Yksi joulun lempilaatikoistani on tuuvinki eli imelletty perunalaatikko.Tiedän hyvin kemian imeltymisen takana, ja huolehdin mielestäni aina hyvistä olosuhteista, mutta silti en ikinä saa aikaiseksi sähköisessä kaupunkikodissa niin hyvää laatikkoa kuin siskoni, joka tekee tuuvingin aina leivinuunin lämmössä. Monena vuotena olenkin onneksi saanut häneltä paistovalmiin laatikon.
Tänä vuonna anonyymi kirjoittaja mietti Hernekeito haudutuspadassa -postauksessa että onnistuisiko imeltäminen ja paisto haudutuspadassa. No sitähän oli ihan pakko kokeilla, kiitos loistavasta ideasta ja terveisiä anonyymille! Minä paistoin haudutuspadassa nyt vain puolet annoksesta, sillä toisen puolen laitoin vuokaan ja pakastin jouluaattoa varten. Jos tuuvinkia aikoo pakastaa, se kannattaa tehdä ennen paistamista, enkä aio enää toista satsia tuuvinkia tehdä, menekki on sen verran pientä kumminkin. Luulisin että jatkossakin hoidan imeltämisen haudutuspadassa, ja voisimpa myös paistaakin siinä, ainakin jos aikataulun kanssa ei olisi tiukkaa. Laatikko oli aivan ihanan makeaa ja paahteisen makuista, ihan kuin olisi leivinuunissa tehty. Tuuvingille tyypillistä kuorta siihen ei syntynyt päälle, ja siirsin sen muutenkin toiseen astiaan tarjolle.
2 kg perunoita (Pito paras)
4-5 rkl vehnäjauhoja
75 g voita
8 dl maitoa
2 tl suolaa
Keitä perunat kuorineen. Kuori perunat heti kuumana, survo ne huolellisesti haudutuspadassa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Voit aluksi lisätä puolet jauhoista ja muutaman tunnin päästä loput. Imellä yön yli haudutuspadassa asetuksella warm. Kävin vielä sekoittamassa seosta ennen nukkumaanmenoa, koska pata lämmittää vain reunoilta. Aamulla oli ihan reunoilla vähän kuivahtanutta perunaseosta, mutta muuten se oli hyvän kosteaa, pehmeää ja makeaa.
Lisää aamulla voi, maito ja suola ja sekoita tasaiseksi. Minä otin tässä vaiheessa puolet seoksesta vuokaan ja pakastin. Jätin loput imeltyneestä perunaseoksesta pataan ja käänsin padan asetukselle high. Paistoin nelisen tuntia, sekoitin sitä noin tunnin välein, ettei perunalaatikko palaisi reunoilta liiaksi. Lopuksi sekoitin valmiin laatikon ja siirsin sen tarjoiluastiaan. Hyvää, makeaa ja paahteista.
Jos joku innostuu tekemään imellettyä perunalaatikkoa haudutuspadassa, mielelläni lukisin kokemuksista, joten kommentoikaa ihmeessä tänne viesteihin tai sähköpostilla. Mietin mm. sitä, että pitäisikö paistaminen tehdä kuitenkin asetuksella low. Ehkä sitä voisi kokeilla ensi kerralla.
ps. Syötiin tänään aamiaiseksi riisipuuroa ja rusinasoppaa sekä katsottiin Herra Heinämäen joulu, kaikkien aikojen paras jouluohjelma. Aika jouluinen fiilis tuli.
Lisää aamulla voi, maito ja suola ja sekoita tasaiseksi. Minä otin tässä vaiheessa puolet seoksesta vuokaan ja pakastin. Jätin loput imeltyneestä perunaseoksesta pataan ja käänsin padan asetukselle high. Paistoin nelisen tuntia, sekoitin sitä noin tunnin välein, ettei perunalaatikko palaisi reunoilta liiaksi. Lopuksi sekoitin valmiin laatikon ja siirsin sen tarjoiluastiaan. Hyvää, makeaa ja paahteista.
Jos joku innostuu tekemään imellettyä perunalaatikkoa haudutuspadassa, mielelläni lukisin kokemuksista, joten kommentoikaa ihmeessä tänne viesteihin tai sähköpostilla. Mietin mm. sitä, että pitäisikö paistaminen tehdä kuitenkin asetuksella low. Ehkä sitä voisi kokeilla ensi kerralla.
ps. Syötiin tänään aamiaiseksi riisipuuroa ja rusinasoppaa sekä katsottiin Herra Heinämäen joulu, kaikkien aikojen paras jouluohjelma. Aika jouluinen fiilis tuli.