Onhan se lämmityskausi alkanut meilläkin, minä olen tehnyt kerran aiemmin tulet ja mies useamman kerran. Ollaan poltettu amerikan sängyn puukehikkoa, jotain kovaa paukkuvaa pohjoisen puutahan se on ollut. Tänään kylläkin lämmitin uunin ihan kotimaisella koivulla ja lepällä.
Sain isältä pienen hirvenpaistin, jonka päätin heti saadessani valmistaa pönttöuunissa. Sunnuntai oli hyvä päivä tehdä tulet jo päivällä, nauttia tulista ja valmistaa riistasunnuntain hyvä ruoka pönttöuunissa. Tulikin erinomaista lihaa, ihanaa kastiketta ja hyvää muusia.
1,7 kg hirvenpaisti
2 rkl öljyä
1 rkl (savu)paprikajauhetta
1 tl chili-hiutaleita
3 tl pippureita morttelin kautta
2 tl timjamia
2 tl suolaa
1 tl fariinisokeria
1 tl punaviinietikkaa
1 varsisellerin varsi
1 sipuli
1 porkkana
pala palsternakkaa
2 dl vettä
Siisti paisti tarvittaessa. Sekoita kaikki mausteet öljyyn, hiero seos lihan pintaan ja jätä maustumaan huoneenlämpöön.
Tee tulet pönttöuuniin. Kun uunissa jäljellä enää pieni hiillos, pilko kasvikset ja laita uunivuokaan pohjalle, lisää vähän vettä. Nosta paisti kasvisten päälle ja laita uunivuoka pönttöuuniin ritilän päälle. Paista haluttuun lämpötilaan. Minulla paisti oli uunissa nyt 1 h 15 minuuttia, ehkä tuntikin olisi riittänyt (ainakin minulle). Siirrä paisti folion alle tasaantumaan ja valmista sillä aikaa kastike, perunamuusi ja salaatti.
Upea hirvikastike
liemi uunivuuasta
2 dl kuumaa huuhteluvettä
1½ rkl vehnäjauhoa
1 dl kermaa
suolaa tarvittaessa
Siivilöi liemi kattilaan. Kaada vuokaan vähän kiehuvaa vettä, heiluttele ja kaada sekin kattilaan. Sekoita vehnäjauho joukkoon, anna suurustua. Mausta kermalla, tarkista suola. Jos lihasta valuu vielä nestettä, sekoita sekin vielä kastikkeen joukkoon. Tämä kastike!
Paisti syötiin perunamuusin, tuon kastikkeen, kyssäkaalin ja salaatin kanssa, lisänä oli vielä puolukkahyytelöä. Niin hyvä ruoka!