perjantai 26. lokakuuta 2018

Keitetty ja paistettu hirvenkieli


Kuten sanottu, mies kaatoi hirven tänä(kin) vuonna. Se tietää silloin kokkailuja myös hirven sisäelimistä. Tällä kertaa valmistin kielen osin Andy Tyrrellin neuvoin (keskustelimme asiasta silloin reilu pari vuotta sitten), ja loppusilaukseen auttoi keskustelu Lentävässä lehmässä juusto-ostosten lomassa. Minulla ei ole tässä blogissa kuin yksi kieli-resepti (ihan pätevä ohje edelleenkin, vaikka onkin aika pelkistetty), lähinnä sen takia että kieli ei ole ollut perheen lempiruokaa. Mutta näin tehden siitä sai kyllä todella hyvää ruokaa, tästä pidin paljon, sekä mausta että rakenteesta.

Tuo kuvassa oleva leipä oli osa etäpäivän lounasta, en ehkä kerro tästä töissä (lisäksi oli ihanaa viikunasalaattia jonka kokosin hallin aineksista). Olin keittänyt kielen etukäteen, ja se oli odottamassa kuorittuna keitinliemessään, joten ruuan valmistamiseen ei montaa minuuttia mennyt.  Näin valmistettu hirvenkieli sopii hyvin leivän päälle, hampurilaisiin, tex-mexiin ja salaattiin. Eli harvinaistakaan raaka-ainetta ei ole pakko syödä perinteisesti, jos ei halua.


1. Pese kieli kylmän veden alla. Laita kieli kattilaan ja kaada päälle 10 % suolaliuos (toivottavasti jokainen osaa laskea että 100 g suolaa yhteen litraan vettä).  Lisää mieleiset mausteet joukkoon, minulla oli nyt 2 laakerinlehteä, 2 tl kokonaisia pippureita (valko-, musta- ja mauste-) ja lipstikanlehti. Anna seistä kylmässä yön yli, minulla oli nyt 20 h.

2. Keitä kieli seuraavana päivänä suolaliemessään n. 2 h. Kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä kertyy. Kun olet keittänyt kielen, kuori/nylje se heti kun vaan sormesi kestävät käsitellä sitä. Jos kieli jäähtyy liikaa, on kuoriminen todella hankalaa/mahdotonta. Siisti kaikki roippeet/rauhaset, minä teen sen aika ronskilla kädellä tulkoonkin vähän hävikkiä. Kielen voi nyt syödä lämpimänä tai valmistaa siitä kastikkeen. Jos et käytä heti kieltä, jätä se odottamaan siivilöityyn keitinliemeen kylmään.

3. Viipaloi kylmä kieli. Paista viipaleet hyvällä lämmöllä nokareessa voita valurautapannulla. Nauti leivän päällä, salaatissa tai ihan sellaisenaan. Andy suositteli grillaamaan ja syömään salsa verden kanssa, seuraava kieli syödään ehkä niin.

Minä kokosin yksinkertaisen mutta hyvän leivän ruuaksi. Olin ostanut Lentävästä Lehmästä hyvää espanjalaista sinihomejuustoa. Tämä juusto oli tahnamaisen murentuvainen, vähän hapan maultaan eikä yhtään liian suolainen. Minä mietin ääneen että siitä saisi hyvää tahnaa, ja sain hyvän neuvon että mascarpone sopisi hyvin. Niin sitten tein tahnan homejuustosta ja mascarpone-juustosta, voitelin sillä leivän ja asettelin viipaleet leivälle. Upea makuelämys.

Pidin kielestä paistettuna enemmän kuin sellaisesta vanhanaikaisesta kastikkeesta. Aion myös jatkossa seisottaa suolavedessä yön yli, tuntui toimivan hyvin.

ps. Jos et käytä siivilöityä lientä heti kastikkeen tekoon, pakasta se pienissä erissä, muista merkitä suolapitoisuus. Upea liemi ilman juureksiakin.

7 kommenttia:

marketta kirjoitti...

Varmasti hyvää! Kieltä tulee harvemmin syötyä.

Anoppi aikanaan sanoi, että " Se makean maistaa, joka keitetyn paistaa!" Olen kyllä ihan samaa mieltä!

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvät ohjeet kielen keittämiseen, kiitos.
Juuri eilen puhuttiin miehen kanssa eräästä reseptistä, johon tarvittaisiin hirvenkieltä. Ensin vaan pitäisi löytää jostain sellainen :) Täytyykin alkaa kysellä noista paremmista lihakaupoista.

sauvajyvänen kirjoitti...

marketta, näinhän se on. Meilläkin tämä on harvinaista herkkua, ehkä n. yksi kieli vuodessa, aina ei sitäkään. Lapsena sitä oli useammin, monta kertaa vuodessa.

Tuplaespresso, eipä kestä :) Jos ei hirveä löydy, ehkä naudankieli kävisi myöskin?

Nanna kirjoitti...

Tuo on hyvä tuo "Harvinaistakaan raaka-ainetta ei ole pakko syödä perinteisesti". Just näin!

sauvajyvänen kirjoitti...

Nanna, sinulla taisi olla ne kielitacot. Ja me teimme maksa-tortilloja River Cottagen kurssilla.

Ulla kirjoitti...

Tulipa nälkä! Hirven kieltä en olekaan maistanut, mutta olisi mahtavaa päästä kokeilemaan.

sauvajyvänen kirjoitti...

Siihen olen joskus ravintoloissakin törmännyt, ainakin Juuressa. Naudan kieltä olen nähnyt myynnissä, se ei suuresti eroa, sillä voi ainakin päästä alkuun :)