|
Neljää erilaista lehtikaalia |
Lehtikaali-ihanuutta!!! Ihan mieletön paluu kahden viikon jälkeen palstalle ja pihalle. Kerrankin ollut sopivat kelit, joskin viileät, poissaolon aikana. Vettä on tainnut tulla harva se päivä, kai paljonkin, ja kasvit voivat hyvin. Pihan salaattipenkki on rehevä, ei tietoakaan viime kesän
ankeudesta. Punajuuret, porkkanat ja sipulit ovat kasvaneet reilusti (ja rikkaruohot), ja lehtikaalipenkki on niin rehevä, että sitä oli pakko harventaa. Kylvin siemenet aika tiheään juuri siitä syytä, että voin alkaa käyttää satoa heti pienestä pitäen. Ja nyt sitä satoa on! Ihan mieletöntä. Ihan uskomatonta.
Pääsin nyt kokeilemaan River Cottage Veg Everyday-kirjasta Lehtikaali-sieni-lasagnea. Heti kun sain kirjan käsiini, tänä resepti nousi ylitse muiden tehtävien ruokien listallani. Eikä suotta, ihan paras lasagne ikinä! Käytin pakastettuja herkkutatteja, ohjeessa käytettiin tuoreita, mutta enhän minä jaksa sieniaikaa odottaa. Tässä oli aika monta vaihetta limittäin, mutta ruoka on kaiken vaivannäön väärtti. Kirjoitan ohjeen tähän vähän eri järjestyksessä kuin kirjassa, sillä näin minä sen tein:
Maitokastike:
7.5 dl täysmaitoa
1 laakerinlehti
1 sipuli
1 sellerinvarsi (minulla ihan pieni kun ei ole isoksi ehtinyt kasvaa)
muutama kokonainen mustapippuri
50 g voita
50 g vehnäjauhoja
2 tl sinappia (jätin pois)
suolaa, mustapippuria
Täytteet:
n. 300 g lehtikaalia, paksuimmat kohdat varsia poistettuna
vähän vettä, suolaa
30 g voita
pari dl pakastettuja herkkutatteja (ohjeessa 500 g tuoreita sieniä)
1 valkosipulin kynsi (ohjeessa 2)
muutama timjamin oksa
Lopuksi:
175 g lasagne-levyjä
n. 20 g Parmesania raastettuna (saattoi tulla ihan pikkasen enmmän)
Laita maito kattilaan, lisää joukkoon mausteet ja vähän pilkotut sipuli ja sellerinvarsi. Anna maidon juuri ja juuri kiehahtaa, siirrä sivuun maustumaan.
Irrota lehtikaaleista kovat varret pois, pilko lehtiä vähän. Heitä ne kattilaan, lisää vettä ja suolaa. Veden ei tarvitse peittää kaaleja kokonaan, sillä ne painuvat pian kasaan. Sekoita vähän ja anna kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan. Valuta kaalit mahdollisimman kuivaksi lävikössä.
Laita paistinpannulle vähän voita, ja hauduta sienistä nesteet pois. Pakastetuista herkkutateista se oli jo tehty, joten muutama minuutti pannulla riitti. Lisää timjameista lehdet ja pilkottu valkosipuli, anna maustua vielä hetki pannulla.
Valmista maitokastike loppuun. Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot joukkoon. Valuta lämmin maito siivilän läpi ja sekoita hyvin vispilällä, ettei jää paakkuja. Anna kiehahtaa vähän, jotta kastike sakenee. Lisää vähän pippuria ja suolaa (ja sinappia jos haluat).Ota puolet maitokastikkeesta eri kulhoon/kannuun, ja kaada toisen puolen joukkoon lehtikaalit.
Kokoa lasagne vuokaan. Ohjeessa tehtiin vain kaksi täytekerrosta, minä käytin pienempää vuokaa, ja täytekerroksia tuli kolme. Minä kokosin näin, kerrokset käänteisessä järjestyksessä, eli ensimmäisen on se alin kerros:
puolet erillisestä valkokastikkeesta (eli 1/4)
1 krs lasagnelevyjä
puolet lehtikaali-valkokastikeseoksesta
1 krs lasagnelevyjä
sienet
1 krs lasagnelevyjä
toinen puolet lehtikaali-valkokaaliseoksesta
1 krs lasagnelevyjä
puolet erillisestä valkokastikkeesta (eli 1/4)
Parmesan-juustoraaste
Paista n. 40 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Ihan paras lasagne ikinä (ai niin, sanoin sen jo)! Ja jälkiruuaksi
jäätelösoodaa, aika hyvä lomapäivä.
|
Näin rehevä salaattipenkki oli odottamassa mökiltä tulleita |
Salaattipenksisä oikealla alhaalla selleri, otan siitä aina varren kerrallaan kun tarvitsen. Takana oikealla näkyy pinaatti, melkoisesti paremmin onnistunut kuin viime vuonna, jee.
|
Palsternakka |
Viime vuonna sain kokonaista
kolme pientä palsternakkaa, mutta tänä vuonna tilanne on ihan eri! Ovat itäneet hyvin, ja kasvaneet jo näin isoiksi näin aikaisessa vaiheessa kesää.
|
Blue Kongo kukkii |