Olin ystäväni kanssa Marttojen makkarakurssilla oppimassa makkaranteon saloja. Tämä oli ensimmäinen kerta kun olin marttojen ruokakurssilla, mutta varmastikaan ei viimeinen. Kurssi oli hyvin järjestetty ja päättyi herkulliseen ateriaan hienosti katetussa pöydässä salin puolella. Meitä oli neljä kolmen hengen ryhmää, joista jokainen teki yhden makkaran ja lisäksi jokaiselle ryhmälle tuli joko lisuke, jälkiruoka tai kattaminen. Makkarakurssi on yksi suosituimmista kursseista, ja se järjestäänkin kuukausittain. Makkarat ja lisukkeet seuraavat sesonkeja ja vuodenaikoja, eli kesällä tehdään erilaisia makkaroita kuin talvella tai vaikka jouluna.
Minä halusin kurssille, jotta oppisin perusteet käytännössä ja saisin vinkkejä riistamakkaroiden tekoon. Ja niitähän minä sain. Sanoinkin, että odotukset olivat korkealla, mutta kyllä ne vielä ylittyivät. Kurssi on minusta erittäin kohtuuhintainen, Marttaliiton jäsenille 45 € ja ei-jäsenille 55 €.
Yksi lisuke oli lämmin perunasalaatti, joka maistui kaikille. Minulle tämä salaatti oli uusi oivallus ja siksi halusin kirjata sen tähän ylös, tästä taisi tulla uusi suosikkisalaatti:
1 kg perunaa (kiinteä lajike)
aurinkokuivatun tomaatin öljy
suolaa
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
reilusti persiljaa
2 rkl kapriksia
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa, pippuria
Viipaloi perunat reiluiksi siivuiksi ja laita ne uunivuokaan. Kaada päälle öljyä tomaattipurkista ja ripottele suolaa. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia, sekoita muutama kerta paistamisen aikana.
Silppua sipulit, persilja ja aurinkokuivatut tomaatit ja sekoita ne keskenään. Lisää kaprikset ja etikka, sekoita kaikki kulhossa. Kaada kypsät perunat öljyineen sekaan ja sekoita. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Hyvää sekä lämpimänä, haaleana että kylmänä.
Salaatti sopi hyvin makkaroiden kanssa, mutta hyvältä se maistui kalojen kaverinakin kotona tehtynä. Ja säilytti herkullisuutensa, kun seuraavana aamuna paistoi ylijäänyttä salaattia aamiaiselle. Makkaroita pitää tehdä heti kun aikaa löytyy vähän enemmän. Pitää koileilla ainakin sydänmakkaraa, kyyhkymakkaraa, joulumakkaraa ja vaikka mitä.
Salaatti sopi hyvin makkaroiden kanssa, mutta hyvältä se maistui kalojen kaverinakin kotona tehtynä. Ja säilytti herkullisuutensa, kun seuraavana aamuna paistoi ylijäänyttä salaattia aamiaiselle. Makkaroita pitää tehdä heti kun aikaa löytyy vähän enemmän. Pitää koileilla ainakin sydänmakkaraa, kyyhkymakkaraa, joulumakkaraa ja vaikka mitä.