keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Marraskuiset possun ribsit eli possun kylkiluita grillistä


Grillasin vielä viikonloppuna mökillä, ehkä vuoden viimeistä kertaa. Kuopuksen toiveesta syötiin possun ribsejä eli kylkiluita. Osa mökin mausteista ja muista ruokatarvikkeista on jo tuotu kaupunkiin, mutta riittävästi siellä vielä oli kaikkea kokkaukseen. Tämän ruuan makua sellaisenaan ei ehkä voi toistaa, mutta kirjaan kuitenkin ylös paistoajat, olipahan nimittäin parhaita ribsejä aikoihin.

1 kg possun kylkiluita
1 rkl kuivarubia
1 rkl marinadia

Hiero possun kylkiriveihin kuivarubia (minulla oli nyt Amerikasta tuotu chili-mausteseos) ja aavistuksen verran hyvää grillauskastiketta, nyt Kapteenin Juhla-marinadia. Laita ribsit uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla. Kypsennä 150 asteessa uunissa kaksi tuntia, käännä kylkirivit kerran paistamisen aikana.

3 rkl marinadia
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tummaa siirappia
2 tl punaviinietikkaa

Sekoita kastikkeen aineet sekaisin. Sudi ne paksulti lihoihin ja grillaa kuumassa grillissä n. 10 min, käännä muutama kerta. Upea koostumus lihassa ja sopivasti makua, tahmeutta ja makeaa poltetta. Näitä olisi mennyt varmasti kaksinkertainen määrä.

lauantai 24. marraskuuta 2018

Riistaa lautasella


Olen pitkään ollut sitä mieltä, että Suomesta puuttuu sellainen laaja, kaiken kattava riistakeittokirja. Kirja mistä löytyisi kaikki Suomessa metsästettävät riistaeläimet, ja jokaisesta eläimestä reseptit kaikkiin erilaisiin ruhonosiin ja muutenkin erilaisia vinkkejä riistalajeihin. Perinteisiä reseptejä, mutta ennen kaikkea uusia ideoita ja uudella tavalla valmistettua riistaa. 

Minä sain vinkin tutustua Kati Pohjan tänä vuonna ilmestyneeseen kirjaan Riistaa lautasella. Selasin kirjaa kaupassa ja totesin heti, että nyt päästään lähelle sellaista kirjaa mikä minulla on ollut mielessä. Niinpä ostin kirjan saman tien, ja luin kirjan kannesta kanteen eilen illalla samalla kun lämmitin mökkiä. 

Kirjassa on paljon tuttua, reseptit aloitetaan kaiken perustasta eli liemistä. Liemet keitetään hyvin samaan tyyliin kuin mihin olen tottunut, ja niihin löytyy monenlaisia ohjeita ja mukavasti myös vinkkejä kuinka varioida. Pidän siitä itsestäänselvyydestä, että neuvotaan hyödyntämään koko eläin, kerrotaan eläinten erityispiirteistä ja annetaan vinkkejä myös siihen, että mikä muu riista sopii kuhunkin reseptiin. Pidän erityisesti monista ohjeista, joissa hyödynnetään kypsää lihaa. Liha kypsennetään ja tarvittaessa pakastetaan, ja näin saadaan nopeasti hyvää ruokaa myöhemmin. Kuulostaako tutulta?

Kirjassa on monia perinteisiä reseptejä niitä kaipaaville arkeen ja juhlaan, mutta ennen kaikkea paljon uusia ideoita ja tapoja valmistaa riistaa, juuri sellaista mitä olen kaivannut (ja kaivanut ideoita ulkomaita myöten). Monta reseptiä löytyi, joita aion kokeilla, alkaen esim. keitetyn linnunlihan hyödyntämisestä. Lisäksi kirjassa käydään läpi perusasiat kuten raakakypsytys, erilaiset valmistustavat ja myös se mistä riistaa saa jos itse/läheiset ei/vät metsästä.

Muutamista asioista olen vähän eri mieltä; esimerkiksi olen armollisempi sille, ihan kaverin puolesta, jolla joskus unohtuu pakastimen uumeniin riistaa useammiksi vuodeksi. Siksi olen tarjonnut tässä blogissa vinkkeä tällaisten tilanteiden varalle. Olisin ehkä myös lisännyt kaavakuvat lihan pilkkomisesta, mutta kuten kirjassa todetaan, netistä löytyy paljon vinkkejä. Ja minä suosittelen netistä löytyvän tiedon lisäksi esim. Jaakko Kolmosen riistakirjoja, ainakin niille, joilla ei ole ollut sitä onnea, että isä olisi opettanut.

Kaiken kaikkiaan kirja on niin kattava ja hienosti kirjoitettu, täynnä ihania kuvia ja riittävästi tietoa, että suosittelen sitä jokaiselle metsästyksestä ja riistakokkauksesta kiinnostuneelle, ja vähän muillekin.

Näin kaunista oli tänään aamulla sienimetsässä

ps. Mökillä on pakkasta ja aavistus lunta maassa. Yöllä heräsin hyttysen ininään. Piti rikkoa jäätä, että sai saunavedet kannettua. Sienisaalis oli pari litraa jäisiä suppilovahveroita vajaassa parissa tunnissa kahdesta metsästä, mies on parhaillaan metsässä. 

tiistai 20. marraskuuta 2018

Suklaakakku suklaakreemillä


Meillä juhlittiin viikonloppuna lasten synttäreitä. Tänä vuonna mentiin helpolla kaavalla, suolaisena tarjottavana oli pizzaa ja vihannestikkuja dipin kanssa. Kuopus halusi kakuksi jäätelöitä kaikilla herkuilla. Huomaa kyllä, että lapset ovat kasvaneet ja aikuiset järkevöityneet, sillä karkkeja ja sipsejä menee nykyisin aika vähän synttäreillä (vai oliko se se pizza?). Dr.Pepperiä pitää muistaa ostaa kaksi pulloa ensi vuonna.

Esikoinen halusi suklaakakun. Tätä kakkua on tehty nyt kolme kappaletta, minä tein ensin yhden ihan pienen koeversion, sen jälkeen esikoinen leipoi kakun kaksikerroksinena voikreemillä. Tämän hän kiikutti omille yökyläsynttäreille, siitä kakusta riitti vielä isänpäiväksikin. Kolmannen kakun esikoinen leipoi yksikerroksisena ja se päällystetttiin suklaakreemilla, joka oli ainakin minusta parempaa kuin voikreemi. Hyvä (amerikkalainen) kakku, tämä on toimiva resepti. Kakun lisäksi minä leivoin amerikkalaisia suklaakeksejä, siinä olikin tämän vuoden leipomiset.

Ohje on Magnolia Bakeryn kirjasta, ja minä käänsin ohjeen esikoiselle näin:

375 jauhoa
1½ tl leivinjauhetta
1½ tl soodaa
½ tl suolaa
vaniljajauhetta

225 g suklaata (200 g ok)

3 munaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
175 g voita
250 g sokeria (n. puolet fariinisokeria, puolet tavallista)
475 ml maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sulata suklaa.
Erottele munat.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossa.
Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset vaahdoksi parin minuutin ajan (tulee vaaleankeltaiseksi).
Vatkaa kolmannessa kulhossa pehmennyt voi ja sokerit vaahdoksi n. kolmisen minuuttia.
Vatkaa munankeltuiaiset voi-sokerivaahtoon sekaisin.
Vatkaa sulatettu suklaa voi-sokeri-munavaahtoon sekaisin.
Lisää kolmannes kuivista aineista, vatkaa sekaan (vatkain pienimmällä teholla)
Lisää kolmannes maidosta, vatkaa kuten yllä.
Lisää kolmannes jauhoista, vatkaa, kolmannes maidosta, vatkaa, ja vielä kerran.
Sekoita valkuaisvaahto kaapimella varovasti joukkoon.

Jos teet kaksikerroksisen kakun, laita puolet toiseen 20 cm vuokaan, puolet toiseen 20 cm ja paista 40-45 minuuttia 180 asteessa. Jos teet yhden ison kakun, laita 28 cm vuokaan ja paista n. tunti.

(Oikeastihan valkuaisvaahto pitäisi vatkata viimeisenä. Mutta jos teet tässä järjestyksessä, selviää samalla vatkaimella pesemättä vispilöitä välissä.)


Suklaakreemi

175 g suklaata
225 g voita
1 rkl maitoa
125 g tomusokeria
ripaus vaniljajauhetta


Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota voita kulhossa kolmisen minuuttia, lisää hetken päästä maito ja vatkaa niin kauan että on hyvin sekaisin. Lisää jäähtynyt sula suklaa, vatkaa sekin hyvin joukkoon. Lisää sokeria erissä samalla vatkaten, jatka niin kauan että saat hyvän koostumuksen. Levitä kreemi kakun päälle. Nyt esikoinen koristeli kakun mini-oreoilla, ja kynttilöitä oli niin että kreemi alkoi sulaa.


ps. Minulle kohokohta oli se, kun kuopus tuumasi, että tämän vuoden paras kuukausi on marraskuu! (nyt tämä kevään lapsi voi vihdoin lopettaa murehtimisen siitä, että lasten synttärit ovat marraskuussa)

perjantai 16. marraskuuta 2018

Punajuuri-linssivuoka Auralla


En sentään aina syö etäpäivänä lounasta, josta riittää juttua (ja/tai naurua) seuraavana päivänä, välillä syön myös ihan tavallista ruokaa, jonka vaan lämmitän mikrossa. Tänään oli sellainen päivä, olin valmistanut tämän ruuan jo aikaa sitten, kuva taitaa löytyä instasta lokakuun alkupuolelta. Pakastin ruuan annoksina jotka on helppo ottaa sulamaan etäpäivän aamuna, tai ottaa mukaan evääksi töihin.

Vuoka on hyvää, joskin tietysti vähän pliisua maultaan kuten ohjeesta voi päätellä. Onneksi olin tehnyt etikkasieniä nappirouskuista, niistä tuli juuri sopivasti vähän potkua ruokaan. Sienet olivat ihan mielettömän ihania, harmi vaan etten näköjään ollut kirjoittanut reseptiä ylös vaikka niin luulin.

Huomatkaa tuo hassu kahden kerroksen sieni, sain sen pysymään ehjänä metsästä kotiin ja kokonaisena se säilyi lautaselle saakka.

1 kg punajuuria
2½ dl punaisia linssejä
1 iso sipuli
1 palsternakka
1 pkt Aura-juustoa

Keitä punajuuret napakan juuri ja juuri kypsiksi. Jäähdytä niitä kylmässä vedessä sen verran, että voit kuoria ne. Raasta kuoritut punajuuret raastimen karkealla terällä. Keitä myös linssit pussin ohjeen mukaan, se vähän vaihtelee linsseistä riippuen. Kuori ja pilko sipuli sekä raastta palsternakka raastimen hienolla terällä. Sekoita kaikki aineet keskenään, murustele myös juusto joukkoon. Paista uunissa 200 asteessa 1 h. Hyvää heti, mutta kestää myös pakastamisen hyvin. Syö sellaisenaan tai lisukkeena.

sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Sorsaa ja uunijuureksia


Sorsa ei ole ollut viime vuosina yleinen ruoka meillä, mutta kyllä sitä aina joskus pääsee pöytäänkin saakka. Lapsena saimme yleensä sorsapataa, joka sekään ei mahdottaman yleistä ollut, pyhäruualta se aina tuntui (näköjään en ole tullut bloganneeksi tavallista sorsapataa tänne, enkä oikein mitään muutakaan sorsareseptiä).

Minusta sorsa on parhaimmillaan fileet erikseen roseeksi paistettuna, ja lisänä hyvä kastike rangasta keitetystä liemestä. Näin tehden rankaan jää sen verran lihaa (mm. koivet ja siivet), että siitä saa vielä oikein hyvän keiton/kastikkeen.

Tämän riistasunnuntain ruoka syntyi näin:

Sorsaliemi


2 sorsan rangat
1 palsternakka
1 iso porkkana
1 sipuli
sellerin varsi
rosmariinin oksa
timjamia
persiljaa
n. 1 tl kokonaisia musta- ja valkopippureita
vettä

Irrota sorsanfileet irti rangasta ja siirrä ne syrjään odottamaan. Laita rangat kattilaan ja lisää vettä niin että peittyvät hyvin. Nosta vesi kiehuvaksi, kuori vaahtoa niin kauan kuin sitä muodostuu, nyt meni yli vartti. Lisää kuoritut ja pilkotut kasvikset sekä yrtit ja mausteet, keitä n. pari tuntia. Siivilöi liemi, ja keitä sitä kokoon niin, että jäljelle jää n. puolet. Irrota kaikki lihat tarkkaan luista, ja siirrä kylmään/pakasta myöhempää käyttöä varten, näistä tulee helposti toinen ruoka neljälle hengelle.

Sorsafileet


4 sorsan rintafilettä (eli kaksi sorsaa)
voita
suolaa, pippuria

Suolaa ja pippuroi sorsanfileet. Paista sorsaan voissa kuumalla valurautapannulla hyvä pinta. Alenna lämpöä, ja anna kypsyä kannen alla roseeksi, käännä kertaalleen. Nyt paistoin n. 10 minuuttia. Kääri fileet sen jälkeen folioon, ja anna lämmön tasaantua vähintään 10 minuuttia. Tee kastike lihojen vetäytyessä samalla pannulla, jotta saat kaikki maut talteen.

Sorsakastike


n. 1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoa
3 dl sorsalientä
loraus kermaa (ehkä n. ½ dl)
1 rkl puolukkahyytelöä (tai muuta mieluista hilloa)
suolaa, pippuria

Laita pannulle vähän voita ja jauhot, sekoita ja raaputa kaikki maut talteen. Lisää liemi ja sekoita niin ettei jää paakkuja. Kun kastike alkaa saostua, lisää kermaa ja hillo, mausta suolalla ja pippurilla. Aivan ihana kastike, tätä voisi syödä pelkiltään.

Hunajaiset uunijuurekset


porkkanaa
palsternakkaa
naurista
punajuurta
muutama kevätsipuli
3 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl balsamicoa
kuivattua timjamia
suolaa

Kuori ja pilko kasvikset, laita ne uunivuokaan. Sekoita öljyyn muut aineet ja kaada juuresten päälle. Paista 225 asteteessa 30 minuuttia.

Nauti sorsafileet perunamuusin, kastikkeen ja uunijuuresten kanssa. Ihannemmaailmassa jokainen olisi saanut kaksi sorsanfilettä, niin hyvin ne maistuivat, mutta hyvä näinkin. Ruokaa maalta ja joelta, kasvikset ja yrtit minun kasvattamia, sorsat miehen metsästämiä.


ps. Voiko marraskuussa nostettuja siemenestä kasvatettuja sipuleita sanoa kevätsipuleiksi?
pps. Voi näitä marraskuun kuvia.