tiistai 12. lokakuuta 2021

Suppisrisotto ja keitetty kieli

 
Taas on nautittu metsän antimista isän kanssa. Minä olen kokkaillut tämän viikon mökkiolosuhteissa, päivät teen töitä ja illat nautin syksystä. Tämän päivän ruokana oli suppisrisottoa tänään poimituista sienistä ja lisäksi paistoin eilen keitettyä hirvenkieltä isän kaatamasta hirvestä. Ja ruuan jälkeen saunoimme ja uimme pimeässä illassa, tämä on työviikkoa minun mieleen. Kymi on 10℃.

Hirvenkielen valmistin kuten aiemminkin, nyt liotin kieltä vuorokauden 7 % suolaliuoksessa. Keitin kieltä eilen 2 h, kuorin sen heti kuumana ja jätin jäähtymään liemeen, jossa se sai olla tähän päivään. Siinä vaiheessa kun risotto alkoi olla valmista, paistoin ohuita viipaleita sopivasti kahdelle. Lopun kielen isä syönee leivän päällä leikkeenä.


Kävin tänään töiden jälkeen metsässä ja vielä löytyi sieniä parille ruualle, ehkä tämän vuoden sienet oli tässä. Teen harvoin risottoa suppiksista ja vielä harvemmin risottoa mökillä.  Täytyy tunnustaa, että tämä ruoka oli mielessä jo viime viikolla, sillä kävin hakemassa Hakaniemen hallista hyvää parmesania, risottoriisiä ja shampanjaviinietikkaa mökille tuotavaksi.
 
Kaikki äitini reseptit Nanna kertoi aiemmin tekevänsä tattirisoton niin, että laittaa sienet sellaisenaan riisin joukkoon, ei siis mitään esipaistamista; ja niin minäkin tein nyt suppisten kanssa ja se todellakin kannatti. Ehkä paras suppisrisotto mitä olen syönyt. Tämä annos oli sopiva kahdelle, sieniä oli kyllä reilusti mutta hyvä niin. Nyt täytyy sanoa, etten mitannut liemen määrää eli tuo määrä ei ole ollenkaan tarkka. Käytin liemenä puolet kielen keittämisestä jäänyttä lientä, puolet peurapadasta jäänyttä lientä. Tämä on vaikeasti toistettavissa, eikä tarvitsekaan, hyvää tulee varmasti mitä lientä onkaan käytettävissä.

vähän voita
1 iso sipuli
2 dl hyvää risottoriisiä
½ l suppiksia (tai sinne päin)
2 rkl shampanjaviinietikkaa
n. ½ l hyvää lientä (voi olla enemmänkin)
n. 1 dl raastettua parmesania
n. 1 rkl voita

Sulata voi kattilassa, kuullota hienoksi pilkottua sipulia hetki. Lisää riisi joukkoon, jatka kuullottamista toinen hetki. Pilko tuoreet sienet pieneksi ja lisää nekin kattilaan. Lisää viinietikka ja sekoita se tasaisesti joukkoon. Tämän jälkeen ala lisäillä kiehuvaa lientä suunnilleen desi kerrallaan. Kun edellinen satsi lientä on imeytynyt riisiin, lisää uusi. Maistele riisiä ja lopeta nesteen lisääminen siinä vaiheessa kun riisi alkaa olla sopivan kypsää, pieni purutuntuma saa jäädä. Sekoita lopuksi parmesan ja vähän voita ja anna niiden sulaa risottoon. Minä en lisännyt mausteita enkä suolaa ollenkaan, sillä liemet olivat sopivan mausteisia ja suolaisia, mutta lisää toki pippuria ja suolaa jos risotto niitä kaipaa.

Me söimme risoton paistettujen kieliviipaleiden kanssa, mutta hyvää risotto olisi sellaisenanakin. Maistui molemmille, isä santsasi viimeiseen riisinjyvään saakka. Ihana ruoka, ihana ilta.

sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Aleksis Kiven päivä ja peuranniska padassa

 
Hyvää Aleksis Kiven päivää! Vai pitääkö jo sanoa ehtoota? Lempikirjailijani päivä osuu parhaaseen metsästysaikaan, kuten sopiikin metsämiehelle. 
 

 
Tänä viikonloppuna isällä alkoi hirvestys ja ensimmäisenä jahtipäivänä hän kaatoi hirven, hieno juttu! Tulevan etäviikon ruuat ovat selvillä: sieniä sekä hirven maksaa ja kieltä. Minä leikkasin viikonloppuna marjapensaat muutaman vuoden tauon jälkeen, melkoinen urakka oli leikata kaikki 10 mustaherukkaa, 4 punaherukkaa, 1 viherherukka ja 6 karviaista. Lapset kantoivat oksat juhannuskokkoon, ensi vuonna on mitä polttaa. 
 
Otin mökille lähtiessäni mukaan peuranniskan, yli kolmekiloisen palan lihaa luineen. Haudutin sen tällä kertaa padassa hellalla hissukseen, maustoin sillä mitä mökillä oli, yrttejäkin vielä löytyi vähän. Maustaminen ei oikeastaan ole ollenkaan tarkkaa, laita sellaista mitä on. Kasvikset olivat pääasiassa liemen maustamista varten, paljoa enempää ei pataan olisi mahtunutkaan.

yli 3 kg peuranniska
voita/öljyä
n. 10 pikkusipulia
1 iso porkkana
1 dl vettä
3 tl suolaa
1 tl pippureita jauhettuna
1 tl chiliä
½ tl jauhettua inkivääriä 
1 tl sinapinsiemeniä
1 rkl tummaa balsamicoa
nippu yrttejä (lipstikka, persilja, sitruunatimjami)

Paista peuranniska voin ja öljyn seoksessa joka puolelta kuumassa padassa. Lisää pataan kuoritut sipulit ja pilkottu porkkana sekä vähän vettä. Mausta haluamallasi tavalla ja hauduta vähintään 5 tuntia miedolla lämmöllä.

Kun liha on revittävän kypsää, irrota lihat luista. Siivilöi liemi, ota sipulit talteen. Kaada sipulit ja lientä lihan joukkoon. Syö sellaisenaan uuniperunoiden ja -kasvisten kanssa.

Lihaa voi käyttää myös kastikkeisiin, leipiin, hodareihin, ihan mihin vaan. Hyvää tummaa maukasta lihaa.



Olen aiemminkin tehnyt peuranniskaa monella tapaa, useimmiten juurikin patoja tai keittoja. Huomasin vaan, etten ole näitä kuitenkaan kirjannut blogiin ylös, joten tässä on nyt yksi hyvä tapa valmistaa peuranniskaa. Tavoitteena on saada tähän blogiin jokaisen (meillä käytetyn) riistaeläimen osasta vähintään yksi resepti, mielummin useampia. Niska on yksi monipuolisimpia raaka-aineita: kun sen ensin valmistaa kypsäksi, voi siitä loihtia melkein mitä vaan sen jälkeen.

tiistai 5. lokakuuta 2021

Punajuuri-sienisalaatti

Etöpäivän täydellinen lounas

Lähdin lasten kanssa ihan suunnittelematta (=kuopus heitti idean läpällä) Suomenlinnaan kauniina sunnuntaipäivänä. Matkalla huomasimme Stadin silakkamarkkinat, ja sieltä tarttui mukaan, tietysti, saaristolaisleipää ja erilaisia silakoita. Ja heti tiesin mitä on maanantain etälounaalla. 

Olin nimittäin huomannut jo aiemmin inspiroivasta ruokasienien FB-ryhmästä ohjeen punajuuri-sienisalaatille. Tein illalla salaatin valmiiksi odottamaan seuraavan päivän lounasta. Ohjeessa oli käytetty suunnilleen kolmannes kaikkia aineita ja kastikkeena smetanaa. Minä tein oman version salaatista (ja varmasti teen pian uudestaan!).

200 g suolasieniä liuotettuna
200 g keitettyä ja raastettua punajuurta
1 iso sipuli (n. 100 g)

1 dl ranskankermaa
1 korkillinen etikkaa
ripaus sokeria

Liota suolasienistä (minulla oli karva-, haapa-, kangas- ja mustarouskuja) ylimääräinen suola pois, vaihda vettä useampaan kertaan. Sieniin saa kyllä jäädä suolaa; jos menee liian suolattamaksi tai käytät suolaamattomia sieniä, lisää kastikkeeseen suolaa. Pilko sienet hienoksi.

Keitä punajuuret kypsiksi, jäähdytä ne kylmässä vedessä ja kuori. Raasta punajuuret raastimen karkealla terällä. Silppua sipuli hienoksi silpuksi. 

Sekoita kastikkeen aineet kulhossa, käytä enemmän etikkaa jos pidät etikkaisesta mausta, käytä enemmän sokeria jos kaipaat makeutta. 

Sekoita kaikki salaatin aineet keskenään ja anna maustua seuraavaan päivään. 

Tämä oli ihan käsittämättömän hyvää! Tekisi mieli sanoa että parempaa kuin sienisalaatti ja parempaa kuin punajuurisalaatti. Ja yhdessä tuon suutarinlohileivän kanssa ihan täydellinen yhdistelmä, jotenkin niin suomalainen makumaailma. Salaatti sopisi hyvin joulupöytäänkin. 


torstai 9. syyskuuta 2021

Marinoidut suppilovahverot

Toisen päivän etälounas


Olin viikonloppuna lasten kanssa sienimetsässä(!), aiemmin aamulla olin tehnyt pitkän reissun omineni, lasten kanssa teimme vähän lyhyemmän metsälenkin. Löysimme rouskuja, jonkun tatin ja mukavasti suppilovahveroita. Nyt on pakko myöntää, että ilman lapsia olisi suppissaalis ollut ehkä puolet tuosta, jos sitäkään. Lapset löysivät tarkoilla silmillään huimasti enemmän sieniä kuin minä omalla ikänäölläni ja vähän vanhentuneilla laseilla. Pitää pyytää heidät mukaan toistekin. 

Olin tehnyt jo aiemmin löytämistäni sienistä perinteistä suppilovahverokastiketta ja nyt halusin kokeilla muuta. Tämän ohjeen inspiraatio löytyy marttojen sivuilta. Minä tein yksinkertaisemmin ja ilman tarkkoja mittoja, niitä määriä ja aineita käyttäen mitä sattui mökillä olemaan.

n. 1 l suppilovahveroita

Paista sienet pannulla niin, että kaikki neste on haihtunut pois. Siirrä sienet puhtaaseen lasipurkkiin, minulla tämä määrä mahtui n. parin desin lasipurkkiin. Lisää purkkiin silmämääräisesti

puolet hyvää balsamicoa
puolet öljyä (tässä puolet rypsi-, puolet hyvää oliiviöljyä)
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
sitruunaverbenaa n. 10 lehteä
sitruunatimjamia n. 5 oksaa
hyppysellinen suolaa

Sekoita lusikalla niin, että saat kaikki vähän sekaisin, katso että sienet peittyvät öljyn ja etikan alle. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa pari päivää. Säilyvyydestä en uskalla sanoa mitään, paitsi että ei säily kauaa 😉

Söin nimittäin lähes puoli purkillista yhden etäpäivän lounaana leivän ja kananmunan päällä. Sienet olivat niin upean makuisia, että olisi tehnyt mieli syödä koko purkillinen siltä istumalta. Ja kun sienet loppuvat, löytyy marinointiliemelle varmasti käyttöä. Upea tapa säilöä sieniä!


Näistä suppiksista käytin yli puolet tähän ohjeeseen

keskiviikko 8. syyskuuta 2021

Täydellinen tattipiirakka

Yhden etäpäivän lounas


Tässä blogissa voidaan mennä peräkkäin ihan tavallisesta täydelliseen. Minun teki mieli ihan tavallista tattipiirakkaa, sellaista korkeaa, täyteläistä ja miedon makuista jossa pääasiassa maistuvat tatit. Tavallista tavoittelin, mutta siitä tulikin ihan täydellinen tattipiirakka. Käytin taas suosikkipohjaani ja tatit paistoin vanhanaikaisesti pannulla kuutiona sellaisiksi sopivan pehmeiksi. Jotenkin vaan kaikki osui täydellisesti kohdilleen. 

150 g jauhoa
½ tl suolaa
60 g voita
60 ml vettä

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Sulata voi kattilassa, lisää vesi. Kun ne kiehuvat, kaada neste jauhojen joukkoon, sekoita haarukkavatkaimella ettet polta sormiasi. Anna taikinan jäähtyä ennen kuin alat kaulia sitä. Kauli taikinasta tasainen levy ja siirrä se vuokaan, minulla oli soikea korkea suht pieni vuoka.  

n. 1 l pilkottuja tatteja
voita/öljyä
1 iso sipuli
suolaa, pippuria
100 g hyvää juustoa raasteena
2 dl ranskankermaa
2 kananmunaa

Siisti ja pilko tatit. Paista niitä kuivalla pannulla niin, että nesteet haihtuvat. Lisää pannulle vähän rasvaa ja pilkottu sipuli, mausta suolalla ja pippurilla. Paista sen verran, että sipulit pehmenevät.

Sekoita kulhossa juustoraaste, ranskankerma ja munat sekaisin keskenään. Minä käytin aika mietoa juustoa. 

Levitä sieni-sipuliseos piirakkapohjalle. Kaada juustoseos päälle ja paista 200 asteessa 30 min. Anna vähän jäähtyä ja nauti salaatin kanssa. Etälounas täysi 💚

Näistä tateista osa päätyi piirakkaan


maanantai 30. elokuuta 2021

Ihan tavallinen rouskukastike


Minun teki mieli ihan tavallista rouskukastiketta, tiedättehän, se lapsuudesta tuttu aavistuksen kirpeä maitoon tehty sienikastike. Jossa mausteena on muistaakseni vain suolaa ja vähän valkopippuria. Ylivoimaisesti parasta se oli mustarouskuista tehtynä, mutta hyvää se oli kaikista muistakin rouskuista. Meillä sitä syötiin sellaisenaan perunoiden kanssa, kotoa muutettuani minulle selvisi, että muualla sitä syötiin kastikkeena lihalle.

Minulla ei ole antaa tähän ihan tarkkoja mittoja, nämä ovat aika summittaisia sinne päin, maistele kastiketta kun teet sitä. Ja ehkä muiden lapsuudessa se maustettiin eri tavalla, meillä näin (vai oliko siinä vielä ripaus maustepippuria?).

n. 1 l rouskuja (nyt oli pari mustarouskua ja kangasrouskua, n. puolet karvarouskuja ja vajaa puolet haaparouskuja)
reilusti vettä

Putsaa ja pilko rouskut. Keitä niitä runsaassa vedessä viitisen minuuttia, kaada vesi pois. 

2 sipulia
voita/öljyä
keitetyt sienet
n. 1 tl suolaa
n. ½ tl valkopippuria, vähemmän mustapippuria
n. 2 rkl vehnäjauhoa (tai vähän yli)
n. 4 dl maitoa (tai n. 1 dl kermaa ja n. 3-4 dl vettä)

Pilko sipulit pieneksi silpuksi. Kuullota sipuli voin ja öljyn seoksessa pannulla. Pilko rouskut pienemmiksi, jos ovat liian isoina paloina, lisää ne pannulle sipuleiden joukkoon ja jatka paistamista. Mausta suolalla ja pippureilla, sekoita vehnäjauhot joukkoon. Jatka edelleen paistamista muutama minuutti, varmista että jauhot ovat tasaisesti sekaisin sienien kanssa. Lisää nestettä sen verran, että saat sopivan sakean kastikkeen ja jatka kastikkeen hauduttamista vielä tovi (kunnes perunat ovat kypsiä). 

Syötiin nopeasti paistettujen hirvipihvien, omien perunoiden ja omien papujen kanssa. Ruoka oli juuri niin 💚 kuin voi ajatella, vaikka kuva onkin vaatimaton. Suomalaista ruokaa maasta ja metsästä; tuntui juhlaruualta erityisenä päivänä. 


Viime sunnuntaina saatettiin haudan lepoon neljä talvisodassa Punnuksen taistelussa kaatunutta sankarivainajaa. Oli kunnia olla seuraamassa siunaustilaisuutta, päivä oli todella erityinen. Tilaisuudessa on kunnioittava ja liikuttunut tunnelma, kenttäpiista Pekka Särkiö toimitti siunauksen ja Karjalan prikaatin komentaja Jukka Jokinen piti upean muistopuheen. 



keskiviikko 25. elokuuta 2021

Nyhtötatti hodareihin

 
 
Minun on pitänyt jo parin vuoden ajan tehdä nyhtösieniä, mutta vasta nyt löytyi sopivasti tatteja sopivassa tilanteessa. Näinhän se on, että hyvää sesonkiruokaa pitää joskus odottaa pitkäänkin. Netistä löytyy jonkin verran nyhtösienien ohjeita, mutta mikä onni oli, että satuin tänään huomaamaan sieniruokien FB-ryhmässä ohjeen, jossa sienet oli ensin paistettu ja vasta sen jälkeen uunitettu. Niin minäkin tein, vaikka muuten minulla ei ollut niin hienoa ja monipuolista mauste- ja tahnavalikoimaa mökillä kuin mitä siinä ryhmän ohjeessa oli.
 

 
Olen somessa huomannut, että monin paikoin on nyt todella upea tattivuosi. Mökille tullessa olikin järkytys, kun tajusin että kuivuri oli jäänyt kaupunkiin. Murehtiminen oli kuitenkin aivan turhaa, sillä toki täällä sieniä on, mutta ei minulla ole mitään ongelmaa säilömisen kanssa. Tunnin kierros vakipaikoilla, ja saalis oli tuollainen 👆
 
Jalat haarukalla revityinä


Sain kuitenkin riittävästi tattien jalkoja minulle ja isälle hodarien täytteeksi. Lampaankäävistä tein pihvejä, lisäkekasvikset hain kasvimaalta ja maistuva päivällinen oli siinä. Täytyy muuten todeta, että kyllä oli vapauttavaa ja rentouttavaa kokata juuri sitä ja siten kuin halusin tietäen jo etukäteen, että kaikki maistuu eikä kukaan valita. Isän silmien tuike maistuvasta mutta erilaisesta ruuasta kuin mitä hän itse normaalisti tekee oli kyllä 💚

tattien jalkoja (minulla oli nyt 5 isoa jalkaa, enemmänkin olisi voinut olla)
tilkka öljyä paistamiseen 
1-2 valkosipulin kynttä
n. ½ dl tulista BBQ-kastiketta
2 rkl soijakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl fariinisokeria

Revi tattien jalat haarukalla suikaleiksi. Paista ne kuumalla pannulla tilkassa öljyä kunnolla kuiviksi. Lisää valkosipuli ihan hienoksi pilkottuna paistamisen loppuvaiheessa sienien joukkoon, paista vielä vähän aikaa. Sekoita mausteet sienien joukkoon. (Sanomattakin selvää, että käytä sellaisia mausteita kuin haluat / sinulla on, näitä löytyi nyt mökiltä.) Levitä sienet uunivuokaan ja paista 200 asteessa 20-25 minuuttia, sekoita niitä kerran paistamisen aikana.

Sienet syötiin nyt hodareiden välissä, lisänä minulla oli pannulla paistettua mangoldia ja sipulia (mausteina inkivääriä, limeä, chiliä ja aavistus fariinisokeria), sipulia, korianteria ja limeä. Täysi kymppi ruoka, olen niin onnellinen että vihdoinkin sain tehdä tätä!
 
Iso läjä jalkoja mahtui valmiina pienelle lautaselle



lauantai 21. elokuuta 2021

Grillattu uunijuusto munakoisolla - se kasvisversio


En meinaa saada näitä postauksia julkaistua, näin olin kirjoittanut jo yli viikko sitten:

Olimme viime viikonloppuna mökillä vähän pidemmän kaavan mukaan, eli vähän ylimääräistä etäpäivien takia. Ja niin, että lapset kyllästyivät ja lähtivät aiemmin kotiin. Oli monta päivää jolloin oli tarkoitus grillata, mutta se ei onnistunut järkyttävän tuulen takia, eikä myöskään rankkasateiden takia. Mutta sunnuntaiksi oli sen verran tyyntynyt, että grillasin sitä, mitä oli vielä jäljellä (mm. possu oli mennyt kastikkeeksi joka syötiin perunan kanssa). 

Minusta yksi parhaita grilliherkkuja on pekoniin kääritty uunijuusto, olen postannut siitä aiemminkin. Mutta erityisen hyvää tämä on uudesta juustolöydöstä, sellainen valkoinen suorakaiteen muotoinen juusto Lentävästä lehmästä. Sopivan mallinen, joka on helppo leikata, kääriä pekoniin ja laittaa tikkuihin. 

Halusin kokeilla myös kasvisversiota ja keksin, että hyvin maustettu munakoiso voisi olla hyvä ratkaisu. Katsoin aiemmin Tareq Taylorin ohjelmaa, jossa hän matkusti isänsä lapsuudenmaisemissa. Yhdessä jaksossa hän valmisti perinteistä herkkua munakoisosta, joka oli kuorittu ja kunnolla kuivatettu suolalla. Eli kun puhutaan munakoison itkettämisestä, sitä ei tehdä maun vuoksi vaan rakenteen. Tämä!

Valmistinkin samalla itselleni ylijääneestä munakoisosta "pihvin", ja olipahan hyvää. Eli itketin munakoisoa parin tunnin ajan reilulla suolalla, maustoin tulisella soosilla ja grillasin hyvällä tulella. Ihana maku ja ennenkaikkea hieno rakenne!


Kuori munakoiso. Leikkaa juustohöylällä tai esim. mandoliinilla ihan ohuita siivuja munakoisosta. Levitä viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele suolaa päälle. Kuivaa kaikki neste esim. talouspaperiin tai puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja ripottele uudestaan suolaa. Kun nestettä ei enää tule, sudi hyvää grillikastiketta munakoisoille, minulla edelleen sitä Poppamiehen korealaista BBQ-kastiketta. Kääri suikaleet juuston ympärille ja laita juustot grillitikkuihin. Grillaa hyvällä lämmöllä muutamia minuutteja puoleltaan.

Lautasella on pekoniin ja munakoisoon käärittyä juustoa, grillattuja tomaatteja ja kantarelleja(!), ylimääräiset munakoisoviipaleet sekä munakoiso"pihvi".  Ihana ateria!

lauantai 7. elokuuta 2021

Karviais-chutney

Vasemmalla kaksi purkkia chutneyta, oikealla hillo


Tein karviais-chutneytä silloin samalla kun tein karviaishilloakin, aika menee niin nopeasti, että johan siitä on toista viikkoa. Tein chutneyn samaan tapaan kuin todella onnistuneen luumu-chutneyn, ja hyvää tästäkin tuli, ihan todella hyvää. 

Käytin karviaiset sellaisenaan, en siis nyppinyt niitä päitä pois, toisin kuin hillomarjojen kanssa. Ehkä sen aavistuksen huomaa ulkonäössä, mutta makuun se ei vaikuttanut mitenkään. Chiliä olisi voinut olla enemmänkin, mutta tällaista tuli tällä kertaa.

2 l karviaisia
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 Aji Mango -chili
2 Aji Fantasy -chiliä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl sinapinsiemeniä
1 tl suolaa
400 g hillosokeria
½ dl omenaviinietikkaa
½ dl etikkaa

Siisti karviaiset (tai käytä sellaisenaan). Pilko sipulit ja chilit hienoksi silpuksi ja laita kaikki aineet etikoita lukuunottamatta kattilaan. Keitä puoli tuntia välillä sekoittaen. Lisää etikat ja anna kiehahtaa hetken verran. Anna jäähtyä vajaa puoli tuntia ja purkita steriloituihin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa jäähtymisen jälkeen.


Minä tein heti seuraavana päivänä tästä itämaista kanaa. Eli suikaloin broilerin rintafileet, maustoin ne curryllä, viherpippurilla ja soijakastikeella ja paistoin hyvällä lämmöllä. Kuullotin myös ison sipulin mukaan. Lisäsin n. 1½ dl chutneyta ja annoin hautua kypsäksi samalla kun riisi kiehui. Ruoka maistui kaikille, myös lapsille, luulisin nimen vaikuttaneen asiaan. En laittanut chutneyta mitenkään salassa, mutta en sitä mainostanutkaan. Vähän ankean väristä ruoka kyllä oli, enkä muistanut kuvaakaan ottaa.

maanantai 2. elokuuta 2021

Kirsikka-marenkipiiras


Tämä vuosi on hyvä kirsikkavuosi, samaan tapaan hyvä kuin oli kuusi vuotta sitten. Eli niiden mökin kirsikoiden lisäksi pääsin poimimaan kirsikoita isän vanhalle kotipaikalle. Poimin isän ja lasten kanssa kirsikoita niin, että kotiinviemiseksi jäi syötyjen kirsikoiden jälkeen kahdeksan litraa. Käytin yhden päivän niiden putsaamiseen; keitin hilloa, tein jäätelöä ja pakastin pari litraa hillosokerin kanssa piirakoita varten. Ja yhden litran käytin tähän piirakkaan.

Tämä oli (miehen mukaan) oikein onnistunut piirakka, sillä se maistui aikuisille erinomaisesti, mutta lapset eivät pitäneet yhtään. Eli me saimme enemmän, ja jäi siitä vietäväksi kyläreissullekin. Kirsikan kirpeys sopi hyvin marengin makeuden kanssa yhteen. 

Ehkä ensi kerralla soseutan kirsikat, mutta miehen mielestä pitää tehdä samalla tapaa kokonaisista kirsikoista. Minä otin pohjan edellisestä piirakasta, määrä oli oikein hyvä isoon 30 cm piirakkavuokaan pohjaksi. 

100 g voita
3 dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria
1 muna
2 tl sitruunamehua

Pilko jääkylmä voi pieniksi kuutioiksi. Lisää jauhot ja nypi murumaiseksi. Sekoita sokeri joukkoon. Lisää muna ja sitruunamehu ja sekoita taikina palloksi. Jäähdytä taikina kylmäksi jääkaapissa puolisen tuntia. Kauli taikina ja siirrä se vuokaan. Tai painele taikina lämpimänä vuokaan ja jäähdytä vuoka pohjineen sen jälkeen jääkaapissa kylmäksi. 

1 l hapankirsikoita
1 rkl perunajauhoa
1 dl hillosokeria
2 tl sitruunamehua

Poista kirsikoista kivet. Sekoita kirsikoiden joukkoon perunajauhot, sokeri ja sitruunanmehu. Paista piirakkaa kirsikoiden kanssa 200 asteessa 20 minuuttia. Piirakan paistuessa valmista marenki. 

5 munanvalkuaista
2½ dl erikoishienoa sokeria
1 tl maissitärkkelystä

Vatkaa munanvalkuaiset hyväksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa niin, että edellinen satsi on aina ehtinyt liueta vaahtoon. Lisää lopuksi vielä maissitärkkelys ja vatkaa hyvin sekaisin.

Nosta piirakka uunista. Levitä tai pursota marenki tasaisesti piirakan päälle. Paista piirakkaa vielä 20-25 minuuttia 175 asteessa. Anna piirakan jäähtyä hyvin.

Me joimme villikirsikalla maustettua teetä piirakan kanssa, suosittelen!

lauantai 31. heinäkuuta 2021

Ihan tavallinen karviaishillo

Karviaishillo vasemmalla alhaalla


Kuva on vähän häämäävä sillä siinä on vain yksi purkki karviaishilloa ja kaikki muut purkit ovat muita hilloja. Keitin tällä viikolla mökiltä paluun jälkeen karviaishilloa sekä ison satsin kirsikkahilloa ja mustaherukkahilloa. Ja vielä karviasischutneytakin. Käytin yhden päivän elämästäni irrottamalla kirsikan kiviä pensasmustikan kokoisista kirsikoista, kirsikoita oli 8 litraa. Kirsikat menivät tuohon hilloon sekä pakastimeen hillosokerin kanssa piirakoita varten, nyt tehtyyn piirakkaan ja jäätelöön.

Muistan lapsuudesta kuinka hyvää tavallinen karviaishillo oli. Sitä sai vain mummolassa, luulisin sen olleen aina kummini tekemää. Hillo oli aika juoksevaa, ja sitä syötiin esim. kaalilaatikon kanssa, joskus sitä oli tarjolla lihakastikkeen ja perunan lisukkeena. Niin hyvää, niin hyvää. 

Tänä vuonna on muutaman välivuoden jälkeen mökillä ja omalla pihalla hyvä karviaisvuosi. Mökin karviaiset olivat suunnilleen kypsiä, mutta ei ihan, eli juuri sopivia hilloon. Poimin muutaman litran mukaani, ja keitin niistä pienen määrä hilloa, sain yhteensä neljä purkkia tuosta määrästä.

Halusin hillosta juoksevaa kuten se oli lapsuudessani, joten käytin tavallista sokeria hillosokerin lisäksi. Jos haluat jämäkämpää hilloa, käytä koko määrä hillosokeria. Ihan kuin tämä hillo olisi ollut makeampaa kuin lapsuudessani, tosin makea maistuu minusta nykyisin makeampana kuin lapsena. Seuraavalla kerralla laitan vielä vähemmän sokeria.

2 l karviaisia
200 g sokeria
200 g hillosokeria

Siisti karviaiset. Laita karviaiset ja sokerit kattilaan. Keitä puolisen tuntia välillä sekoittaen. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna hillon tasaantua puolisen tuntia välillä sekoittaen. Purkita steriloituihin purkkeihin. 

Minä aion syödä hilloa ainakin kaalilaatikon kanssa, mutta myös viilin ja jugurtin kanssa. Ihanan nostalginen hillo.

sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Vuoden 2021 kirsikkapiirakka


Tänä vuonna ei tule vuoden mustikkapiirakkaa, mutta tuleepahan vuoden kirsikkapiirakka. Mustikat ovat nimittäin tänä vuonna sellaisia katajanmarjoja täällä päin että päätin olla menemättä mustikkametsään, tyhjän saa pyytämättäkin. Pakastimessa on vielä vähän mustikoita viime vuodelta, ehkä niillä pärjää tulevankin vuoden. Taas toukokussa lehdissä hehkutettiin hyvää mustikkavuotta, ja taas ollaan tässä, ärsytti jo toukokuussa ja harmittaa tietysti nyt kunnolla. 

Kyllä on melkein litra

Mutta kirsikoita on, sellaisia pensasmustikan kokoisia. Mökin kahdesta kirsikkapensaasta sain ensimmäistä kertaa oikein kerättyä satoa, vajaan litran verran näitä pieniä mutta maukkaita kirsikoita. Kuusi vuotta tähän meni näissä mökkiolosuhteissa. Nämä arvokkaat kirsikat piti tietysti leipoa piirakaksi, mikään muu ei tullut kyseeseen.

Kirsikat taikinakulhossa tiskin säästämiseksi

Kirsikkapiirakka on minusta kaikista ruokajutuista ehkä eniten sellaista rakkausruokaa, sen verran sen valmistaminen vaatii vaivaa. Ensin keikkuu poimimassa niitä kirsikoita mikä ei ihan hetkessä käy. Kirsikan kivien poistaminen, etenkin näistä pensasmustikan kokoisista kirsikoista, vie oman aikansa. Menköön meditaatiosta, pitkästä sellaisesta. Ja sitten pitää puljata piirakkataikinan kanssa, sellaisen jonka kanssa menee meinaa mennä hermo. Mutta lopputulos on jotain ihan käsittämättömän hyvää. Vaikka ei ole mikään kovin rakastettava tai rakastava olo näissä vaihdevuosi- ja koronavuosihuuruissa niin siitä huolimatta leivoin tämän piirakan, puhukoon se puolestaan. 

Googlailin paljon reseptejä, mutta lopulta päädyin tekemään lähes samnalaisen piirakan kuin tein blogin ensimmäisenä kirsikkapiirakkana kymmenen vuotta sitten. Mökillä on vähän isompi vuoka kuin kotona oli, nyt taikinaa olisi saanut olla vähän enemmän: jäi ristikko tekemättä. Alkuaikoina viittasin resepteihin linkeillä ja ajattelin sen riittävän, eli en kirjoittanut välttämättä itse tarkasti ohjetta ylös. Virhehän tämä oli, nimittäin kun blogi/lähde poistuu netin uumenista, se on kadonnutta tietoa. Onneksi myöhemmin olen aina kirjoittanut ohjeen kokonaisuudessaan viittauksen lisäksi. Näin tein tämän piirakan:

100 g voita
3 dl vehnäjauhoa
1 dl sokeria
1 muna
2 tl sitruunamehua

Pilko jääkylmä voi pieniksi kuutioiksi. Lisää jauhot ja nypi murumaiseksi. Sekoita sokeri joukkoon. Lisää muna ja sitruunamehu ja sekoita taikina palloksi. Litistä taikina voipaperien väliin ja siirrä oikein kylmään jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan.

1 l hapankirsikoita
1 rkl perunajauhoa
1 dl hillosokeria
2 tl sitruunamehua
n. 20 g voita 

Poista kirsikoista kivet. Sekoita perunajauhot joukkon, samoin sokeri ja sitruunamehu.

Kauli taikina ohueksi levyksi voipaperien välissä ja siirrä se n. 20-23 cm piirakkavuokaan. Leikkaa ylimääräiset reunat pois, pyörittele ylijäämätaikina palloksi ja kaulitse se uudelleen. Leikkaa suikaleiksi tai ota muotilla kuvioita (nyt jäi vähän naftisti taikinaa yli enkä saanut ristikkoa/kuvioita päälle). Kaada kirsikkatäyte pohjalle ja lisää loput taikinasta joko nätisti ristikoksi tai noin kuin minä tein. Pilko vähän voita taikinapalojen päälle.

Paista piirakkaa 200 asteessa 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti piirakka joko kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Vaniljakastike puuttuu kuvasta

perjantai 23. heinäkuuta 2021

Jäniswokki muurikalla


Se hampurilaispihvien aloittama jänistarina jatkuu edelleen. Tähän ruokaan käytin jäniksen fileet, mutta myös ne koipilihat, joita emme jaksaneet viimeksi syödä. Käytin tähän myös aiemmalta ruualta jääneet maissit. Kokosin ruuan niin, että siinä oli lautasmallin mukainen määrä kasviksia (tai sen yli), eli en tehnyt erillistä salaattia tai muuta kasvislisuketta: nopeaa ja helppoa mökkiruokaa. Tiskaaja ollut vähän laiska, joten nautimme ruuan syviltä kertakäyttölautasilta hassuilla haarukoilla. Mutta hyvää oli, niin hyvää että lapsetkin santsasivat.

Sipulit, kesäkurpitsa ja mangoldit omalta kasvimaalta

Jos liha olisi ollut jotain (muuta) raakaa lihaa, olisin paistanut sen ensimmäiseksi, siirtänyt odottamaan kasvisten paistamisen ajaksi ja lisännyt takaisin muurikalle lopuksi. Mutta nyt tein tässä järjestyksessä:

2 annospussia nuudeleita

2 isoa sipulia
2 isoa paprikaa
1 napakka kesäkurpitsa
1 grillattu maissi (jos on, hyvin pärjää ilmankin)
1 jäniksen kypsät fileet
lisäksi koipilihaa liemessään
1 dl Poppamiehen Korean BBQ-soosia
½ dl soijakastiketta
iso nippu mangoldia

öljyä

Pilko nuudeleita vähän, laita ne kattilaan ja lisää päälle kiehuvaa vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Peitä kattila kannella ja anna nuudeleiden kypsyä sillä välin kun valmistat kasvikset.

Suikaloi kasvikset. Leikkaa maissinjyvät irti tähkästä (tämä oli tälläinen hävikin torjumismaissi). Pilko jäniksen fileet suupaloiksi, sekoita joukkoon maustekastikkeet. Pilko iso kasa mangoldia pieneksi.

Laita kuumalle muurikkapannulle reilu loraus öljyä. Lisää sipulit pannulle, kääntele pariin kertaan. Lisää paprikat, kääntele pariin kertaan. Lisää kesäkurpitsa ja maissit, kääntele taas pariin kertaan. Lisää kaikki lihat kastikkeineen, kääntele taas muutamaan kertaan. Lisää kypsät nuudelit ja mangoldit, ja jatka paistamista muurikalla niin, että kaikki on hyvin sekaisin ja paistunut kuumaksi.

Viisi söi tästä ruuasta hyvin, ja vielä yksi pieni annos jäi myöhemmäksi. 


ps. Samaan aikaan kun me syömme jänistä mangoldin kanssa on kasvimaalla tämän kesän jäniksenpoikanen syömässä mangoldia. Jotain maailmankaikkeuden ironiaa ehkä. 

torstai 22. heinäkuuta 2021

Kokonainen jänis grillissä

Oikealla jauhelihapihvit, josta kaikki alkoi


Oikeammin otsikossa pitäisi lukea kokonainen rusakko paloiteltuna kamadossa, mutta noin sen kuitenkin kirjoitin. Enhän minä sitä kokonaisena grillannut, mutta samalla kertaa kaikki osat, ja valmistin vielä liemen rangasta ja vielä siitä liemestä soosin koiville. 

Koko grillaus tuli vähän kuin sivussa. Meillä on pakastimessa vielä riistaa viime kaudelta (ja uusi alkaa pian), ja olihan siellä pötkö ylämaan karjan burgerilihaakin, joka oli siis alunperin tarkoitus grillata hampurilaisiksi. Mutta eihän sitä nyt voi vaan neljää pihviä grillata, joten sulatin kokonaisen rusakon siinä samalla grillattavaksi. 

Lämmitin siis kamadon kuumaksi, ja kuumalla hiilloksella grillasin hampurilaispihvit, jotka muuten olivat ihan mielettömän hyvät! Mutta ennen pihvien grillaamista aloitin jäniksellä:

1) Grillaa rusakon selkäranka ja kylkiluut todella kuumassa grillissä 5-10 minuuttia niin, että saavat ihan kunnolla väriä, melkein mustuvat.

⇨ nämä liemeksi
⇨ rankaan jäänyt liha kannattaa nyppiä talteen liemen keittämisen jälkeen ja käyttää esim. pastan seassa

2) Grillaa jäniksen fileet heti perään samalla todella kuumalla grillillä, ohuempi sisäfile pari minuuttia, paksummat seläkkeet n. kymmenen minuuttia tai vähän alle, vähän koosta riippuen. Kääri fileet folioon tasaantumaan. Fileet olivat olleet ennen grillaamista tunnin verran tilkassa yrttiöljyä, öljyn seassa suolaa, vähän tuoretta  rosmariinia sekä katajanmarjaa ja pippureita morttelin kautta. 

⇨ nämä voi syödä sellaisenaan, tai käyttää esim. salaattiin, pastaan tai wokkiin. Hyvää, mureaa maukasta lihaa.

(Tässä välissä grillasin ne 4 jauhelihapihviä, edelleen upeasti hehkuvilla hiilillä)

Tämän jälkeen laitoin kamadon kaikki luukut kiinni ja grillasin Poppamiehen kuivarubilla maustetut koivet seuraavanlaisesti:

3a) Grillaa etukoivet 30 min, käännä puolessa välissä. Kääri koivet folioon ja jatka grillaamista vielä 1 h 30 min, käännä puolen tunnin välein.

3b) Grillaa takakoivet 1 h, käännä niitä tässä vaiheessa vartin välein. Kääri takakoivetkin folioon ja jatka grillaamista vielä  2 h 30 min, käännä koipia n. 30 min välein. Anna koipien jäähtyä vähän, ja ota liha talteen. Se oli aavistuksen kuivaa, ei samalla tapaa revittävää kuin vaikka rasvainen possu, mutta mureaa silti, ja erittäin hyvän makuista. 

⇨ nämä revittynä ja mausteisen liemen kanssa voi syödä esim. riisin tai nuudeleiden kanssa (tai toisella tavalla maustettuna vaikka perunoiden kanssa). Tai syödä hodareissa, täytetyissa leivissä tai hampurilaisissa. Tai wokissa tai ihan miten vaan. Maukasta ja tummaa lihaa.

Liemi tuloillaan, kasvikset palstalta

4) Keitä liemi rangasta:

ranka ja kylkiluut paahdettuna
sipuli
pari porkkanaa
musta- ja valkopippureita
rosmariinia
katajanmarjaa
½ kuivanutta chiliä

Laita paahdetut rangat kattilaan, lisää vettä niin että peittyvät. Nosta kiehuvaksi, ja kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu, vajaa vartti siihen meni. Lisää kasvikset ja mausteet ja keitä n. 3 tuntia, tai minkä verran nyt on aikaa. Siivilöi liemi ja käytä joko heti tai pakasta. 

(Muilla ei varmaan käy niin, mutta minulla oli pöydällä puolikas kuivunut chili, jäänyt jostain ruuasta siihen ja oli nätisti kuivunut. Hyvin tuli käytettyä tässä liemessä, moninkertaista hävikistä herkuksi.)


Makea liemi nyhtöjänikselle


n. ½ litraa ylläolevaa jänislientä
1 tlk Coca-colaa (330 ml)
1 rkl riisiviinietikkaa (tai punaviini- tai mitä nyt onkaan)
2 tl suolaa
1 tl pippureita
kuivattua ja savustettua Aji Cristalia
kuivattua ja savustettua chipotlea ja rocatoa

Mittaa kaikki aineet kattilaan. Käytä chilejä maun mukaan. Keitä lientä kasaan niin, että sitä jää jäljelle n. 2 dl. Sekoita liemi revityn lihan sekaan ja anna maustua seuraavaan päivään (tai syö heti). Seuraavana päivänä lämmitin lihan kattilassa, ja liha liemineen syötiin briossi-sämpåylöiden ja lisukkeden kanssa. Tästä ruuasta ei ole kuvaa, mutta hyvää oli, niin todella hyvää. 


Koipilihaa jäi vielä reilusti viideltä syöjältä, joten siitä ja fileistä on tulossa toinen ruoka viidelle. Ja alkuperäistä lientä jäi vielä kolmen ruuan pohjaksi. Tätä tämä minun kokkaus on, pienestä ideasta/alusta tulee aina monta uutta ideaa ja ruokaa. Eikä mitään hukata, ei edes grillin lämpöä.

tiistai 13. heinäkuuta 2021

Peuraa muurikalla



Hellettä on riittänyt, en enää edes muista kuinka monta viikkoa tässä on ollut tätä. Olimme pitkän viikonlopun mökillä heti kun esikoisen kesätyöt päättyivät. Sunnuntaina saunottiin savusaunassa helteestä huolimatta tuntitolkulla. Mietimme saunan tarpeellisuutta paahtavassa helteessä, mutta kuopus, joka on myös saunanlämmittäjä, oli sitä mieltä että saunaan on päästävä, ja täysin oikeassahan hän oli. Kymi oli 24 ℃.

Palstalta pataan

Söimme koko mökkireissun hyvin: se on helppoa tähän aikaan vuodesta. Lauantaina grillasin peuranpaistia ja pekonijuustoa, lisänä uusia perunoita ja kaalisalaattia. Sunnuntaina grillasin kassleria (lähdin hakemaan kalaa, mutta maatilatorilla ei enää sitä ollut joten päädyin possuun), tomaatteja ja pekonijuustoa, lisänä taas uusia pottuja ja kaalisalaattia. Eilen paistoin suikaloitua peuraa sekä palstalta tuodut kasvikset ja kahdelta edelliseltä päivältä ylijääneet perunat muurikalla. Lisänä oli kaali-kurkkusalaattia omista kurkuista.

Otin mökille lähtiessä ison, yli kahden kilon, peurapaistin pakastimesta. Osa paistista sopi erinomaisesti pihveiksi (lauantain ruoka), mutta osa paistista oli sellaista, että se sopi paremmin suikaloitavaksi. Niin se ruoka keksii itse itsensä. Marinointiin käytin kaikkea mitä mökillä sattui olemaan, jokainen voi maustaa lihan itselleen mieluisalla tavalla. Tästä määrästä 5 söi isoon nälkään, lisäksi lihaa jäi vielä yhdelle nälkäiselle myöhemmäksi.

n. 1 kg peuran paistia suikaleina
½ dl rypsiöljyä
½ dl soijakastiketta
½ dl Poppamiehen smoky Apple -soosia
½ dl Poppamiehen Korean BBQ -soosia
2-3 tl suolaa (koska helle)
1 tl pippuria myllystä

öljyä muurikalle
1 sopivan napakka kesäkurpitsa
4 sipulia
muutama tuore härkäpapu (jos on)

öljyä muurikalle
10-12 keitettyä perunaa
suolaa, pippuria

Suikaloi liha. Lisää öljy, soijakastike ja muut mausteet. Sekoita hyvin sekaisin, anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia tai yli.

Pilko kasvikset ja perunat. Kasviksia olisi hyvin mennyt tuplamäärä, mutta nyt oli tämän verran.

Paista lihat muutamassa erässä kuumalla muurikalla, siirrä pataan. Lisää öljyä muurikalle, paista kasviksia siinä hetki niin, että saavat vähän väriä mutta pysyvät vielä rapeina. Siirrä pataan. Lisää öljyä vähän enemmän ja paista perunat hyvällä lämmöllä. Suolaa ja pippuroi ne (jos muistat), ja siirrä pataan. 

Lisänä oli chili-paprikahilloa, ja kaikki oli niin hyvää, että ihan liikuttui. 

Helteisen heinäkuun kukkakimppu