275 astetta. Laske lämpäötila 180 asteeseen, ja paista reilu puoli tuntia kiloa kohti. Paistoin nyt 3½ tuntia, siinä oli puoli tuntia liikaa, tai sitten lämpöä olisi voinut laskea enemmänkin. Eli paista 5-kiloista hanhea maksimissaan 3 tuntia tuossa lämpötilassa.
Nosta hanhi folion päälle, kääri se folioon ja peittele vielä pyyhkeellä. Anna lämmön tasaantua siellä sillä aikaa kun valmistat kastikkeen ja lisäkkeet.
Perunat:
Kerää hanhenrasva talteen. Käytä perunoihin muutama ruokalusikallinen, jäähdytä ja pakasta loput rasvasta sopivankokoisissa erissä. Kuori ja pilko jauhoiset perunat. Keitä ne melkein kypsiksi suolatussa vedessä (keitin taas liikaa, alkoivat hajoilla paistaessa). Valuta perunat, lisää kuumaa hanhenrasvaa vuokaan, sekoita perunat joukkoon ja paista 225 asteessa uunissa reilu puoli tuntia (nämä ovat lähellä Hawksmooren perunoita, joita on tehty monessa paikkaa, muistaakseni löytyy tästäkin blogista).
Hanhikastike:
Siivilöi liemi, kaada se kattilaan. Keitä vähän kokoon, suurusta vehnäjauholla, ja lisää 1 rkl mustaviinimarjahilloa ja pikkuloraus kermaa. Keitä niin, että kastike suurustuu riittävästi, tarkista maku, ja laita tarjolle kannuun.
Hanhi syötiin tällä kertaa uuniperunoiden ja kastikkeen kanssa. Lisänä oli uunipunajuuria ja kaalisalaattia. Iltapäiväkahvilla oli
sacherkakkua kermavaahdolla, kakun tein puolikkaana tuosta ohjeesta. Viime aikoina on ilmeisesti ollut niin epäonnisia kakkuja, että toiveissa oli se kakku, joka yleensä onnistuu aina.
Vielä hanhesta: tuollainen hyvin pidetty ja kasvatettu hanhi on hieno ja arvokas lintu. Arvokas myös rahallisesti, kuten jo viimeksi asiaa pohdin. Tuosta yhdestä hanhesta tulee kuitenkin monta ateriaa ja raaka-ainetta ruuanlaittoon. Hanhenrasvaa, jota on siis melkein kilo jäljellä, voi käyttää uuniperunoihin, paistamiseen, ja se on loistavaa vaikka
broilerinsydän-confitiin, joka on lasten suurta herkkua. Rangasta ja juureksista saa monta litraa hyvää
lientä, josta saa mitä parasta risottoa, keittoa ja kastiketta, keskimäärin lientä riittää vähintään kymmeneen ruokaan. Lihasta riittää monelle aterialle, ensin näin sellaisenaan juhla-aterialla, sen jälkeen vielä saan valmistettua pari kastiketta ja pari keittoa. Ja sydämestä ja kivipiirasta saa myös yhden ruuan, viimeksi tein
risottoa. Ja jos hinta onkin noussut muutaman vuoden takaisesta, niin vastaavasti lihaa voi käyttää vähän vähemmän, vai mitä.