maanantai 24. marraskuuta 2025

Keitetty teeri ja keitetty sorsa


Vietimme tämän vuoden isänpäivän talvimökillä, jossa ei ole uunia. Otin mökille mukaan pakastimesta teeren ja sorsan, jotka olivat saatu samalta reissulta ja pakastettuna yhdessä, oli siellä yksi sydänkin, mutta en ole varma kumman. Keitin linnut yhdessä samassa kattilassa, sorsaa keitin tunnin verran, teereä puolisen tuntia kauemmin. Kuvia ei taaskaan tullut otettua kuin tuo yksi nopea kuva lautaselta.

1 sorsa nyljettynä
1 teeri nyljettynä
vettä
pari porkkanaa
pari sipulia
palsternakka
pala selleriä
kokonaisia pippureita
muutama laakerin lehti
tuoretta timjamia
suolaa

Laita linnut kattilaan, kaada vettä niin että linnut peittyvät. Nosta vesi kiehuvaksi ja kuori vaahto pois niin kauan kuin sitä muodostuu, yleensä n. 10-15 min. Sen jälkeen lisää pilkotut kasvikset ja mausteet sekä maltillisesti suolaa. Keitä sorsaa n. tunti ja teertä n. puolitoista tuntia. Aika riippuu linnun koosta. Nosta linnut jäähtymään, irrota lihat ja leikkaa ne tarvittaessa pienemmäksi.

Siivilöi liemi ja keitä sitä kasaan. 

Voit valmistaa lihasta kastikkeen, käyttää sitä keittoon, pastaan, risottoon, mihin vaan. Minä tein nyt teerestä yksinkertaisen kastikkeen, kuullotin sipulia ja porkkanaa pannulla, lisäsin vähän jauhoa, teeren lihat, suolaa, kokoon keitettyä lientä ja kermaa ja keitin kastikkeen kasaan. Syötiin perunoiden kanssa isäinpäivänä. Kastikkeesta söi neljä, ja lisäksi sitä jäi pasta-aterialle kolmelle. 

Sorsa syötiin tällä kertaa sosekeiton kanssa nopeana lounaana. Juhlaruokaa sekin, vaikka yksinkertaista sellaista. 

sunnuntai 23. marraskuuta 2025

Kurpitsakeitto palstan sadosta


Tämä oli hyvä lounas lasten juhlapäivänä, jolloin tuli syötyä pääasiassa suolaisia ja makeita herkkuja. Olin tehnyt keiton aiemmin viikolla, pakannut valmiiksi isoon lasikulhoon kylmään ja sitten juhlapäivänä se piti vain lämmittää lounaaksi ennen vieraiden tuloa. Pakastin puolet keitosta, tästä toisesta puolikkaasta keitosta viisi söi niin, että kaikki meni, enkä kysynyt saiko kaikki riittävästi. Kuvan muistin ottaa siinä vaiheessa kun olin syönyt jo puoli lautasellista.

Sorsakin oli keitetty aikaisemmin, ja se odotti pilkottuna valmiina jääkaapissa. Sitä en lämmittänyt tässä vaiheessa, se lisättiin sellaisenaan kuuman keiton päälle. Sekin meni kokonaan.

reilu 2 l kurpitsakuutioita (määrä ei tarkka)
2 isoa palsternakkaa
2 isoa porkkanaa
pieni purjo
n. 5 isoa perunaa
½ l hyvää lientä (taisi olla peura)
vettä
timjamia
mustapippuria
150 g Koskenlaskija-sulatejuustoa

Kuori ja pilko kurpitsa. Kuori ja pilko muut kasvikset. Laita ne ja mausteet kattilaan, lisää lientä ja vettä vähän. Keitä kannen alla vajaa puoli tuntia, tai niin että kasvikset ovat pehmeitä. Lisää juusto pilkottuna ja soseuta keitto. Keiton voi syödä heti tai pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Nyt lisänä oli keitettyä sorsaa pilkottuna.

lauantai 22. marraskuuta 2025

Savupeurapiirakka


Tänä vuonna vietimme lasten synttäreitä talvimökillä. Vieraita tuli paikalle kahdessa erässä mikä sopi oikein hyvin sillä muuten olisi voinut olla vähän ahdasta. Talvimökillä ei ole tavallista uunia, joten olimme leiponeet tarjottavat etukäteen. Minä tein edeltävänä perjantaina vain muutaman tunnin työpäivän ja lopun päivästä käytin leipomiseen. Esikoinen paistoi cocktail-piirakat ja browniet, minä leivoin loput tarjottavat.

Tällä kertaa emme siis tarjonneet ruokaa, vaan kakkukahveilla mentiin. Suolaisena tarjottavana oli cocktail-piirakoita ja munavoita, sienipiirakkaa suppilovahveroilla ja tätä piirakka. Piirakat eivät esteettisesti ole kummoisia, ainakaan nopeasti napatuista kuvista (en meinaa millään muistaa ottaa kuvia kun en niin pitkään aikaan ole blogannut mitään). Mutta uskokaa pois, tämä oli erinomaisen makuista piirakkaa. Käytin tähän viipaloitua savupeuraa, se piti vain suikaloida pieneksi. Tämä ohje on isolle piirakalle, piirakkavuoka on halkaisijaltaan 30 cm.

300 g vehnäjauhoa
ripaus suolaa
120 g voita
1,2 dl vettä

Valmista kuuman nesteen taikina. Mittaa vehnäjauhot ja suola kulhoon. Sulata kattilassa voi, lisää vesi ja anna kiehahtaa. Sekoita kuuma neste jauhoihin (käytä esim. haarukkavatkainta) ja anna taikinan vähän jäähtyä. Kauli taikinasta vähän vuokaa suurempi pohja, siirrä se vuokaan ja tasoita reunat. 

n. 300 g savupeuraa
1 paprika
n. 10 cm pätkä purjoa
5 munaa
400 g ranskankermaa
1 dl kermaa
n. 1 dl juustoraastetta (nyt oli kolmen eri juuston kannat)

Pilko peura suikaleiksi. Pilko myös paprika ja purjo ja levitä kaikki pohjan päälle. Sekoita kulhossa munat, ranskankerma, kerma ja juustoraaste ja kaada seos piirakan päälle. Paista 200 asteessa n. 35 minuuttia (aika riippuu uunista).

Piirakka on hyvää samana päivänä ja erityisen hyvää seuraavana päivänä. 

maanantai 17. marraskuuta 2025

Kasvisliemi



Syysloman toriostoksista ja kasviskokkailuista jäi ainekset hyvään liemeen. Tällaisen lieme voi tehdä oikeasti ihan mistä kasviksista sattuu olemaan, tämä postaus on lähinnä muistutus itselle ja muille, että kannattaa keittää hyvä kasvisliemi ennen kuin siirtää kuoret ja kannat bioroskikseen. Käytän lientä keittoihin, risottoihin, kastikkeisiin ja ja patoihin. 

porkkanan kuoret ja kannat
sipulin kuoret ja kannat
nauriin kuoret
purjon vihreät ehdet
sellerin varsi
kukkakaalin kannat
timjamia
persiljan varsia
vettä

Laita kasvikset ja yrtit kattilaan, lisää vettä niin että kaikki peittyvät. Keitä kasviksia puolisen tuntia tai vähän yli. Siivilöi liemi puhtaaseen kattilaan ja keitä vielä kasaan reilusti. Käytä heti tai pakasta ylimääräinen liemi myöhempää käyttöä varten. 

keskiviikko 22. lokakuuta 2025

Coleslaw parsakaalin varsista


Tänä vuonna menimme syyslomalla Turkuun, meidän perheelle sopivaa matkailua. Olimme hulppeassa hotellihuoneessa, oli saunat ja kaikki. Emme tehneet juuri mitään, kävimme yhdessä museossa ja Turun tuomiokirkossa joka oli kuin museo sekin. Linna ja paljon muuta jää seuraavaan kertaan. Kävelimme paljon upeassa syyssäässä kummallakin puolella jokea. Esikoiselle löytyi synttärilahja ja yksi joululahja, muuten shoppailimme lankakaupassa ja torilla.

Mökkilauantain iltapala, lisänä dippiä

Miten ihana tori Turussa onkaan! Ostin sieltä monta kassillista kasviksia, juureksia ja hedelmiä. Olemme syöneet torin antimia koko viikonlopun ja alkuviikon. Olen tehnyt parsakaalisalaattia kuivatuilla karpaloilla, ruusukaalisalaattia, rosollia sauvajyväsen tapaan, uunijuureksia, vihanneslientä, dippikasviksia (kuva yllä) ja nyt tein yhden lempisalaateistani eli kaalisalaatin parsakaalin varsista. Olen kuullut, että jotkut heittävät parsakaalin varret biojätteeseen, eli olkoon tämä myös hävikistä herkuksi -salaattia. 

3 pienehkön parsakaalin varret
1 iso porkkana
pätkä purjoa (tai pieni sipuli)

2 rkl majoneesia (itse tehty)
2 rkl ranskankermaa
1 tl etikkaa
1 tl sinappia
1 tl sokeria
½ tl suolaa tai vähemmän

Leikkaa kuiva osa parsakaalin varresta pois, voit myös kuoria varret tarvittaessa. Raasta ne raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta porkkana, pilko purjo ihan ohuiksi suikaleiksi. Purjon tilalla voi hyvin käyttää sipulia, nyt oli niin upea purjo että oli pakko käyttää sitä.

Sekoita kastikkeen aineet keskenään, sekoita se kasvisten joukkoon. Hyvää heti, ehkä parempaa seuraavana päivänä. Söin tätä mm. yhden etäpäivän lounaalla muiden salaattien ja keitettyjen munien kanssa. 
Peuran ulkofileen lisukkeet

keskiviikko 15. lokakuuta 2025

Possun kassleria uunissa isosti



Kun tässä syksyllä on ollut paljon töitä, pitkääkin pidempiä päiviä ja muuta ohjelmaa, olen valmistanut isoja annoksia ruokaa kerrallaan, pakastanut niitä sopivina annoksina, ja sitten tarvittaessa olen (tai kuopus on) lämmittänyt valmiin ruuan ja keittänyt perunat, pastan, ruokakauran tai mitä nyt milloinkin. Tälläisin possupadan tein yhtenä halvan sähkön etäpäivänä, sain vaikka kuinka monta ruokaa perheelle yhdellä uunin lämmittämisellä. Valmistin padan lounastauolla uuniin ja se oli valmista kun lopettelin työt. Kuva on otettu siinä vaiheessa kun padasta oli jo otettu sen päivän päivällinen kattilaan. 

3 kg kassleria
1 kg porkkanaa
1 kg sipulia
2 varsisellerin vartta
1 rkl kokonaisia pippureita (valko-, musta-, mauste-)
5-7 laakerinlehteä
lipstikanlehti
2 rkl karkeaa merisuolaa
vettä

Pilko liha reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit, viipaloi varsiselleri. Laita kaikki riittävän isoon uunivuokaa. Paista 250 asteessa ilman kantta puolisen tuntia, peitä sen jälkeen vuoka kannella tai foliolla, ja paista 150 asteessa nelisen tuntia. 

Hyvää sellaisenaan keitettyjen perunoiden kanssa. Voit myös suurustaa liemen, maustaa sen haluamallasi tavalla ja tarjoilla kastikkeen perunoiden, muusin tai vaikka ruokakauran kanssa. Hyvä ruoka, niin perushyvä ruoka. Joskus se perus on vaan parasta!

perjantai 10. lokakuuta 2025

Tattikeitto, se paras tattikeitto


Tästä keitosta olen haaveillut useamman vuoden, liemeen keitetystä pelkistetystä tattikeitosta. Viime vuosina tattisaaliit ovat jääneet valitettavan pieniksi ja ne vähät on käytetty johonkin muuhun. Ei tänäkään vuonna sato päätä huimannut (joo tiedän että muilla kyllä), mutta olen sentään saanut tehtyä tattisipsejä, nyhtötattia ja tattilientä. Ja tätä keittoa. 


Määrät eivät ole tarkkoja, mutta suunnilleen näin:

vajaa l l pilkottuja tuoreita tatteja
voita/öljyä
1 iso sipuli
tuoretta timjamia, ehkä rosmariinia
2 rkl vehnäjauhoa
2 rkl tiukkaa tattilientä
n. 1 l vettä
1-2 tl suolaa
2 dl kermaa

Puhdista ja pilko tatit pienehköiksi kuutioiksi. Paista pannulla niin, että neste haihtuu. Lisää pannulle voita/öljyä ja pilkottu sipuli, mausta tuoreilla yrteillä. Kuullota sipuli kuultavaksi. Lisää pannulle vehnäjauho, kääntele niin että jauho peittää tasaisesti kaiken. Lisää liemi ja vesi ja anna kiehua kunnes keitto sakenee. Mausta suolalla ja lisää kerma, keitä vielä vähän aikaa. 

Tämä keitto on syvän sienimäinen, niin paljon makua. Jos et tee keittoa heti metsästä tultua, voit paistaa sienet pannulla ilman rasvaa ja pakastaa sellaisenaan. Ja keittoa tehdessä kuullota sipulit ja lisää sitten paistetut sienet ja jatka keiton tekoa ohjeen mukaisesti. 

Yhden lauantain saalis

Ei ole suuria saaliita tullut. Tateista sain kuitenkin niitä sipsejä, nyhtötattia yhdelle ruualle, lientä muutamaan ruokaan ja tämän keiton. Rouskuista tulee joulun sienisalaatti, lampaankäävät ja orakkaat söin yhdellä lounaalla. Kantarellit ja suppilovahverot menivät nuorille keittoon, olivat lisäksi itse löytäneet kantarelleja. Ja huomaa kaksi vihertuoksumalikkaa, sienet jotka huomasin huumaavasta tuoksusta jo ennen kuin edes näin sienet 💚 Ja sen vihertuoksumalikan opin silloin Punkaharjun sieniviikonloppuna, niihin muistoihin palaan edelleenkin usein. 

Ja tänäänhän on metsän pojan eli Aleksis Kiven syntymäpäivä. Juha Hurme kertoi vuosi sitten Aleksis Kiven radikaalista metsäfilosofiasta ja totesi, että aikalaisistaan Kivi oli ainoa joka kirjoitti metsästä. Dostojevskille kaupunki oli se juttu, Tshehoville pelto. Näinhän se oli. 

Hyvää Aleksis Kiven päivää!

maanantai 6. lokakuuta 2025

Pesto-pastasalaatti juhliin



Vuoden 2023 ylioppilaan yksi lempisalaateista oli jossain salaattipöydissä myytävänä ollut punainen pestopastasalaatti, jossa on punaista pestoa ja aurinkokuivattua tomaattia. Työkaverini kertoi, että heillä oli ollut ylioppilasjuhlissaan pastasalaatti, johon lisäsivät vielä ennen tarjoilua tuoreita kasviksia ja basilikaa. Nämä ideat yhdistämällä päädyimme tällaiseen salaattiin. Gluteeniton versio tehtiin muuten samalla tavalla, mutta käytettiin gluteenitonta Rummon pastaa, vegaanisen version saa käyttämällä vegaanista pestoa. 

Tätä salaattia on sittemmin tehty pariin otteeseen protuleirien loppujuhliin, tämä kuva on tämän kesän juhlasta, pastasalaatti oikealla. Protukokkeina olemme käyttäneet Cooppia ja vastaavaa sekä ehkä vähän vähemmän tuoreita tomaatteja kuin ylioppilasjuhlien versiossa,  ja ihan hyvää sekin on ollut. Muutenkin tästä salaatista on tullut yksi luottosalaatti moniin eri tarpeisiin. Tuon määrän voi laskea riittävän n. 20:lle hengelle tai ylikin, toki riippuen siitä mitä muuta on tarjolla. 

1 kg pastaa (Rummo fusilli)
1½ prk Calabrese-pesto (Rummo)
1 prk aurinkokuivattu tomaatti öljyineen (VegOnTable 200/100g)
½-1 sitruunan mehu

n. 500 g kirsikkatomaatteja puolitettuina
tuoretta basilikaa reilusti

Keitä pasta reilusti suolatussa vedessä suunnilleen kypsäksi. Huuhtele pasta reilulla kylmällä vedellä ja anna jäähtyä. Sekoita pesto joukkoon. Hienonna aurinkokuivattuja tomaatteja vähän (tai käytä valmiiksi pilkottuja!) ja lisää nekin öljyineen pastan sekaan. Purista vähän sitruunamehua päälle ja sekoita kaikki hyvin sekaisin. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

Ennen tarjoilua lisää reilusti halkaistuja kirsikkatomaatteja ja tuoretta basilikaan pilkottuna. 

Protujuhliin olen tehnyt annoksen 2½-3x ja se on riittänyt ihan hyvin, vähän jäänyt mutta ei liikaa. Tämä on myös siitä kiva salaatti, että jos sitä jää juhlista yli, voi sen pakastaa tomaatteineen päivineen ja valmistaa siitä myöhemmin vaikka hyvää makaronilaatikkoa lisäämällä lempiproteiinia ja vähän jotain nestettä (kermaa, kaurakermaa, lientä, mitä vaan), ehkä juustoa ja paistamalla 200 asteessa puolisen tuntia. 

Vuoden 2023 ylioppilasjuhlat

lauantai 20. syyskuuta 2025

Peuranpotka padassa eli nyhtöpeura


Ihan kuin mikään ei olisi muuttunut. Samoja sanoja kirjoitan kuten niin monta kertaa aiemminkin: minulla on taas tiedossa tiukat työviikot, paljon töitä ja jokunen iltameno. Vanhaan tyylin käytin viikonloppuna yhden päivän eli tämän päivän tuleviin viikkoihin valmistautumiseen ja tein ruokaa vähän enemmän. Aiemmin tällä viikolla olen saanut pakastimeen chili sin carnea ja kolmen kaalin keittoa. Tänään tein kaksinkertaisen annoksen lasagnea Nigellan tyyliin (perheen toiveesta) ja valmistin peuraa monelle ruualle. Minulla oli reilu 2 kg peuranpotkaa ja muuta sellaista lihaa joka on tarkoitettu jauhelihaksi. Viime aikoina olen huomannut, ettei oma lihamylly meinaa jaksaa jauhaa näitä jänteisimpiä osia hienoksi. Olen tehnyt aiemmin ragua vastaavista lihoista, nyt tein lihat mausteiseksi nyhtölihaksi. Huomenna syömme kuopuksen kanssa lihaa hodareissa, joku toinen kerta syömme  kaikki joko hodareita tai hampurilaisia. Pakastin lihaa vielä pari annosta, se tulee käytettyä kastikkeissa, pastassa tai tortilloissa. 

Pata menossa uuniin
  
Tämä on sellainen vähän oiottu helppo versio, kaikki valmistui siivouksen ohessa vähällä vaivalla, mutta lopputulos on todella hyvä. Padassa kasvikset ovat vain tuomassa makua liemeen, ne hautuvat melkein muhjuksi. Ja koska meillä asuu kirsikka-fani, valmistin lihan näin:

2-3 kg peuranpotkaa ja muita hauduttamista vaativia osia osia (jauhelihaksi sopivia)
1 rkl mausteita (pippureita, chilejä, savupaprikaa, mitä vaan)
2 tl suolaa
1 iso sipuli
1 iso porkkana
varsisellerin varsi
3 laakerinlehteä
50 g voita
vettä niin että kaikki peittyy

Laita lihat pataan, sekoita mausteet lihojen joukkoon. Kuori sipuli ja porkkana, viipaloi ja lisää pataan varsisellerin varren kanssa. Lisää hillo, voi kuutioina ja kaada vettä sen verran että kaikki juuri ja juuri peittyvät. Laita pata uuniin 250 asteeseen, laske lämpö vartin päästä 125 asteeseen. Hauduta viitisen tuntia (vähempikin riittää varmasti). 

Siirrä liha lautaselle ja revi se suikaleiksi kahdella haarukalla. Siivilöi liemi kattilaan ja keitä sitä kasaan suunnilleen puoleen. Kaada lientä lihan joukkoon ja käytä liha joko heti tai myöhemmin. Lientä jää myös ylimäärin, pakasta se jonkun toisen padan pohjaksi.

Liha jäähtymässä ennen pakastusta



keskiviikko 27. elokuuta 2025

Munakoisopasta

 

Tänä kesänä minulla on ollut varsinainen munakoisohimo. Syön niitä melkein joka päivä eri tavoin valmistettuna, yksinkertaisimmallaan itketyksen jälkeen paahdan sen air fryerissa ja syön sieltä suoraan. Yhden kerran näin tehtynä minulla jäi munakoisot liian suolaisiksi. Totesin heti, että niistä kannattaa tehdä ruokaa, jonne suola laimenee. Tein ensimmäisen kerran niistä aineksista mitä sattui olemaan, mutta siitä tuli niin hyvää, että olen tehnyt (suunnilleen) samalla tapaa monta kertaa. Kuva on otettu esikoisen luota, jossa teimme tämän pastan yhdessä meille päivälliseksi. Tuo annos on hyvä kahdelle, vaikka taisi siitä vähän jäädä ylikin. 

1 munakoiso, suolaa, oliiviöljyä
3-4 tomaattia
kesäkurpitsaa (pieni tai pätkä isompaa)
2 dl hernisrouhetta (+ n. 1 dl vettä)
1-2 tl Provencen yrttiseosta
öljyä
1-2 sipulia 
lehtikaalia (jos on) 

Pastaa 80-100 g per annos, keitä ja valuta

Viipaloi munakoiso, ripottele suolaa molemmin puolin ja itketä sitä vähintään puoli tuntia. Pyyhi suolat ja nesteet pois ja paahda pannulla oliiviöljyssä, tai pyöräytä palat oliiviöljyssä ja paahda air fryerissa n. vartin verran 180 asteessa niin että viipaleet saavat riittävästi tummaa pintaa. Pilko paahdetut munakoisot, tomaatit ja kesäkurpitsa ja sekoita kaikki. Maut (=suola) saavat tasaantua pidempääkin jääkaapissa, teen tämän yleensä aamulla, tai jopa edellisenä iltana.

Kuumenna paistipannu ja mittaa hernisrouhetta ja siitä puolet vettä (käytän yleensä n. dl per hlö), anna herniksen imeä vesi, mausta Provencen yrttiseoksella. Lisää pannulle öljyä ja silputut sipulit, kuullota vähän ja lisää sitten munakoiso ja muut kasvikset. Anna hautua vähän aikaa ja sekoita joukkoon keitetty pasta. Valkosipuli sopii tähän, samoin tuore basilika. Ja kaikki kasvikset mitä sattuu olemaan, kunhan on munakoisoa, tomaattia ja sipulia.

tiistai 26. elokuuta 2025

Uutta vanhaa tulossa



Terve taas, pitkästä aikaa, kyllä piti monenlaista kokeilla että pääsin taas sisään tänne. Ei ole tullut käytyä blogissa yli vuoteen, vaikka muiden on kyllä tullut täällä vierailtua, yllättävänkin paljon. En ole ollut missään somessa aktiivinen pitkään aikaan, mutta nyt olen alkanut taas aktivoitua privapuolella, olkoon se alku blogillekin. Oikeastaan mielenkiintoista palata ajassa jossa suuri osa "oikeista" tai ammattimaisista someihmisistä on alkanut pitää pitkiä sometaukoja tai ilmoittanut rajoittavansa omaa somen käyttöään. Minunkin paluu tulee olemaan rajoittunutta, tyyliin tietäjät tietää ja löytäjät löytää. En aio mainostaa uusia postauksia ainakaan isommin, enkä aio seurata juttujen suosiota. Sauvajyväsen insta ehkä vähän aktivoituu, ainakin käyn siellä kurkkaamassa. 

Paluuni on siis lähinnä itseäni ja läheisiäni varten. Kun on useampia reseptejä näpytellyt whatsuppiin tai hukannut pikkulappusen mille kirjoittanut jonkun ohjeen olen taas alkanut kaivata sitä helppoutta että voi vain kopioida linkin tai kaivaa reseptin blogista. Ostin hienon täytettävän reseptikirjankin, mutta en sitten saanut sitä kuitenkaan toimimaan, vaikka bujoilua jatkankin edelleen.

Mitään paineita en ota, mikään vanha "sarja" tai perinne ei jatku enkä ehkä kirjoita juurikaan muuta kuin reseptit ylös. En ota paineita siitäkään kuinka monta reseptiä tänne tulee tai kuinka usein/harvoin. Mielipiteitähän minulla on vanhaan malliin, mutta tämä ei enää ole se paikka missä voisin vaikuttaa asioihin (missä enää voi?). Luonnoksissa on muutamia ihan kelvollisia ohjeita vuosien takaa, ehkä palaan niihin, ja muuten tiedossa on varmastikin kaikenlaista sadonkorjuuta, metsänantimia, pönttöuunia, protukokkausta ja sen sellaista. Ja ehkä jopa niitä käsitöitä. Vanhoihin kommentteihin en palaa, mutta uusiin kommentteihin lupaan vastata jos joku jaksaa vielä kommentoida (eipä sitä keskustelua enää blogeissa taida olla).

Paljonhan tässä välissä on tapahtunut, on juhlittu, on eletty arkea ja on eletty puuduttavaa arkea, on ollut kivaa ja vähemmän kivaa. Kotona asuva perhe on vähentynyt yhdellä mutta toisaalta meidän elämään on tullut uusi ihminen. Ruokaa on syöty, välillä paremmin, välillä (lue: useammin) tylsemmin. Välillä kokkaaminen on ollut kivaa, välillä (lue: useammin) ei todellakaan. Mutta täällä ollaan sellaisena kuin elämä on 💚

lauantai 23. joulukuuta 2023

Aatonaaton kalapöytä jouluna 2023


Tänään söimme perinteiseen tapaan joulun kalat, huomenna syödään kinkkua ja laatikoita. Tilasin kalat taas Maxin kalasta kotiinkuljetuksella, eilen olikin melkoinen myräkkä kaikilla kuskeilla. Hauki oli miehen kalastamaa ja minun tekemää, kaikki muut kalat Maxilta. 

Tämäkin joulu on paperiserviettien joulu, kaikki valmistelut ovat olleet vähän vähissä työkiireiden takia. Mutta sentään joululauluja olen kuunnellut lähes nonstoppina monta viikkoa, ja joululeffoja on tullut katsottua melkoisen monta. Joulun ruuat on tehty yhtä perinteisesti kuin kaikkina muinakin vuosina, eilen leivoin vielä taatelikakun ja tänään (!) tein puolikkaan piparitaikinan koska lapset haluavat leipoa pipareita huomenna. Niin, ja kinkku on paistettu pönttöuunissa, samoin tuuvinki. 

Kalapöytä oli hyvin perinteinen ja vähän yksinkertaisempi kuin joskus muulloin. Balsamico-hauen tein kuten viime vuonna, paitsi balsamicon sijaan käytin omenaviinietikkaa (koska sitä oli kaapissa pari pulloa) ja ripauksen fariinisokeria, muuten tein ohjeen mukaan. 


Lohenmäti, ranskankerma ja sipuli
Savulohitahna
Suolakeksejä, ruiskeksejä, saaristolaisleipää ja ruisleipää

Graavit lohi ja siika
Lämmin- ja kylmäsavulohi
Silli ja suutarinlohi
Balsamico-hauki
Peruna

Sienisalaatti
Vihreä salaatti
Rosolli

Kotikalja, vichy, cokis


Tänä vuonna tiedän ainakin kolme perhettä, jotka aikovat jakaa jouluruuat samalla tapaa, niin siistiä. Kuten työkaverini joskus sanoi, tämä on sitä luovaa perinteiden uudistamista. 

Minulla olisi luonnoksina vaikka kuinka paljon riistareseptejä ja protukokkailuja ja sieniruokia, mutta en vaan saa niitä julkaistua, en sitten millään, en muista edes kuvia ottaa. Taitaa olla aika toivottaa hyvää joulua ja kaikkea mahdollista hyvää tulevalle vuodelle! Ja kiitos kaloista 💚

lauantai 25. marraskuuta 2023

Marraskuun synttärit ja mansikka-browniekakku



Marraskuun synttärit on taas vietetty, tällä kertaa vähän isommalla porukalla: meitä oli yhteensä 17 💚 Ruokana oli lasten toiveiden mukaisesti lihapullia (kaupan!), prinssinakkeja, italiansalaattia (3Xannos), vihreää salaattia ja suolakurkkuja. Juomana oli mehuja ja vettä. Aika helppoa ja nopeaa, mutta tässä vaiheessa vuotta ja tässä työtilanteessa aika se mihin pystyi. 

Kakkukahveille kuopus toivoi perinteisesti hedelmäsalaattikakun ja esikoisen viimeinen teinivuosi alkoi mansikka-browniekakulla. Resepti löytyi Mari Pihlajamäen tekemänä Pakkasmarjan sivulta. Muokkasimme ohjetta jonkin verran, jätimme esim. pähkinät vaan pois. Alkuperäisen ohjeen voi katsoa tuolta pakkasmarjan sivuilta, siinä yhdestä annoksesta tuli 12 leivosta, mutta me teimme yhden annoksen suoraan kakkuvuokaan (22 cm). Hedelmäsalaattikakku oli kuuden munan kakku, brownie-kakkuja oli kaksi ja korvapuusteja varten tein 7,5 dl taikinan. Kakkuja jäi vähän seuraavalle päivälle, ja pullat menivät melkein kaikki (!) sen jälkeen kun vähän oli annettu kotiin viemisiksi. Juomina oli kahvia, Ceylon-teetä ja limsoja.

Esikoinen leipoi omat kakkunsa, teki vihersalaatin ja kävi kaupassa, kuopus laittoi astiat esiin ja kumpikin osallistuivat siivouksiin. Mitenköhän sitä selvisi näistä järjestelyistä silloin kun lapset oli pienempiä?

Brownie-pohja:


200 g  taloussuklaata
200 g  voita
4 dl  tomusokeria
3 kananmunaa
1,5 dl  vehnäjauhoja
2 tl  vaniljasokeria

Sulata suklaa (joko mikrossa varovasti tai vesihauteessa). Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää vehnäjauhot ja vaniljasokeri, sekoita varovasti tasaiseksi, lisää sulatettu suklaa ja sekoita. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa n. 35 minuuttia (tai vähemmän riippuen uunista). Anna jäähtyä kokonaan. 

Mansikkamousse


300 g  mansikkaa
2 dl  vispikermaa
250 g  mascarponea
1 dl  tomusokeria
noin 0,5 dl  vaniljakreemijauhetta

Soseuta mansikat esim. sauvasekoittimella. Vatkaa kerma ja mascarpone kuohkeaksi vaahdoksi, lisää tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi, sekoita myös mansikkasose joukkoon. Lisää lopuksi vaniljakreemijauhe ja sekoita tasaiseksi. Kaada mousse jäähtyneen pohjan päälle, anna jämäköityä ainakin vähän aikaa tai yön yli.

Esikoinen koristeli kakun kukilla ja kuivatuilla mansikoilla. Ja pitihän ne kynttilätkin olla. Hyvä kakku, ihan tosi hyvä!

sunnuntai 22. lokakuuta 2023

Pieni hirvenpaisti pönttöuumissa


Onhan se lämmityskausi alkanut meilläkin, minä olen tehnyt kerran aiemmin tulet ja mies useamman kerran. Ollaan poltettu amerikan sängyn puukehikkoa, jotain kovaa paukkuvaa pohjoisen puutahan se on ollut. Tänään kylläkin lämmitin uunin ihan kotimaisella koivulla ja lepällä. 

Sain isältä pienen hirvenpaistin, jonka päätin heti saadessani valmistaa pönttöuunissa. Sunnuntai oli hyvä päivä tehdä tulet jo päivällä, nauttia tulista ja valmistaa riistasunnuntain hyvä ruoka pönttöuunissa. Tulikin erinomaista lihaa, ihanaa kastiketta ja hyvää muusia.


1,7 kg hirvenpaisti
2 rkl öljyä
1 rkl (savu)paprikajauhetta
1 tl chili-hiutaleita
3 tl pippureita morttelin kautta
2 tl timjamia
2 tl suolaa
1 tl fariinisokeria
1 tl punaviinietikkaa

1 varsisellerin varsi
1 sipuli
1 porkkana
pala palsternakkaa
2 dl vettä

Siisti paisti tarvittaessa. Sekoita kaikki mausteet öljyyn, hiero seos lihan pintaan ja jätä maustumaan huoneenlämpöön.

Tee tulet pönttöuuniin. Kun uunissa jäljellä enää pieni hiillos, pilko kasvikset ja laita uunivuokaan pohjalle, lisää vähän vettä. Nosta paisti kasvisten päälle ja laita uunivuoka pönttöuuniin ritilän päälle. Paista haluttuun lämpötilaan. Minulla paisti oli uunissa nyt 1 h 15 minuuttia, ehkä tuntikin olisi riittänyt (ainakin minulle). Siirrä paisti folion alle tasaantumaan ja valmista sillä aikaa kastike, perunamuusi ja salaatti.

Upea hirvikastike


liemi uunivuuasta
2 dl kuumaa huuhteluvettä
1½ rkl vehnäjauhoa
1 dl kermaa
suolaa tarvittaessa

Siivilöi liemi kattilaan. Kaada vuokaan vähän kiehuvaa vettä, heiluttele ja kaada sekin kattilaan. Sekoita vehnäjauho joukkoon, anna suurustua. Mausta kermalla, tarkista suola. Jos lihasta valuu vielä nestettä, sekoita sekin vielä kastikkeen joukkoon. Tämä kastike!

Paisti syötiin perunamuusin, tuon kastikkeen, kyssäkaalin ja salaatin kanssa, lisänä oli vielä puolukkahyytelöä. Niin hyvä ruoka!

lauantai 21. lokakuuta 2023

Sorsawokki



Nopea arkiruoka voi olla tällaistakin. Minulla oli juuri sopiva annos kypsää sorsan koipi- ja siipilihaa aiemmasta liemenkeitosta sekä paljon kasviksia. Ja Järki Särjen kalakastiketta, aivan huikea tuote! Reseptissä näyttää olevan paljon aineksia, mutta wokit on siitä kivoja, että niihin voi aina laittaa mitä sattuu olemaan. Nyt oli näin. 


öljyä
2 sipulia
2 porkkanaa
pieni pala inkivääriä
1 paprika
n. 10 mangoldin lehteä
½ isoa kiinankaalia
2 rkl soijakastiketta
1 rkl ketjapmanis-kastiketta
1 rkl osterikastiketta
1 tl (kotimaista!) kalakastiketta
2 tl gochujang-tahnaa
1 tl fariinisokeria
2 tl punaviinietikkaa
n. 250 g kypsää sorsaa (viiden sorsan keitetyt koipi- ja siipilihat)


Laita öljy kuumenemaan wokkipannulle. Pilko kaikki kasvikset valmiiksi. Lisää ensin viipaloidut sipulit, sitten tikuiksi suikaloidut porkkanat ja inkivääri, sitten suikaloitu paprika ja mangoldin varret, ja viimeksi pilkottu kiinankaali ja mangoldin lehdet. Mausta halutulla tavalla, minulla oli nyt noin. Lisää lopuksi kypsä sorsanliha, sekoita ja anna lihojen lämmetä. Jos haluat, voit wokata myös lihan rapeaksi. Tarjoile nuudeleiden tai riisin kanssa.

Tästä ruuasta söi neljä nälkäistä, ja vielä jäi pari lounasannosta etäpäivää ilahduttamaan.