keskiviikko 15. lokakuuta 2025

Possun kassleria uunissa isosti



Kun tässä syksyllä on ollut paljon töitä, pitkääkin pidempiä päiviä ja muuta ohjelmaa, olen valmistanut isoja annoksia ruokaa kerrallaan, pakastanut niitä sopivina annoksina, ja sitten tarvittaessa olen (tai kuopus on) lämmittänyt valmiin ruuan ja keittänyt perunat, pastan, ruokakauran tai mitä nyt milloinkin. Tälläisin possupadan tein yhtenä halvan sähkön etäpäivänä, sain vaikka kuinka monta ruokaa perheelle yhdellä uunin lämmittämisellä. Valmistin padan lounastauolla uuniin ja se oli valmista kun lopettelin työt. Kuva on otettu siinä vaiheessa kun padasta oli jo otettu sen päivän päivällinen kattilaan. 

3 kg kassleria
1 kg porkkanaa
1 kg sipulia
2 varsisellerin vartta
1 rkl kokonaisia pippureita (valko-, musta-, mauste-)
5-7 laakerinlehteä
lipstikanlehti
2 rkl karkeaa merisuolaa
vettä

Pilko liha reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit, viipaloi varsiselleri. Laita kaikki riittävän isoon uunivuokaa. Paista 250 asteessa ilman kantta puolisen tuntia, peitä sen jälkeen vuoka kannella tai foliolla, ja paista 150 asteessa nelisen tuntia. 

Hyvää sellaisenaan keitettyjen perunoiden kanssa. Voit myös suurustaa liemen, maustaa sen haluamallasi tavalla ja tarjoilla kastikkeen perunoiden, muusin tai vaikka ruokakauran kanssa. Hyvä ruoka, niin perushyvä ruoka. Joskus se perus on vaan parasta!

perjantai 10. lokakuuta 2025

Tattikeitto, se paras tattikeitto


Tästä keitosta olen haaveillut useamman vuoden, liemeen keitetystä pelkistetystä tattikeitosta. Viime vuosina tattisaaliit ovat jääneet valitettavan pieniksi ja ne vähät on käytetty johonkin muuhun. Ei tänäkään vuonna sato päätä huimannut (joo tiedän että muilla kyllä), mutta olen sentään saanut tehtyä tattisipsejä, nyhtötattia ja tattilientä. Ja tätä keittoa. 


Määrät eivät ole tarkkoja, mutta suunnilleen näin:

vajaa l l pilkottuja tuoreita tatteja
voita/öljyä
1 iso sipuli
tuoretta timjamia, ehkä rosmariinia
2 rkl vehnäjauhoa
2 rkl tiukkaa tattilientä
n. 1 l vettä
1-2 tl suolaa
2 dl kermaa

Puhdista ja pilko tatit pienehköiksi kuutioiksi. Paista pannulla niin, että neste haihtuu. Lisää pannulle voita/öljyä ja pilkottu sipuli, mausta tuoreilla yrteillä. Kuullota sipuli kuultavaksi. Lisää pannulle vehnäjauho, kääntele niin että jauho peittää tasaisesti kaiken. Lisää liemi ja vesi ja anna kiehua kunnes keitto sakenee. Mausta suolalla ja lisää kerma, keitä vielä vähän aikaa. 

Tämä keitto on syvän sienimäinen, niin paljon makua. Jos et tee keittoa heti metsästä tultua, voit paistaa sienet pannulla ilman rasvaa ja pakastaa sellaisenaan. Ja keittoa tehdessä kuullota sipulit ja lisää sitten paistetut sienet ja jatka keiton tekoa ohjeen mukaisesti. 

Yhden lauantain saalis

Ei ole suuria saaliita tullut. Tateista sain kuitenkin niitä sipsejä, nyhtötattia yhdelle ruualle, lientä muutamaan ruokaan ja tämän keiton. Rouskuista tulee joulun sienisalaatti, lampaankäävät ja orakkaat söin yhdellä lounaalla. Kantarellit ja suppilovahverot menivät nuorille keittoon, olivat lisäksi itse löytäneet kantarelleja. Ja huomaa kaksi vihertuoksumalikkaa, sienet jotka huomasin huumaavasta tuoksusta jo ennen kuin edes näin sienet 💚 Ja sen vihertuoksumalikan opin silloin Punkaharjun sieniviikonloppuna, niihin muistoihin palaan edelleenkin usein. 

Ja tänäänhän on metsän pojan eli Aleksis Kiven syntymäpäivä. Juha Hurme kertoi vuosi sitten Aleksis Kiven radikaalista metsäfilosofiasta ja totesi, että aikalaisistaan Kivi oli ainoa joka kirjoitti metsästä. Dostojevskille kaupunki oli se juttu, Tshehoville pelto. Näinhän se oli. 

Hyvää Aleksis Kiven päivää!

maanantai 6. lokakuuta 2025

Pesto-pastasalaatti juhliin



Vuoden 2023 ylioppilaan yksi lempisalaateista oli jossain salaattipöydissä myytävänä ollut punainen pestopastasalaatti, jossa on punaista pestoa ja aurinkokuivattua tomaattia. Työkaverini kertoi, että heillä oli ollut ylioppilasjuhlissaan pastasalaatti, johon lisäsivät vielä ennen tarjoilua tuoreita kasviksia ja basilikaa. Nämä ideat yhdistämällä päädyimme tällaiseen salaattiin. Gluteeniton versio tehtiin muuten samalla tavalla, mutta käytettiin gluteenitonta Rummon pastaa, vegaanisen version saa käyttämällä vegaanista pestoa. 

Tätä salaattia on sittemmin tehty pariin otteeseen protuleirien loppujuhliin, tämä kuva on tämän kesän juhlasta, pastasalaatti oikealla. Protukokkeina olemme käyttäneet Cooppia ja vastaavaa sekä ehkä vähän vähemmän tuoreita tomaatteja kuin ylioppilasjuhlien versiossa,  ja ihan hyvää sekin on ollut. Muutenkin tästä salaatista on tullut yksi luottosalaatti moniin eri tarpeisiin. Tuon määrän voi laskea riittävän n. 20:lle hengelle tai ylikin, toki riippuen siitä mitä muuta on tarjolla. 

1 kg pastaa (Rummo fusilli)
1½ prk Calabrese-pesto (Rummo)
1 prk aurinkokuivattu tomaatti öljyineen (VegOnTable 200/100g)
½-1 sitruunan mehu

n. 500 g kirsikkatomaatteja puolitettuina
tuoretta basilikaa reilusti

Keitä pasta reilusti suolatussa vedessä suunnilleen kypsäksi. Huuhtele pasta reilulla kylmällä vedellä ja anna jäähtyä. Sekoita pesto joukkoon. Hienonna aurinkokuivattuja tomaatteja vähän (tai käytä valmiiksi pilkottuja!) ja lisää nekin öljyineen pastan sekaan. Purista vähän sitruunamehua päälle ja sekoita kaikki hyvin sekaisin. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

Ennen tarjoilua lisää reilusti halkaistuja kirsikkatomaatteja ja tuoretta basilikaan pilkottuna. 

Protujuhliin olen tehnyt annoksen 2½-3x ja se on riittänyt ihan hyvin, vähän jäänyt mutta ei liikaa. Tämä on myös siitä kiva salaatti, että jos sitä jää juhlista yli, voi sen pakastaa tomaatteineen päivineen ja valmistaa siitä myöhemmin vaikka hyvää makaronilaatikkoa lisäämällä lempiproteiinia ja vähän jotain nestettä (kermaa, kaurakermaa, lientä, mitä vaan), ehkä juustoa ja paistamalla 200 asteessa puolisen tuntia. 

Vuoden 2023 ylioppilasjuhlat